DILEMA

Dilema naša hrvatska

Piše: Ivek Milčec
gayVrijeme adventa ili došašča, prema našem vjerovanju i tradiciji treba iskoristiti za duhovnu i tjelesnu pripremu kako bi puni ljubavi, bratoljublja i čovjekoljublja dočekali Božić tj. veliki kršćanski blagdan rođenje bogočovjeka.

U očekivanju Božića, praktični vjernici (među koje se ubrajam i sam) ispovijedaju se i pričeste i na taj način čista srca i duše čekaju Rođenje.

Znamo, kako na ispovijedi treba skrušeno priznati sve svoje grijehe i propuste jer ako ne učinimo tako …pokajanje nije potpuno i iskreno. U svezi s tim muči me jedna (a vjerujem da ima dosta takvih kao ja) dilema:

Naime, na jučerašnju referendumsku nedjelju, u mnogim crkvama diljem Lijepe naše vjernicima se jasno reklo koju opciju na listiću treba zaokružiti, a da bi ironija bila veća, sugeriralo se da to treba učiniti na smiren, promišljen i dostojanstven način.

Prema tome, svima koji su zaokružili ZA bit će to olakotna okolnost kod oprosta grijeha, a onima koji su izabrali PROTIV slijedi, kak zgleda, Božja kazna.

Budući sam zaokružil ovu drugu,”sotonsku”opciju, moram se čuvat mogućih posljedica zbog povrede čudoređa i davanja potpore “vražjim sljedbenicima”.

Rezultati narodnog referenduma su poznati, ali zabrinjava najniža izlaznost (37,84%) birača od uspostave slobodne Hrvatske.

Inicijativa udruge “U ime obitelji” da u Ustav uđe definicija braka kao zajednica žene i muškarca pobjednica je jučerašnjeg referenduma, ali ne može likovati jer dvije trećine birača od ukupnog broja (3,7 milijuna) nisu izašle na biračka mjesta i jasno poručile da im se jednostavno fućka za doktoricu Markić, čelnicu udruge U ime obitelji, ali i za marginalnu stranku HRAST, te katoličke zajednice Viligare, Grozd itd.

Nitko razuman nema ništa protiv referenduma kojeg, uostalom, dozvoljava Ustav, ali s pravom se može postaviti pitanje je li bio potreban kad je brak zaštićen zakonom. Mišljenja sam da nas puno više treba brinuti činjenica da se u našoj zemlji svaki treći ili četvrti brak raspada i razvodi, da mnogi očevi ne plaćaju alimentaciju, da je sve više nasilja u obitelji itd.

Što će nam ustavna definicija braka ako su djeca odmalena svjedoci a vrlo često i objekt svakodnevnog maltretriranja od strane neodgovornih ili alkoholiziranih roditelja. S takvim i sličnim problemima trebale bi se pozabaviti udruge U ime obitelji,Grozd,Vigilare… i ne znam kako se sve još zovu.

Međutim, slažem se s onima da je ovaj referendum poslužio još jednoj svrsi tj. da marginalna konzervativna stranka Hrast, koja je kak izgleda i osmislila projekt U ime obitelji, opipa bilo biračkoga tijela pa pokuša sličnim inicijativama pridobiti što više desnih birača na parlamentarnim izborima bilo prijevremenim ili redovnim za dvije godine.

Zna se, da perjanica udruge U ime obitelji dr. Markić ima političke ambicije pa nas ne bi čudilo da novim akcijama još više produbi jaz između “katoličke i bezbožničke” Hrvatske.

Naravno, i one “vukovarske i nevukovarske!” Jasno je, kao dan, da se pritom ne biraju sredstva, pod tepih se gura sve veći problem da je hrvatsko društvo podijeljeno, polarizirano, da se sve češće čuje poklič: U boj, u boj!

Ali, molim vas protiv koga? Protiv onih koji su ZA ili onih koji su PROTIV? Protiv Pantovčaka, Banskih dvora ili HDZ-a dvora? Protiv istospolnih parova ili onih koji žive u heteroizvanbračnoj zajednici? Protiv Zdravstvenog odgoja i masturbacije? Protiv pedofila i njihovih žrtava?

Stoga kao Hrvat, vjernik i građanin zemlje, koju od milja zovemo Lijepa naša, upućujem molbu svima koji na bilo koji način odlučuju o sudbini naše zemlje da se ne igraju sa našim životima i životom male, ali bogomdane zemlje.

Nemojte, molim vas, svojim izjavama i postupcima kuriti vatru i pozivati na međuhrvatski obračun. Zar nije u Domovinskom ratu proliveno previše hrvatske krvi, zar nam nije dosta plača i suza?

Smirimo tenzije i strasti, sjednimo za zajednički, svehrvatski stol i pokušajmo argumentirano riješiti najvažnije nesuglasice i prijepore. Nek nam prijateljska, demokratska Njemačka posluži za primjer kako se mogu, u interesu naroda i države, dogovoriti suprotne političke ideologije i kako se civiliziranim pregovorima dođe do formiranja velike koalicije.

Ako se nastavi sa prepucavanjima između ljevice i desnice, konkretno Milanovića i Karamarka, ako je njihov ego, bahatost, netolerancija i netrpeljivost toliko jaka da u drugi plan stavlja najvažnije državne interese, onda nam nema pomoći i onda će se obistinit riječi velike njemačke kancelarke Merkel kako Hrvatska nije spremna za punopravno članstvo EU.

Zadaća hrvatske ljevice i desnice, pozicije i opozicije, raznih udruga i građanskih inicijativa, ali i svih crkvenih struktura je da svatko na svoj način pridonese da se narod ponovno ujedini, da prestanu međuhrvatske svađe i da svi skupa shvatimo da ima puno važnijih stvari od toga tko koga i kako drži za guzu.

Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Slažem se IVEK
možda se netko neće složiti i samnom,sve je to demokradski.

I mene muči sve više dilema naša hrvatska,ako smo praktični vjernici,još k tome i tradicionalni onda bi bilo potrebno i za Božićne dane ali i inače, da smo skromniji u željama,a bogatiji u duši.Osim građanskih protestnih inicijativa,i izlazak na referendume, izlazili bi više i poticali bi i one radne..akcije..A što više reći i o Papi Franji je mnogo toga pisalo i poš,ali malo tko ga na žalos još uvjek radno posluša i prati.

Carinik
Carinik
10 years ago

O!!! 🙂 Cenzura?! Čemu to? Kad već cenzurirate, morate napisati barem iz kulture i profesionalnosti razlog jer nije bilo govora mržnje, netrpeljivosti, cinizma uvrede i tome sl.!

Samo istina…a ako se treba kome dodvoravati onda sam na krivom mjestu!

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
10 years ago

Ivek sve si super napisal, nemre bolje, al najvec me se dojmilo ono iz crkvenih redova. Valjda oni misliju da vjernici nisu jos zreli i odrasli da sami misliju. Ali to je kakti demokracija, ides u crkvu da se pomolis i grijehe ak ih imas odmolis. A onda dobis tam sugerirano da cinis dobro ak diskriminiras svoje bliznje. Pa eto tak onda ides ponovo u crkve sljedece grijehe da odelas,, ne. Bome se crkva brine da ne ostanemo bez grijeha, jer pokaj bi inace isli tam, nek da se molimo, slusamo politicke prodike, ko da nam toga nije dosta u… Read more »