NEK SE DALEKO ČUJE

piše: Sonja Breljak
002Berlin/
ONA se zove Ena Pongrac, rođena je 17.02.1991 u Čakovcu, Hrvatska. Vrlo je mlada, duge kose, nasmijanih očiju. Od jeseni ove godine studira pjevanje na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu, u klasi profesorice Elisabeth Werres.

Ena sjedi preko puta mene, u Arkadama na Potsdamer Platzu. Pijemo kavu, upoznajemo se, smijemo. Nakon dužeg pismenog dogovaranja (email tamo, email onamo), uspjesmo utvrditi termin susreta kojeg je Ena vrlo željela. A i ja svakako bijah vrlo radoznala.

Ena Pongrac  je mezzosopranistica. Prva pjevačka iskustva, kao što to obično i biva, prikupljala je pjevanjem u zboru već sa šest godina. Kasnije su uslijedili satovi  klavira (prof. Nada Varga), a potom je kao učenica čakovačke gimnazije  bila i članica u zboru i član vokalne grupe   ”Josip Štolcer-Slavenski” (dirigentica Senka Bašek-Šamec) a zatim slijede i sati opernog pjevanja kod prof. Darje Hreljanović. Ena je tri godine studirala u Grazu na Kunstuniversität Graz u klasi  O. Univ. Prof. Agathe Kania-Knobloch.  Diplomirala je u lipnju ove godine, te je potom  položila prijemni ispit za Master Oper na Universität der Künste Berlin, u klasi Prof. Elisabeth Werres …

Ena Pongrac_DIPLOMSKI KONCERT (15)Eto, taj važan detalj, taj položeni prijamni ispit u Berlinu, doveo je do zajedničke večernje kave i susreta na Potsdammer Platzu. Enu zanima život u Berlinu, zanimaju je hrvatski odnosi i njihovo funkcioniranje. Pripovjedam joj o hrvatskim umjetnicima, opernim i drugim pjevačima  koji su radili ili još rade u Berlinu, poput Evelin Novak, Esther Puzak, Ante Jerkunica, Zdravke Ambrić, Mihaele Cuento ili Gorana Caha.

Goran Cah je mladi tenor koji je i sam prije koju godinu stigao u Berlin. Jedan od njegovih prvih izlazaka bio je upravo onaj na  koncert Blistave noći klasike u dvorcu Charlottenburg u organizaciji Saveza hrvatskih društava Berlina,  koji mu se toliko svidio da je već na iduećem koncertu, onom od ove godine, i sam pjevao i pobrao lijep aplauz i simpatije publike …Sad evo, upoznah Gorana s Enom. Valjat će, možda, jedno drugom. I razmišljam, mogao bi to biti i lijep duet za iduću Blistavu noć klasike.

Rastadoh se od Ene na Potsammer Platzu. Stanuje u Friedrichsheinu. Život u Berlinu, kaže nam, nije jeftin, stan je skup a i živjeti se mora …tako da Ena povremeno radi i još posla traži. A čujte i vi, trebate li kakav prijevod sa ili na engleski, pa sate pjevanja ili pomoć kod čuvanja djece, ostavite komentar, javite se. U ovom slučaju, direktna je to pomoć umjetnosti.

Lijepo je bilo upoznati Enu. Djevojku. Studenticu. Bit će ugodno upoznati i Enu, opernu pjevačicu. Mezzosopranisticu. Berlin je stvarno pun iznenađenja. I krije brojne, neotkrivene bisere poput ovoga na gornjoj slici. Dobro došla, Ena!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fahro
10 years ago

Ova djevojka je nevjerovatna osoba i talent. Sve najbolje!