LJUDSKE ISTINE NA STEĆCIMA

Ponekad se pitam ČEMU PISATI, kad su najbitnije ljudske istine ovdje rečene ...veli naša suradnica i vrsna spisateljica, Božica Jelušić, i prenosi niz natpisa na stečcima, koji odolijevaju zubu vremena.
525790_3624742649790_1500404936_n1066 godine
Ti, koji procitas moj kam, mozda si hodio do zvijezda. I vratio se,jer tami neima nista, do ponovo ti sam. Clovjek mojze vidjeti ono tsto nije vidio, tcuti ono sto nije tcuo,okusti ono sto nije otkusio, bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi samo sebe moze najti, ili ne najti.
1135 godine
Ako je nepravda Bozija volja tada je moja sudba biti protiv Boga
1167 godine
A ja hotcu samo nju. I zbog toga zgiboh.  Al`, mati, nije to bilo zalud. J er, kad ona budne i stara i ruzna i zla, i kad se za njom, mati, nitko ne budne okretao, a onaj njen Juroje je iz kutce istjera ,i kad ne budne imala ni gdje ni kud, tad ce se mene mlada sjetiti, mene i moje ljubavi. Al` ja tad, mati, iz neba nejcu doc.Ozgo tcu sve to samo glidati.
1174 godine
Zivjeh mirno, Boga molec i zla ne mislec. Ovden, gdi mi je kam, ubi me grom. Zasto Boze?
1209 godine
Ubi me Sipara jerbo mi se obecala a za drugog otsla. Prosto joj bilo sve, al ja tcu naseg sina i dalje da sanjam, makar sada sam. Ne zvalite mi ovi kami. To su moje otci tkroz koje i daljse zvijezde i Siparu gledam.
1258 godine
Ja bjeh onaj tkoji cijel zivot na raskrsnicam stajah, razmisljah, oklijevah. Bjeh onaj tkoji se pitah :kak to da nebo ne stari, a iz njeg se stalno razdaju nova i nova godisnja doba. I u sobi, gdje bjeh, bjese prozor, a iza prozora beskraj. Al` ja uporno gledah u pod.I misljah moju smerti sve treba to konacno stati.
1303 godine
Hodih, al` ne dojdoh. Gradih, al` ne zgradih. Sadih, al` ne znjeh. Govorih, al` ne iskazah. Voljeh, al` ne bijah voljen. Sad odoh,a ne pise mi se za vratit. A stio bih, jer nist ne zavrsih.
1422 godine
Kako bih rado sad pred vetce s tebom krojz livade projsetala i onaj poljubac sto si isko, a ne dobio, ti dala. Pa da i nebo pukne. Ne bi mi bilo zal,ni stid.
1447
Kad Krksa zmre, za njim isti dan zmre moje srdce i zmroh i ja. Ne preturi nam ovi kami, jer nam se i sad na mjesetcini kostji raspravljaju ko je i kolko u pravu, a ko ne,pa i u smerti svojoj postajemo jos i vetci stranci, no sto u zivljenju bjesmo. Al` ako nam kostji razdvojis jedno bez drugog bi zmreli ponovo i konatcno i u nasoj drugoj smerti.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments