PIROGE IZ BAKINE KUHINJE

Piše: Emil Cipar
Nešto mi danas došla želja jesti piroge. I to baš onakve kakve je pravila moja baka …one najjednostavnije sa krumpirom.

Piroge su slavensko jelo koje se koristilo na galicijskom prostoru bivše poljske države, današnjim prostorima zapadne Ukrajine, istočne Poljske i Slovačke, gdje se miješalo niz slavenskih naroda između ostalih i Poljaci, Slovaci, Ukrajinci i Bjelorusi, posljednja dva naroda tada su bila poznata kao Rusini.

Jelo se relativno jednostavno pripravlja na različite načine i sastoji se uglavnom od tijesta punjenog sa različitim sastojcima, i uglavnom polukružnoga oblika. Piroge se mogu puniti sa različitim sastojcima, ali tradicionalno se pune sa s pire krumpirom, sirom, kupusom, kiselim kupusom, mesom, gljivama ili drugim sastojcima. Desertna verzija piroga može biti punjena svježim voćem kao što su trešnje, jagode, maline, borovnice, breskve, jabuke ili šljive.

Jelo je poprilično zasitno i porijeklom dolazi iz relativno nizinskog i siromašnog galicijskog kraja u kojem je prevladavala obrada žita i tijesta. Kruh odnosno tijesto je u to vrijeme bilo jedno od osnovnih namirnica u prehrani slavenskog stanovništva s tih prostora.

Bilo je to često jelo i kod moje bake, a piroge su bile omiljene kod svih ukućana.

Kako je moja baka pravila piroge?

Krumpir ogulimo, operemo i narežemo na sitnije kockice podjednake veličine. Stavimo ga u posudu, ulijemo vode koliko je potrebno da u potpunosti prekrije krumpir, poklopimo i kuhamo na laganijoj vatri. Krumpir, kada je skuhan (a je li skuhan možete lagano provjeriti tako da zabodete krumpir vilicom i ukoliko lagano sklizne s vilice, znači da je skuhan) ocijedimo i dobro ga izgnječimo (kao kada pripremamo pire od krumpira).

Polovicu krumpira stavimo na dasku za pravljenje tijesta, dodamo brašno, jaje i malo soli i ulja …baka je umjesto ulja dodavala žlicu svinjske masti. Od navedenih sastojaka umijesimo tijesto. Tijesto mora biti mekano i odvajati se od prstiju. Ukoliko se previše lijepi po prstima, dodamo još malo brašna. Dasku na kojoj ćemo razvaljati tijesto dobro pobrašnimo. Na sredinu daske stavimo tijesto i valjkom razvaljamo na debljinu od oko 3.0 mm. Šalicom, ili čašom promjera 8 do 10 cm od tijesta načinimo krugove.

Po sredini svakog kruga stavimo žličicom malo preostalog krumpira, kojega smo posolili. Krug zatim preklopimo tako da dobijemo polukrug, pazeći da nam nadjev ne pobjegne preko vanjskih rubova. Rubove polukruga lagano pritisnemo prstima, uzmemo vilicu i vilicom pritišćemo vanjski rub tijesta kako bi se tijesto zalijepilo, a usput ćemo dobiti i jedan zanimljivi, lijepi izgled naših piroga.

U veliku posudu zakuhamo vodu koju smo malo posolili i pouljili i stavljamo piroge. Važno je imati na umu da piroge trebaju puno mjesta u posudi i puno vode kako bi se lijepo skuhale i kako se ne bi međusobno siljepile. Stoga, ako imate manju posudu, stavljajte kuhati po nekoliko piroga, pa kada se skuhaju u vodu stavljajte kuhati sljedeću grupicu piroga i tako dok ih sve ne skuhate.

Kada ih ubacimo u zakipjelu, posoljenu vodu pirogama treba svega nekoliko minuta da se skuhaju. A da su skuhane znati ćemo tako da pratimo kada isplivaju na površinu, i od toga trenutka ih kuhamo još 2-3 minute. I to je to. Kuhane piroge vadimo iz posude sa vodom pazeći da ih dobro ocijedimo.

U tavi ispržite sitno narezane slanine. Kada slanina požuti dodajte u tavu luka narezanog na krugove. Moja baka nije štedjela na luku.

Kada je luk pržen prelijte preko piroga i… bilo vam u slast.

Piroge možete puniti čim želite, a preliti ih možete i vrhnjem, umakom od gljiva, ili možda imate neku drugu ideju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Imam ideju !

Ali ona često stigne prekasno, da sam bio bakine “šufnudle” ili valjuške, “zagorske štrukle”, kada sam stigao u Njemačku vakumirao u foliju, te ih plasirao na europsko tržište, danas bi bio milijunaš.
Piroge, naravno najbolje su friške iz bakine kuhnje, a vjerujem da se daju za par dana onako friške i zamrznuti za domaću upotrebu ili vakumirati za domaće i europsko tržište, slično kao što Nijemci, vakumiraju njihove poznate “maultasche”. Možda nekome i uspije. 🙂

Majstor Mrkonja
Majstor Mrkonja
10 years ago

Evo da se i ja javim
Prije mjesec dana sam u Slavonskom brodu otvorio kiosk pod imenom majstor Mrkonja i prodajem domace piroge u obliku fastfooda.Dosao sam na tu ideju jer ih nema nigdje za kupiti i mogu vam reci da nisam pogrijesio. Mozete sve vidjeti na facebook-u fastfood majstor Mrkonja.
Dalibor.

Josip Mayer
10 years ago

Emile

Valja nam istaknuti da su naše bakice od uvjek osim puno radile,ukusno jeftino i dobro kuhale,i svi ti sastavi su većinom bili iz vlastitih proizvoda,u koji jelovnik spadaju i piroge.