OVO JE LJILJAK

tekst i foto: Alfred Matijašević
IMG_4123_Ljiljak_Windenschwaermer_Agrius convolvuliDa, mnogi od naših čitatelja zasigurno nikada nisu imali prilike susresti se ili pak vidjeti noćnoga leptira, po imenu Ljiljak.
Ovo je jedan veliki noćni leptir, snažnoga tijela, robusne građe, sivkasto smeđe boje krila (poput boje kore drveta) te 6-7 izrazitih bijelo/rosa/crnih pruga po gornjem dijelu tijela.
Ljiljak je velik skoro kao mladi vrabac, svojig 50-70 milimetara, sa rasponom krila do nekih 120 milimetara. Što je frapantno, to je duljina njegovoga sisala iliti rilca – ca. 90 mm, kod nekih primjeraka je moguće da dosegne dužinu od preko 100 mm. Sisalo može saviti poput neke opruge i nevidljivo je dok leptir leti.
IMG_4231_Ljiljak_Windenschwaermer_Agrius convolvuliOvaj leptir je izuzetno pokretljiv i hitar, poput helikoptera manevrira iznad cvjetova i sisalom pokušava doći do nektara. Poprilično je plah, ali se brzo udomaći kad uvidi da mu ne prijeti nikakova opasnost, te bezbrižno švrlja ako je čovjek blizu cvijeća i ne čini čudne brze pokrete.
Ponekad ga se može i uhvatiti, i tu se tek može uvjeriti u njegovu snagu. Oblijeće cvijeće u sumraku i noću – ima velike crne oči. Čovjek se može i dobrano uplašiti, ako mu projuri tik pored uha – poprilično je brujan.
Danju ti leptiri miruju; no nikako ih ne smijemo zamijeniti s njima sličnim i mnogo manjim, danjim  leptirima – Običnom golupkom / Taubenschwaenzchen / Macroglossa stellatarum, o kojoj smo već pisali na ovim stranicama.
IMG_4197_Ljiljak_Windenschwaermer_Agrius convolvuli
3.3 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments