NEOBJAŠNJIVI FENOMENI

piše: Antonio Gavran
Zadnjih nekoliko dana svi regionalni mediji obavještavaju o svjetlećoj Gospi u Međugorju koja je novo čudo u nizu čuda koja se događaju u tom malom hercegovačkom mjestu.

Skeptici će svaku tu informaciju uzeti sa bojazni od velike prijevare koja je moguća ili pak nije, zavisi kako se uzme i na koji način razmišlja o tome …

Razvijene su različite teorije, od fluorescentne Gospe koja se može kupiti na različitim mjestima do farbe kojom se premazala kako bi se dobio dojam svjetlećeg kipa i stvorilo čudo i popravio proračun od turističke sezone. Tek na nekoliko portala može se osjetiti neopredijeljenost u ovom događaju dok većina ostalih različitim teorijama pokušava navesti masu na razmišljanja koja im se mahom serviraju. Vjerovati ili ne osobna je stvar, sve što je nemoguće dokazati pobuđuje u ljudima određenu sumnju, ali i bojazan da zbilja postoji nešto iznad ovoga univerzuma što naše oči ne mogu vidjeti.

Međugorski fenomen jedan je u nizu nekoliko različitih koje skeptici ne mogu opovrgnuti kao niti „lakovjerni“ potvrditi. Nešto zasigurno postoji. Kojim ćemo imenom nazivati to Biće i svijet u kojem obitava sasvim je svejedno. Činjenica da se ne može sve na ovom svijetu znanstveno i dokazati dovoljno govori o tome da ne postoji mogućnost ne vjerovati u ništa. Često se čovjek iznenadi uvjerivši se svojim očima u nešto na što se samo smijao dok su drugi pričali.

Žao mi je što s toliko mržnje pojedini komentatori ispod članaka pljuju po nečemu što je drugim ljudima svetost. Samim time iskazujemo nekulturu, jer kao što rekoh svatko ima pravo izbora vjerovati ili ne povjerovati u nešto, stoga neukusno je biti ciničan i kritičan ako ni sami nemamo dokaza za ono što smatramo istinom.

Vrijeme će pokazati što se zaista dogodilo i događa u Međugorju. Jedino što ne mogu povjerovati, jest teza da je netko fluorescentnom bojom obojio kip, jer takav bi korak bio poguban i previše očit ako zaista postoji riječ o prijevari kako tvrdi većina medija. Da li to ne bi bilo svjesno raskrinkavanje samoga sebe i rušenje cijele priče koja živi već nekoliko desetaka godina. Najobičniji kemičar uzevši uzorak kipa otkrio bi prijevaru … Možda se varam, ali ako postoji toliko vjerovanje da prijevara postoji neka se napokon raskrinka.

Ako se pak pokaže suprotno onda će to biti pljuska svima koji su na različite načine ismijali cijeli ovaj slučaj. Nadam se da ćemo ubrzo saznati. Do tada, svatko nek po svom osobnom stavu odluči na kojoj strani želi biti. Jedna je sigurno pogrešna, vidjet ćemo i koja, vrijeme nek pokaže istinu …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments