MOLILI KRUNICU S KARDINALOM

tekst i foto: Sonja Breljak
008Berlin/ U crkvi svetog Sebastiana, sjedištu Hrvatske katoličke misije Berlin, održana je 7. po redu internacionalna krunica.

Uvijek je lijepo s djecom i mladima slušati poznatu molitvu na više jezika. Vrlo je lijepa ova manifestacija nastala inicijativom i trudom mladih Hrvatske katoličke misije Berlin u kojoj sudjeluju i pripadnici drugih nacionalnosti koje misije imaju u Berlinu pa se tako moli i na vijetnamskom, poljskom, talijanskom, naravno i na njemačkom i hrvatskom jeziku.

Posebnost, ove 7. po redu krunice, bila je i u tome što je u molitvi sudjelovao i Misiju prvi puta posjetio i berlinski nadbiskup, kardinal Rainer Maria Woelki.

Pozdravljajući ga i poželjevši dobrodošlicu, berlinski župnik fra Petar Čirko je ujedno pozdravio i sve druge vjernike i goste među kojima su bili i: prelat Dr. Stefan Dybowski, Fränkert Fechter iz biskupijskog dušobrižništva, djecu poljske emisije i patera Mareka, djecu iz vjetnamske misije, djecu iz Exerzitienzentrum u St. Clemens i pater Thomasa, djecu iz  St. Johannes bazilike, upravu Marijine legije i gospođu Renate Seber kao i djecu nogometnog kluba SD Croatia, cijelu ekipu  E Jugend, s trenerom Darkom Mijićem te jednim od roditelja djece, Anitom Luig.

Obraćajući se vjernicima u uvodu molitve krunice kardinal Woelki je istaknuo Mariju kao uzor, Mariju koja je čula i razumjela Božji poziv i predala se tom pozivu, odazvala mu se. Dao Bog da poput Marije i mi u tom Božjem pozivu osjetimo i poziv nama upućen i da mu se odazovemo, poručio je kardinal Woelki.

Molitva krunice je održana pod motom ” U Marijinoj školi rasti u vjerovanju” a bila je posvećena potrebnim obiteljima u cijelom svijetu.

Kardinal je bio iznenađen brojem djece i mladih i punom crkvom vjernika. -Kad sam ušao u crkvu pomislio sam da sam u “pogrešnom filmu”, kao da je Weltjugendtag, rekao je kardinal. Bio je ugodno iznenađen i rado se i nakon molitve krunice susreo s vjernicima, blagoslivljao djecu i fot0grafirao  se s mladima i obiteljima.

O organizaciji ove Internacionalne krunice, u sve vrlo uključena i aktivna  Anica Krstanović nam je rekla:
Na svemu je  radio  Zbor mladih – koji je sa Suzanom Smolković imao bezbroj proba da izvježba pjesme – u biti to je “kardinalov zbor”, kako on uvijek curama kaže “meine Mädels” . Zatim, FRAMA pod vodstvom Marije Širić, koji su napravili sve plakate u predvorju, krunicu od balona (jednu probnu prošli tjedan) i u četvrtak opet nekoliko sati su na tome proveli Marija Širić, Marina Bačak, Marijana Zeljko, Antonija Grubišić. Inače sve drugo u crkvi (dijeljenje kartica (Glaubenskarte od Kirche in Not kao dobrodošlicu), krunice svakom djetetu (koje je fra Petar nabavio u Međugorju), postavljanje listića s pjesmama i uputama  kako se moli krunica, priprema pića i kolačića, slaganje majica, briga oko animatora i djece koja su predmolila…sve to je vrhunski odradila FRAMA i ostali mladi koji idu na putovanje SHKM u Dubrovnik.

Tko su bili animatori: cure i dečki koji su pokazivali znakove uz pjesme? Uglavnom prošlogodisnji prvopričesnici ali i druga djeca sa vjeronauka, u prošlu su subotu s Josipom Žuljević, Ines Igel, Marinom Bačak i Antonijom Bagarić vježbali znakove i pjesme.

U uvodu molitvi krunice čitale su: Antonija Grubišić, Ana Draganović, Marija Širić, Josipa Žuljević, Matea Marić, Marija Krstanović, Ivana Buljan, Marijana Zeljko, Ana Kolak i Elena Ćaleta.

Bilo je bezbroj pohvala sa strane svih koji su došli iz Biskupije a jedan želim posebno izdvojiti: Prelat Dubovsky me je pitao je li crvena boja (majica) bila naša misija. Rekao je da je njega najviše fasciniralo to što su tu deseticu skoro cijelu molili dječaci!!! Kazao je da su čak kardinal i on to na oltaru komentirali. To je po mom mišljenju fantastično, ne samo to da su oni bili oduševljeni, nego da su nam se počeli dečki uključivati aktivno u Misiju, jer mi nikoga nismo prije izabirali, nego su se oni javili sami, opisuje nam oduševljena održanom Krunicom, Anica Krstanović, jedna od organizatorica.

Lijep događaj u HKM Berlin! Lijep, molitvom i glazbom, ispunjen susret. Ponovilo se!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments