GODINA TOPLIH SUSRETA

piše: Sonja Breljak
docek-nove-godine-u-sokobanjiBerlin/ Svježa je noć, 31. prosinca 2013. Snijegu nema niti traga. Ovaj posljednji dan u godini bio je svjež, sunčan, vedra i plava neba pa ga iskoristismo za dugu šetnju.

Otklonih ljubazno pozive za novogodišnji izlazak i provod ...hvala, neke druge prigode, pa možda dogodine …i sve tako. Razlog tomu leži u osobnom zadovoljstvu ovu večer provesti kod kuće, u nedavno renoviranom i namještenom kutku, našem malom domu.

Eto, ostadosmo mi u Berlinu, u godini ispred nas bit će punih 20 godina kako stigosmo u ovaj grad, razmišljam, pomirena s tim kako je ovo naše konačno smještanje a konačni povratak negdje, nekom imaginarnom domu iz bivšeg života, stvarno tek čista iluzija. Pomirena s tim osjećam toplu sreću i uživam u trenutku smjene ove godine broj trinaest na godinu broj četrnaest.

Razmišljam …godine iza, barem njih pet,  doživljaji i događaji, vidljivi su i čitljivi i na stranicama Hrvatskog glasa Berlin. U prošloj godini objavismo oko 1500 većih ili manjih tekstova -vijesti, reportaže, kolumne, pa brojne fotografije naših nadarenih fotografa. Počelo je živo već u siječnju 2013. godine. Pratili smo nastup Hrvatske na Zelenom tjednu u Berlinu. Zabilježismo novi način predstavljanja. Nama se dopao. E, tko zna kako će to, nakon brojnih afera u Hrvatskoj, biti u 2014. godini?!

U Berlinu smo potom pozdravili i našeg suradnika Iveka Milčeca. Ivek je iseljenik-povratnik. Predstavio je u Hrvatskoj zajednici novu knjigu poezije “Štel bi te belega meti”. Bilo zanimljivo ovo naše Pola ure kulture, na zadovoljstvo brojnih, pjevali i Duedeni. Ivek bio zadovoljan isto kao i Božica Jelušić, hrvatska književnica čiju promociju  romana “Čišćenje globusa”  priredismo, isto u okviru Pola ure kultuire, koji dan prije Božića. Zadovoljna atmosferom, gošća iz Đurđevca veli: – Sad znam da ću doći opet! Ne treba nam bolji kompliment.

Događaji i doživljaji …pratili smo turistučku burzu u Berlinu, dodjelu Večernjakove domovnice u bad Homburgu, koja je između ostalih pripala i berlinskoj Croatiji, izbor novog pape, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koncerte, obilježavanja godišnjica, postavljanja spomen ploča, natjecanja, susrete, zabave …slavonska, posavska, dalmatinska, pa maškare  …

S folklorom Hrvatske zajednice zaputismo se i na Đakovačke vezove. Eh, bilo je …ma šta da vam pričam, stvarno nezaboravan doživljaj!

Kad god smo mogli propratismo rad i akcije naših humanitaraca, kako berlinskih Brođana koji pomogoše  Cekin pa onda i potrebne preko Dobrotvornog instituta Hrvatske tako i humani rad Stipe Pervana koji to radi u ime zavičajnog kluba Tijarica. Obje udruge susretoše se kod pomoći Mislavu Antoloviću, bolesnom dječaku, na liječenju u Berlinu. Akciju “Pomozimo Mislavu”, koja još traje, pokrenuše “Brođani” pa ju prenesoše i na ostale skupljanjem pomoći među vjernicima HKM Berlin.

Lijep susret ostvarila je Hrvatska zajednica pozivom gradonačelniku općine Charlottenburg-Wilmersdorf, Reinhardu Neumannu. Lijep koncert “Blistavu noć klasike” Savez hrvatskih društava Berlina. Lijep susret dogodio nam se poznanstvom s fra Mirom Babićem, misionarom u dalekoj Keniji. A lijepe trenutke doživjesmo s članovima zbora mladih HKM Berlin koji zapjevaše dobrodošlicu u Berlin novom papinskom nunciju, Hrvatu Nikoli Eteroviću. Kakva čast!

Znali smo u prošloj godini javiti i tužnije vijesti. Primjerice one o smrti naših sugrađana,  umjetnika Borisa Žure ili ugostitelja Pave Banca.

I polemizirali smo (iako se to nekad svrstava u grijeh), pa pisali s raličitih stajališta o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole ili pripremi i provedbi prvog referenduma organiziranog inicijativom građana u Hrvatskoj.

Pisali smo o onome što nam se čini dobrim, kao i onom što i nije takvo. Iznesosmo svoje mišljenje i razmišljanje o brojnim temama, pa  nam često i spočitavaju radi toga.

Veliku radost doživljavamo radi stalnog porasta broja čitatelja. Koja sreća znati da dnevno na naše stranice zaviri oko 25 tisuća ljudi iz Njemačke, Hrvatske, širom svijeta. Koja sreća uređivati divne priloge koje nam šalju naši suradnici iz Berlina, Koblenza, Iserlohna, Zagreba, Zadra, Karlovca, Broda, Podgore, Splita, Bruxelessa, Londona, daleke Kenije …

Zahvalni za događaje i doživljaje vrijedne za zabilježiti, najviše zahvaljujemo na poznanstvu i suradnji s tako divnim ljudima iz našeg impresuma, to je naše najveće blago, U želji da tih susreta s dragim ljudima, koje ćemo podijeliti s vama, bude i u buduće, želimo Vama (našim čitateljima i komentatorima) i nama (uredništvu: Sonja Breljak i Emil Cipar i svim suradnicima), još jednu godini bogatu susretima s ljudima, i zdravlja i radosti. Sve drugo, ide iza toga i uz to.

Sretno nam bilo u godini (n)ovoj! I …ostanite s nama!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments