MOJ ODMOR ZA DUŠU I TIJELO

054Sjećate li se Matee Marić, mlade Hrvatice, berlinčanke koja nam je pisala dnevničke zapise s prošlogodišnjeg putovanja Frame HKM Berlin na Susret katoličke mladeži u Sisak?

Nedavno smo prenijeli i njen vrlo lijepo i emotivno naspisani Esej o hrvatskom jeziku i školi
Možda ste i zaboravili?

No, evo, vrijeme je godišnjih odmora, školskog ferija ali Matea nije zaboravila nas.

Jutros nam stiže njeno pismo iz Hercegovine, točnije iz Mostara gdje provodi ljetne dane. /Urednica/

Godišnji odmor – kako se zaista odmoriti?

piše: Matea Marić
377261_488674264477274_1907974710_n
Definicija tog razdoblja u enciklopediji Wikipedija glasi: “Godišnji odmor u najširem smislu označava period godine u kojem neka osoba privremeno prestaje sa svojim redovnim ekonomskim aktivnostima, najčešće u svrhu rekreacije. Godišnji odmor se razlikuje i od nedjeljnog odmora kao i od neradnih dana i praznika, s obzirom da je u pravilu vezan uz pojedinca ili određenu grupu, a ne cijelo društvo.”

Vrlo apstraktno, zar ne? Ali što znači odmor za mene osobno?

Naime, godišnji odmor je razdoblje u kojem ljudsko biće u fizičkom kao i u psihičkom smislu pusti tijelo i duh “na pašu”. Često to činimo na drugim mjestima, u drugim sredinama kako bismo se u potpunosti opustili.

Što smo stariji to više zamjećujemo kako nam teško pada odvojiti se od svakodnevnih briga, obaveza pa čak i tjeskoba.

No, kako to promijeniti i zaista se odmoriti?

Lako je postavljati neka pravila prema kojima bi čovjek trebao odmor živjeti. Svejedno, svako ljudsko biće trebalo bi osobno spoznati ono što ga odmara, bilo u fizičkom ili duhovnom smislu.

Pored putovanja na more, planinarenja, čitanja knjiga i posjeta najbližima, jedna aktivnost bila mi je i ostaje,  najvažnija.

Da, godišnji odmor znači prestati sa svojim redovnim ekonomskim aktivnostima ali ne znači prestati prakticirati i produbljivati svoju vjeru, svoj odnos s Bogom.

Upravo godišnji odmor je prilika i mogućnost da ojačamo našu vjeru jer samo vjera u Boga i u bolje sutra nam daje novu snagu za buduće izazove.

Zato, potrudimo se da naš odmor zaista bude odmor!

Eto, tako nam o odmoru poručuje Matea Marić. Želimo joj ugodan odmor za dušu i tijelo, Zaslužila je to. Naime, ova mlada djevojka, rođena u Berlinu, čiji su roditelji porijeklom iz Konjica i Mostara, netom je završila maturu na jednoj od berlinskih gimnazija. I to još kako! Matein prosjek ocjena je 1,0! Za svaku pohvalu i divljenje.

S velikom pažnjom i radoznalo očekujemo čuti, po Mateinu povratku u Berlin, kojim putem će ova inteligentna i vrlo samozatajna djevojka, kročiti u svom daljem obrazovanju.

Matei i svima drugima koji ljetovanje uskoro privode kraju, upućujemo riječi koje je nedavno izrekao  mladi svećenik fra Ivan Ante Rozić: – Ugodan vam boravak na odmoru i sretan povratak u domovinu Berlin!

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments