NEMA KRUHA U SLAVONIJI

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Sine bavi se nečim što je povezano s hranom
…savjetovao je pokojni Ivan Radišić, moj susjed iz Bosne svoje sinove kada su oni završili osnovnu školu. Ivan je bio naš susjed, koji je doselio iz Hercegovine. Znao je Ivan što je glad i neimaština i kako ju izbjeći. I sinovi ga poslušali. Jedan izučio za mesara, jedan za pekara, jedan postao trgovac, a najmlađi postade kuhar.

Slavonci nisu tako savjetovali svoju djecu. Nikada Slavonci nisu gladovali. Ni u najvećim krizama. I u vremenima kada nije bilo ničega …jela je bilo.

Bilo jela u Slavoniji i u vrijeme Turaka, Mađara, Austrijanaca, Srba, Jugoslavena…

Ali sada …od kada smo svoji na svome, od kada nama upravljaju naši oligarhi …Slavonija gladuje. Preko 350 radnika ostade bez posla, plaće, kruha… I to u srcu Slavonije koja nikada nije gladovala.

„Đakovština“, tvornica pekarskih i mlinarskih proizvoda u Đakovu propade. Tvornica kruha u Slavoniji!?

Tko je krivac za ovu nacionalnu sramotu? …pitaju se svi, a najviše sami radnici. Oni se jadnici u krajnjem očaju uputili u Zagreb, metropolu vlasti i moći.

Ali službeni Zagreb ne poznaje njihove jade. Primio ih tek Predsjednik ove jadne države i utješio ispraznicama koje su im odavno poznate, kao …pravda i pravičnost i slične gluposti.

Znaju to radnici …da je bilo pravde i pravičnosti u državi kojoj je na čelu Ivo Josipović, oni ne bi ni dolazili u Zagreb, već bi u svojoj tvornici, mljeli brašno, pekli kruh, hranili narod…

Sabor ih nije htio primiti, premijerka nije imala vremena, sindikati …ali to nije vrijedno pomena.

Jedino Zagrepčani, obični građani prihvatiše ih. Oni su imali razumijevanja za njihove nevolje. I vratiše se radnici u Đakovo neobavljena posla.

Žalosno jest …ali mora se reći da su nekadašnji radnici „Đakovštine“, najviše sami krivci za propast svoje firme. Dok je firma postojala, poslove u njoj nadzirao je Nadzorni odbor. U tom Nadzornom odboru postojali su i predstavnici radnika. Njih su radnici sami izabrali da u njihovo ime kontroliraju poslove. Predstavnici su za taj posao dobivali naknadu.

Međutim …ti predstavnici su olako shvatili svoju dužnost. Niti jednom nisu kontrolirali isplate, uplate, račune i ugovore …a to im je bila dužnost. Niti jednom nisu podnijeli radnicima izvješće o svom radu.

I radnici ih nikada nisu pitali za to. Danas kažu …nismo znali! Neznanje koje su oni skupo platili. Danas traže svoja prava, koja ni sami nisu poštivali dok su imali priliku za to.

Mora li sada za taj nemar troškove snositi hrvatski platiša poreza? Od koga će vlada uzeti da bi dala njima. Riješi li njihov problem, otvorit će na drugom mjestu drugi.

A i vladu, čija predsjednica nije imala vremena za njih su radnici sami izabrali. I Sabor, koji ih nije htio primiti …izabrali su radnici i Predsjednika koji ime je govorio o pravdi i pravičnosti. I sindikate …ali neću na njih trošiti vrijeme.

Zima dolazi, a i izbori su na pragu. Radnici „Đakovštine“ pozvani su na njih. Hoće li opet napraviti istu grešku?

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

A što ćemo Emile

Kada su hrvatski građani naučili..
poput u bivšij državi..da se i po redu i po listi,
biraju uvjek jedni te isti.
Sada je stvarno zadnje vrijema..da se griješke izprave..te da se nešto promjeni na bolje.