SAVA-MOJA PRIČA

OSVRT
piše: Emil Cipar

Slavonski Brod/Privukla me jedna neobična izložba u Slavonskom Brodu. Radi se o izložbi fotografija koju su organizirale Brodska ekološka udruga Zemlja …BEUZ i gradska knjižnica u Slavonskom Brodu.
Izložba ima naziv „Sava – moja priča“, a autor je potpuna nepoznanica u području fotografije. Branko Skoković – Gaga se zove.
Kažem …kao fotograf je Branko Skoković potpuna nepoznanica.
Privukao me i naslov izložbe „Sava – moja priča“. Jer Sava je i priča tisuće Brođana, koji danomice na njoj  „love“ svoje motive.
Doznajem da je Branko tek prije dvije godine došao u posjed „idiotke“ …kompakt fotoaparata, kojim jednostavno ne možeš pogriješiti. I takvih aparata je na tisuće u Brodu …ni tu nema ništa posebno. Milijuni fotografija koji su njima napravljeni dobri su za osobne albume, za objaviti na fejsu ili buzzu, ali za izložbu i to u velikoj dvorani gradske knjižnice sigurno nisu.
Izložba ima jedan motiv a to je uvjek Sava. Gledam fotografije …poznat mi je kut snimanja, poznajem svako drvo, svaku splav, a ipak …kao da prvi puta vidim.
Branku Skokoviću je uspjelo „pohvatati“ štimunge …jutarnje magle, sumornog oblačnog jutra, apokaliptičkog nagovještaja oluje, opuštajućeg ugođaja zalazećeg sunca…
Tehnički se sve moglo učiniti bolje i preciznije, ali autor to nije ni htio. On je htio jednostavnim sredstvima ispričati svoju priču.
I uspjelo mu je to u potpunosti!
A svoje ekološko gledanje na svijet autor je podcrtao u kratkom govoru povodom otvaranja izložbe:
-Slike su za prodaju, a prihod ide udruzi BEUZ. Ona će to iskoristiti u ekološke svrhe za održavanje ove ljepote, koju vidite na slikama i tako sve to opet dođe na svoje.
Snimajući motive Branko ih nije zamrznuo, kao što to fotografi inače rade, nego ih je samo za djelić vremena „posudio“ od prirode, a oni će obogaćeni za jedno lijepo iskustvo biti vraćeni voljenoj rijeci.
Na slikama Branka Skokovića …Sava teče nesmetano dalje.
Nekoliko fotografija sa izložbe možeš vidjeti …ovdje!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments