EVO KAKO JE BILO

Kako sam doživio Skupstinu HSK 09.11.2013 u Marbella Lounge, Hainburg….

U našu redakciju stigao je prigovor na izvješće sa godišnje skupštine HSKNJ u Hainburgu. Objavljujemo ga bez komentara i bez lektorskih i uredničkih korektura (op.ur.):

Mijo-Maric_umanjeena

Poštovani,

Nakon mnogih vrlo pristranih izvjesca i pomutnji u medijima, mislim da je nozno posvetiti pozornost i istini ili nepristranosti.

Bio bi vam vrlo zahvalan za uvrstavanje u vas medij.

Srdacno vas pozdravljam

Josip Kocijan

Za sudionike  i stalne promatrače stvaranja i rada HSK od 1992. godine u Njemačkoj nije nista neobično niti spektakularno da  sastancima Predsjedništva ili  Skupštinama  redovito predhode “spektakularne pomutnje” nekih medija, napadi na djela i ugled najmarljivijih i najsposonijih djelatnika. Naučili smo se nositi s time kako ta  izvješća  potvrđuju, činjenicom  nas da ne vole, da ne vole HSK i  da nisu nepristrani niti lojalni.

“Skandal” koji je ovaj puta incinirala  draga Marijana  Dokoza na internetskom portalu Fenix , (7.11.2013.)  ipak je neobičan iz razloga što je kao književnica često gost naših udruga i dobro poznaje djelatnosti i namjere HSK.   Ilegalno pribavljenim dokumentima iz riznice HSK-a, te  iz  konteksta izvađenim fragmentima o isplatama „Aufwandentschädigug- u Honorarkosten“ djelatnicima  HSK-a, gospođa M. Dokoza se je dala instrumentalizirati za rabotu difamiranja najvrijednijih djelatnika HSK-a kao i u svrhu maginaliziranja uloge  krovne udruge  hrvatske dijaspore. Žalosno !

Neposredno prije početka skupštine istupila je  gospođa Aleksandra  Brnetić s prigovorom  glede navodnog neprimjerenog postupka vlasnika lokala gosp. Miljenka Prskala prema uredniku inozemnog izdanja “Večernjeg lista”  gosp. Stipi Puđi. Gospodin  Puđa je česti     izvjestitelj  i  gost  skupštine. Stoga smo time  bili iznenađeni čuvši na licu mjesta  da je to učinjeno radi  osobnih animozitete koji ipak nisu mogli zasjeniti tijek skupštine.

Dobio sam dojam da je i ovo predsjedništvo  s  gosp. Mijo Marićem na čelu   već naviklo na  opstruiranje u zgodno i nezgodno vrijeme. Predstavnicima medija je spontano izražena dobrodošlica s podrškom  cijelog predsjedništva i svih 80-tak nazočnih delegata i gostiju skupštine. S počasnih  mjesta dvorane, nasuprot i pokraj generalnog konzula RH, gospodina   Josipa  Spoljarića,  predstavnici medija  su   pratili  rad  skupštine.

 

Što se tiče daljnih prigovora Aleksandre Brnetić, u svezi otvorenog dijela skupstine  i radnog ili zatvorenog , treba reći slijedeće :

Temeljem  pravilnika rada osnivačke skupštine HSK-a  održane u dva dana, 16.04. i 17.04 1994. g. u  Frechenu, postalo je redovitom praksom i tradicijom da  skupština ima svečani dio, otvoreni za medije i goste,  te radni  ili tzv.  zatvoreni dio, rezevirani samo za delegate udruga s pravom biranja  u  tijela HSK  i  pravom glasovanja.

S posebnim osjećajima za te svečane trenutke, s poštovanjem i zahvalnošću mislim na  predsjednika Inicijativnog  odbora HSK-a ,  prof. dr. Dragu Novaka iz Bonna kao i na pravnika gospodina Karla  Müllera iz Kölna. Gospodin Müller je kao član radnog odbora za statut, utjecajno radio na  stvaranju  aktualnog statuta HSK. Od osnutka 1994. do 2008. godine je bio član predsjedništva  HSK-Nj. i  neumorno je bdio nad  dosljednim   poštivanjem   Stuatutu  HSK-Nj. u radu Predsjednistva  i svim tijelima HSK.

Izvješće predsjednika gosp. Mije Marića o radu Predsjedništva za 2102. i  2013. godinu je bilo interesantno, konstruktivno i dokumentirano na dvadesetak stranica A4 formata.

Delegatima, gostima  i  predstavnicima medija  ponuđena je ta dokumentacija. Nepristrani  promatrači  ne bi smjeli previdjeti činjenicu da je    HSK-Nj. s predsjednikom Mijo Marićem u šest godina ostvario za HSK Nj. nove dimenzije s  novom energijom i  potencijalima  za buduće  zajedničko ostvarivanje  boljega  razumjevanja.

 

Naslovi projekata i aktivnosti krovne udruge unutar hrvatskih udruga i interesa hrvatskih građana  u Njemačkoj kao i u Domovini su mnogobrojni, samo bio podsjetio  na neke od njih:

 

–            Potpora projekta  ” Hrvatska borba za neovisnost: opravdana i pravična” što je osvrt

 sedmorice hrvatskih intelektualaca pod uredništvom Gojka Borića na klevetnički pamflet njemačkoga novinara Ulricha Schillera „Deutschland und seine Kroaten“.

–          Sudjelovanje na integracijskom summitu  u Berlinu. Njemačka kancelarka Angela Merkel

        i Mijo Marić  predstavili  su “Nacionalni akcijski plan za integraciju” oko 15 milijuna

         sugradjana sa stranim  korijenima.  HSK/Nj. postaje prepoznatljiv  Vladi Angele Merkel. Stoga  je angažirala nekoliko članova hrvatske krovne udruge i honorirala njihov rad  na  ostvarivanju  projekta Državnog vijeća  za integraciju,* ( Vidi foto) .

 

–       Projekt istraživanja financijskog doprinosa hrvatskog  iseljeništva gospodarstvu RH .

          Potvrđuje se iznos od 100 milijardi eura u poslijednjih 20 godina,  /Monika Jurović/.

–             Globalna akcija HSK / Jedan narod jedno srce /  podrška zatočenim generalima u Haagu.

–             Na 3. sjednici integracijskog vijeća, formuliran je i svečano objavljen dokument od 10

          točaka protiv rasizma i  desničarskog nasilja.

–             Promocija knjige „Preživio sam Vukovar i OvČaru“ Vilima Karlovića.

–             HSK/Nj  –  Sponzor  petog, jubilarnog koncerta „ Blistava noć klasike „ u Berlinu.

–             HSK/ Nj  –  na komemoraciji  u Bleiburgu.

–             Globalni projekt sa sudjelovanjem  HSK-Nj.  “Plamen slobode“  prošao cijelim svijetom.

–              Posebna sjednica predsjedništva HSK-a  u Stuttgartu  : Susret s hrvatskim udrugama .

–              HSK-Nj. imenovao je  tri kandidata za Savjet Vlade RH ,  izabran je Mijo Marić.

–              Nastavak globalnih akcija ICTY i u Njemackoj „Glas hrvatskog ponosa „  diljem svijeta.         

–              Nastavak potpore „ Šestorki“ u Haagu,  optuženim hrvatskim funkcionira iz Herceg-Bosne, zajedno u molitvi za pravdu u suđenju.

–              Projekt „ Tjedan hrvatske kulture u Darmstadtu“ u povodu  ulaska RH u EU.

–              Šesti  integracijski summit „Integracija na tržištu rada i u radnom životu“  u Berlinu.

–               Memorijalni turnir “Dražen Petrović”, sedmi po redu.

–               Integracijsko-politicki dijalog u znaku istrage o NSU ubojstvima.

–               Na sastanku drzavnog savjeta za integraciju 14.08.13, njemačka kancelarka Angela je

            izrazila posebno priznanje za konstruktivnu i uspješnu suradnju s HSK Nj.

 

Delegati hrvatskih udruga iz cijele Njemačke burnim su pljeskom  čestitali su Predsjedništvu HSK-Nj.  i predsjedniku Mariću na vrlo angažiranom radu,  bogatim uspjesima i postignucima u njihovom mandatu  2012. i 2013. godine.

 Izvješće o riznici je podnio gosp. Petar Ćosić sa transparentnim  prihodima iz članarina, donacija i kao i razhod sredstava za materijalne troškove rada Predsjedništva i podmirivanje troškova pri  ostvarenju  gore spomenutih  globalnih akcija i projekata. Stanje riznice je utvrđeno na dan  09.11.2013.

Izostanak  izvješća  tročlanog tijela nadzora riznice, predviđeno statutom ( § 7 . 2.4.4 ),  iznenadilo  je delegate,  iako nisu imali prigovora na izvješće riznice. Mnogi  delegati s iskustvima  stečenima prema   statutu  HSK-Nj.  ubrzo su pretpostavili sudbinu   skupstine.

Diskusiju je naravno dodatno “osvježila ” M. Dokoza  sa svojim aluzijama  na internetskom portalu Fenix,  o navodnim   honorarima članovima  Predsjednistva  što  ne bi, navodno,  bilo u skladu s § 3 Statuta kojim  su definirani status i ciljevi  krovne udruge, a  najmanje nje kao institucije   koja  slijedi ciljeve sveopćeg dobra i humanitarnog djelovanja.    

§ 3.1.2 stoji – da je HSK  nije  profitabilna  udruga i ne slijedi  gospodarske interese.

§ 3.1.3  kaze da članovi ne primaju honorar za svoju djelatnost u udruzi, pa ni članovi  predsjednistva za osobite napore  u  poslovima  za  udrugu.

 

Znakovito je da je predsjednistvo o  problematici  naknade troškova  i  minimalnih honorara svojih suradnika, za  izvršenje projekata,  naručenih od Vlade  SR Njemačke   u više navrata raspravljalo upravo u smislu poštivanja  spomenutih odredbi  statuta HSK.

Činjenica je da  se radi  o djelatnostima  na projektima za  vladinu instituciju,  Drzavni savjet za integraciju SR Njemačkoj, a ne o poslovima za udrugu HSK ili poslovima predsjednistva  predviđenim  statutom.  „Wirtschaftsprüfungsgeselschaft Confidija“  iz Berlina , od  koje je predsjedništvo  zatražilo  analizu točnosti postupka između ostalog piše:

“…Nach den uns vorliegenden Informationen, wurde der Vorstand für Leistungen vergütet, die ausschließlich projekt bezogen waren. Demnach wurde keine Vergütung für Arbeiten der allgemeinen Vorstandstätigkeit geleistet. Dieser Umstand wird auch dadurch deutlich, daß die projektbezogenen  Honorare über den Projektträger ( Paritätischer Wohlfahrtsverband ) abgerechnet wurden. Ein Verstoß gegen die Selbstlosigkeit nach § 55 AO  ili ( § 3.1-4 statuta HSKNj ) liegt nicht vor.“

Delegati su dodatnim informacijama  predsjeništva  bili apsolutno zadovoljni i izrazili izvješću riznice povjerenje.

Sudbina  ove skupštine  je, međutim, bez obzira na  jednu “pokvarenu kariku”  u predsjedništvu  i  pomutnje na portalu Fenix od 07.11.2013 programirana već  prije po prilici . godine dana. Name,  kada je članica  kontrole riznice gospđjica Ivana Đerek vratila predsjedništvu svoj mandat s predhodne skupstine. Drugi član gosp. Krunoslav Simović, to jest  preostali kontrolor,  bio je  pred zadatkom koji nije mogao sam izvršiti. Obrativši se na Časni sud, zajedno su predložili predsjedništvu  izbor novog tročlanog tijela kontrole riznice,   odgodu izvješća  kontrole i  izborni dio skupštine.

Predsjedništvo je nakon kratkog  savjetovanja donjelo to jedino moguce rješenje, koje su uglavnom svi delegati  pozdravili.  Izborom novog tijela kontrole riznice, koje može birati samo najviše tijelo HSK-a.,  skupština je 09.11.2013  ipak završena  u  dobrom raspoloženju sa zadovoljnim  licima delegata radi prepoznatljivosti  djelovanja  HSK-a  u Njemačkoj.

 

Josip Kocijan 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments