CISA …ISTARSKA ATLANTIDA

Črčkarije.com
term_1234704664_2U rovinjskom arhipelagu nalazi se niz manjih otoka: Sv. Andrija (Crveni otok), Sv. Katarina, Pirusi, Dvije sestrice, otočić Sedam dlaka, Sv. Ivan i dr.. Prema legendi, točno na dan smrti Sv. Eufemije, zaštitnice Rovinja, negdje u 6. ili 7. stoljeću, uslijed jakog potresa nestao je cijeli jedan poluotok na kojem je bio grad Cissa.

Pretpostavlja se kako se to potonuće grada, uslijed siline potresa, desilo naglo, a ne postepeno. I dok su pojedini djelovi poluotoka negdje pod morem, dio kopna ostao je vidljiv i danas, a to su upravo ovi mali otoci kod Rovinja.

Cissu spominje još i Plinije Stariji (1. st.n.e.), a spominju ju i sinodski spisi koji datiraju iz 6. i 9. st.n.e. Zna se i to kako je ovaj grad bio poznat po proizvodnji boja. Danas se pretpostavlja kako se nalazi negdje u morskim dubinama u blizini otočića Sv. Ivan.

Za vrijeme Franje Josipa, 1890. godine, na ovu je lokaciju poslan brod Laudon s ciljem ispitivanja vjerodostojnosti priča. Ronilačku opremu toga doba možemo samo zamisliti, a u zapisniku stoji sljedeće: 

-Tek što sam se spustio u dubinu mora, stigao sam do mjesta prekrivenog ostacima zidova što su me, pošto sam ih proučio, uvjerili kako se radi o zanatskoj konstrukciji. Ja, jer sam zidar, mogao sam utvrditi i tragove žbuke. Nastavljajući uviđaj okolnog podmorja, zapazio sam u produžetku red zidova i prostore kojim su prolazile ceste.”

Rubni dio Cisse ronilac je pratio dužinom od 30 metara, koliko je uostalom najduže i mogao zbog tadašnje opreme. O postojanju Cisse pričaju mnoge legende iako njezino postojanje nije nikada dokazano. Ono što je definitivno istina je to kako se u morskim mrežama ribara, koji su ribarili na ovom području, znalo naći amfora, cigli, četvrtastog kamenja itd.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments