ONA JE KRIVA

piše: Sandra Marelja Muić
imagesghhZakuhali, prokuhali, prekuhali. Kako temperatura vanjska , tako i Hrvatistanci. Uljuljkani šućmurastim početkom ljeta, nismo spremili imunitet na ovolike debate oko sezone. A i toplinski udar nas zatekao, kao da nikad ljeta nismo doživjeli.

Sve nam ne valja. Ne valjaju gosti kojih ima, ne valjaju oni kojih nema, ministar koji je kriv i za ove jedne i ove druge, jer ni od jednih nema novaca … Sve ne valja!

Vidim čak nedavno da ni vlastiti narod ne valja u nemiloj epizodi iz Cavtata. E, to mi je bilo previše. Ovako mali i jadni i onda se rogušiti na nekoga tko je s drugog dijela Hrvatske iz vlastitog komota samo, to ne mogu shvatiti.

Čemu onda uzdizanja obrva na nedavni srdačni susret hrvatskog i srpskog predsjednika, a u stanju se nismo ni međusobno podnijeti… a, nema toliko dugo da su ljeta bila pod rafalima i bez struje i da se nije znalo tko će se kome vratiti …Gdje nam je to sad nestalo?  Odnijeli sve ajfoni i krediti u francima?

Što njeno Veličanstvo Sezona radi od nas, ha?

Trebala je biti filter za sav ovaj mulj koji se nakupio preko godine. Trebala nam  je otvoriti chakre u ovoj cijeloj demoraliziranoj situaciji društva kojem je negdje ostalo još malo duše između besparice, besperspektivnosti i beznađa.

Trebala je retuširati sve one silne kadrove uplakanih žena pred tvorničkom portom, gurnuti u drugi plan face sa sjednica, izbrisati zadah ove naviruće socijalne muke oko nas.

A ono ništa!

Došla, ali nije donijela čarobni štapić sa sobom. A, je smotana, uvijek iznevjeri  s tim štapićem … ili joj ne radi, ili ga izgubi po putu ili se slomi…

Ona nas zeznula, mamu joj njenu …čak se može i parking naći u gradu, a osmi mjesec je. Stolovi popunjeni par – nepar … Pa vidiš ti bezobrazluka od Nje, od te Sezone!

Pa , gdje su ti elitni turisti, šta će nam ovi obični kao što smo i sami?!  Prejasno nam je da je i njihov život bez glamoura , pa ga ne mogu takvi ni nama donijeti.

Lagano vrenje svugdje, cimer fraj ostade fraj, baba tare suze o traveršu. Živci na tristo ako je apartman prazan dva dana, nekad čak i na petsto, ako paušalizacija cijene noćenja nije uspjela.

Jer, mora se zaraditi toliko i toliko. Moraju ta dva-tri mjeseca donijeti instant rješenje za ostatak godine.  Ne daj bože, da moramo misliti o kakvim drugim rješenjima.

Zašto ne bi bilo dovoljno onoliko koliko se zaradi?

Zato što nam je mentalitet postao pokvarljiv poput ribe na suncu, usmrdimo se dok odmah nije onako kako smo zamislili. Vrijedni, pošteni, trudbenički Hrvatistanci megavjernici pošizili jer su došli samo ovi šta kupuju kuglu sladoleda djeci i komad pizze (ako su baš toliko prebučna djeca).

Kad se nekad okopavao vinograd cijelu godinu da bi se prodala bačva vina …onda nije bilo potražnje za apaurinima tolike.

Čak i premijer Poglavica Mudro Slovo izjavi nedavno da se „sezona mora produljiti“, što je bila originalna izjava u maniri Alan Forda. Došlo mi da mu se odužim minutom šutnje za originalnost. Srećom …sva “ekipa”  je na godišnjem, pa smo pošteđeni ostalih block-buster provala.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments