SKUPA ŠKOLA DEMOKRACIJE

Rat je završen …okrenimo se budućnosti

piše: Emil Cipar
20101218144302Ante_GotovinaPrije par dana u jednoj TV-emisiji Željko Pervan je rekao otprilike sljedeće:

-Nismo mi još za demokraciju. Nama treba jedna dobra vojna hunta i jedno pet godina da se naučimo demokraciji.

Iako je to trebalo biti šaljivo to je ustvari najbolji i pravi opis stanja demokracije u Hrvatskoj.

Ni nakon više od dva desetljeća ne polazi nam za rukom izabrati ljude koji će pokrenuti zemlju iz duboke depresije u koju tonemo sve više i iz dana sve primjetljivije.

Inozemna zaduženost raste. Uzimamo nove kredite kako bi plaćali kamate za stare, a glavnica se stalno povećava.

I birali mi bilo što iz postojećeg političkog spektra …birali mi desne ili lijeve …kola odoše sve više nizbrdo.

Stvarnih problema se nitko ne prihvaća, a oni su više nego očigledni. Mirovinski, zdravstveni, obrazovni, godpodarski sustav… pucaju po šavovima, otvaraju se stalno nove rupe.

Nikakva vizija gospodarskog razvoja. Zakoni koji bi trebali omogućiti razvoj gospodarstva više su prepreka nego što uklanjaju prepreke.

Trenutna vlast …umjesto da provodi vlastiti Plan 21 kojega su napravili stručnjaci i koji donekle obećava razvoj događaja na bolje …bavi se sporednim problemima koje u svojoj nespretnosti i sami proizvode.

Pohlepnost njihovog kadra velika im je prepreka, koju ne mogu riješiti, jer su i sami skloni životu u luksuzu na račun državne zajednice.

Hrvatska trenutno nema ni jednog političara kojemu bi narod mogao vjerovati. Mislim kojemu bi mogli svi vjerovati kao što su nekada vjerovali Franji Tuđmanu.

A bio bi upravo jedan takav prijeko potreban.

Niti na Crkvu se narod ne može osloniti. U ovoj općoj krizi morala katolička crkva ne odolijeva pohlepi dočepati se svoga dijela plijena. Podržava besmislene referendume koji imaju samo jedno za cilj …oslabiti trenutnu vlast.

Opozicija …pritom mislim samo na HDZ, jer ostali gotovo da nemaju što reći …da …ta opozicija je prisiljena na položaj impotentnog promatrača dok demokracija tone i tone.

Stvarno je nezgodna ta demokracija. Od samog početka nije postavljena na solidne temelje i sada ju od rušenja spašavaju samo slabe drvene potpore.

Zakonodavna, izvršna i sudbena vlast nisu neovisne jedna od druge. Ta tri stupa na kojima počiva demokratsko društvo nisu dovoljna. Potreban je i četvrti stup kako bi cijela građevina imala čvrsti oslonac.

Taj četvrti stup su neovisni mediji, koji ukazuju na nepravilnosti i oštećenja na ostalim stupovima. Na njih treba ukazati na vrijeme kako bi se oštećenje popravilo na vrijeme.

Toga uopće nema u Hrvatskoj. Mediji su duboko ovisni o politici, podijeljeni između dvije laži, a slijepi na istinu i na realnosti.

Kako zaustaviti slobodan pad. Besmislenim referendumima u kojima se isprobava direktna demokracija …sigurno ne, jer oni vode zemlju u položaj u kojem nećemo moći očekivati nikakvu pomoć izvana.

Malo je pametnih ljudi koji imaju sposobnosti nekog vođe, a da se sami nisu kompromitirali u nekoj od bezbrojnih afera koje su uništile zemlju.

Jedan jedini …koji bi možda nešto mogao, jest Ante Gotovina. Biografija mu je čista, ima sposobnosti lidera koje ne treba nikome dokazivati i njemu bi Hrvati mogli i vjerovati.

Do sada se nije ideološki opredijelio …što je u svakom slučaju pozitivno za njega. Mislim kako bi mu i svijet mogao vjerovati.

Na mene je ostavio snažan utisak kada je nakon oslobađajuće presude izjavio:

Rat je završen …okrenimo se budućnosti.

Samo …postavlja se pitanje; kako Antu Gotovinu bez nepotrebnog balasta bilo kojeod postojećih stranaka instalirati na vlast demokratskim metodama?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Ante je mislio iskreno imao je odgovornost, borio se je časno svativši svoj posao ozbiljno,dao i podnjeo je žrtvu, za slobodnu demokradsku Hrvatsku. Za razliko od mnogi onih neozbiljnih i neodgovornih, koji se i dan danas bore,isključivo za svoj džep.Dokle se drugi bore,kako spojiti kraj sa krajem..te izaći iz siroamštva i neimaštine.I to su te velike borbene razlike.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
10 years ago

Ante bi bio pravi, ali pošto je to tako, teško da će on takvo nešto prihvatiti.
Jednom se je žrtvovao za ovu zemlju, da će to napravit još jednom, NE VJERUJEM, u zatvoru su mu se otvorile oči.
Ante, Bog ti pomogao. Budi svoj na svome.