OBNOVLJENO SJEĆANJE

piše: Nikola Bašić
mikolaVis/ Na slici je sjemenišna i bogoslovna zgrada (obnovljena) u Splitu.

U nju  sam stupio (klasična gimnazija) 1964. godine a maturirao 1968. godine te i upisao prvi tečaj bogoslovije iste godine.

Nakon odsluženja vojnog roka u takozvanoj JRM (mornarica) 1971. godine (rok služenja od 2 godine), vratio sam se na studij bogoslovije, tj. upisao drugi semestar.

Odustao sam nakon mjesec dana, u vrijeme uskrsnih praznika.

Radi se o zgradi kojoj je u susjedstvu zgrada bivšeg rodilišta-prema jugozapadu, s pogledom na nekadašnji Hajdukov stadion.

Ovo sjećanje me ponukalo staviti par riječi na papir i poslati vam i fotografiju kako bi ju pogledali i oni izvan granica naše Domovine  …naravno ako posjećuju ovaj portal …koji su prošli kroz ovo sjemenište.

Proslavilo je ovih dana 50 godina otvorenja (djelomičnog), početka  rada gimnazije i bogoslovije. Nakon oduzimanja zgrade od ondašnjih jugovlasti, bila je  pretvorena u vojnu bolnicu. A obnova je dovršena pred nekoliko godina odnosno, počelo se  s kompletnim preuzimanjem zdanja početkom nove nam države RH.

Inače, sjemenište ( uz to je bila i javna gimnazija) je utemeljeno 1700. godine od biskupa Stijepana Cosmia, u Splitu 25. ožujka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments