NJEMAČKA SPREMNA ULAGATI U INTEGRACIJU

ODRŽAN ČETVRTI PO REDU INTEGRACIONI SASTANAK NA VRHU
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/U zgradi njemačke vlade je održan četvrti po redu, sastanak na vrhu čija tema je bila integracija migranata u njemačko društvo.
Sastanku je nazočilo više od stotinu sudionika. Pored premijerke Angele Merkel i njenih najbližih suradnika iz Vlade i svih važnijih predstavnika njemačkog političkog  života, ovom svojevrsnom  summitu su nazočili i predstavnici svih većih migrantskih grupacija. Nakon višesatnih razgovora pred brojne medije su na presse konferenciju izišli premijerka Angela Merkel, potom savezna povjerenica za integracije i migracije, Maria Boemer, ministar unutarnjih poslova, Thomas de Maiziere, predsjednik ministarske konferencije dr Wolfgang Bohmer te Kenan Kucak, voditelj Multikulturalnog foruma e. V. Premijerka Merkel je iznijela mišljenje kako je do sada postignut stupanj integracije više zadovoljavajući nego su to pokazale, ponekad i žustre, debate vođene prije ovog sastanka. Premijerka je naglasila spremnost Njemačke i hitnost ulaganja u tečajeve učenja njemačkog jezika.
– Nastojat ćemo popraviti u nekoliko godina ono što se nije učinilo posljednjih 30, rekla je premijerka, potcrtavajući kako njemačka vlada namjerava u ove tečajeve  uložiti oko 400 milijuna eura te do 2015. godine dostići zadovoljavajući stupanj integracije. Premijerka i ostali sudionici presse konferencije su naglasili kako će se ovim novcem nastojati obezbijediti mjesto u vrtiću za svu djecu s migrantskom pozadinom.
-Ključ integracije je u jeziku i to nam je svima jasno. U tom smislu će dalje ići sva naša nastojanja, učenje jezika, obrazovanje mladih i uključivanje u njemačko društvo, rad mladih s migrantskom pozadinom u javnim državnim  službama te što skorije priznavanje školskih i sveučilišnih diploma drugih zemalja, neki su od priorita istaknutih na ovom skupu koji je za temu imao integraciju migranata.
Četvrtom susretu na vrhu nazočio je između ostalih sudionika i Mijo Marić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa za Njemačku.
– Načelno, ovdje se govorilo o bilanci nacionalnog integracijskog plana. To je centralni  dokument koji okuplja sve mjere koje se tiču integracije. Brojni su podnijeli svoja izvješća. Nijemci su si zadali godinu dana da utvrde koje mjere u kojem obimu i do kada  će se provoditi radi brže integracije.  Osjeti se pritisak sa strane društva da se svi, politika i komuna, prihvate provedbe integracije i mjera koje su za nju potrebne. Vodio se dijalog i s migrantskim skupinama. Mi smo peta po veličini  migrantska skupina i možemo se produktivno uključiti u rasprave o integraciji. Napreduje se. Ima deficita na kojima se treba i dalje raditi. Ne vrijedi paušalizirati probleme  već konkretizirati na koga  se odnose. Zaključak je da samo u konstruktivnom dijalogu možemo  učiniti puno na integraciji. I ja vjerujem da će integracija u buduće imati i više uspjeha, rekao nam je Mijo Marić kojemu je ovo bio drugi susret na vrhu s kancelarkom Merkel i drugim njemačkim dužnosnicima s temom integracija. -Multi-kulti nije mrtav,  već  integracija treba potporu politike, zajedničke okvire u kojima će se brže razvijati i nadoknaditi sve što se propustilo u posljednjih 30 godina, zaključak je susreta u Berlinu. Sljedeći skup na vrhu sa sličnom temom, bit će za dvije godine. Do tada se očekuju pozitivni efekti i pomaci u integraciji kao produkt odlučnosti i ulaganja u učenje jezika i obrazovanje i zapošljavanje mladih s migrantskim korjenima.
Jer, kako je istaknula kancelarka Merkel, “u njemačkom društvu i na tržištu rada, bit će mjesta i istih šansi, za sve koji žele učiti i obrazovati se, uključiti se u njemačko  gospodarstvo”.
-U svakom petom sklopljenom braku u Njemačkoj, jedan od partnera je migrantskog porijekla. Eto dokaza da integracija ima uspjeha. Treba samo nastaviti tako, našališe se sudionici na kraju pressice.
Lijepe  poruke iz Kanzleramta!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments