NOVA RUBRIKA ZA VELIKE I MALE

Kako smo već dugo godina suogranizatori i medijski pokrovitelji Likovno-literarnog natječaja kojeg organiziraju naši umjetnici iz Iserlohna, Ankica i Ante Karačić u suradnji s Jadrankom Gradac iz Matice hrvatske za Ruhrgebiet, odlučili smo otvoriti novu rubriku naslova LIKOVNO-LITERARNI NATJEČAJ ISERLOHN, kako bi i djeca, učitelji i škole lakše pronašle rezultate natjecanja, objave o temi novog natječaja kao i pročitati i pogledati nagrađene radove. 

prilog: Sonja Breljak

Beč-Iserlohn -Berlin/ Nakon što su nedavno objavljeni rezultati, najprije likovnog a onda i literarnog natječaja kojeg organiziraju naši umjetnici, Ankica i Ante Karačić u suradnji s Maticom hrvatskom za Ruhrgebiet, na adresu organizatora stiglo je, između ostalih brojnih pisama i poruka, i jedno pismo iz Beča kojeg je napisala Adrijana Markon Jurčić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, ispred Obzora- udruge za poticanje kreativnog razvoja, iz Beča.

U pismu, između ostalog,  stoji:…

više

PRAVA DOMOVINA JE JEZIK

„Prava domovina je zapravo jezik.“ (W. von Humboldt)

Sastav koji je dobio PRVU nagradu (među 10. razredima) na Literarnom natječaju Iserlohn 2020. na temu  “Jezik, riječ, maska, ljubav, štiti i mač, umjetnost”

autorica: Mia Kastelić, 10. r. Hrvatska nastava Hessen i Saarland, Saarbrücken, SR Njemačka
slika: Natko Ferenčić, 4. b, OŠ Vladimira Nazora, Crikvenica ( 3. mjesto na likovnom natječaju)

Istina, jezik je prava domovina! Govoreći hrvatskim jezikom u Njemačkoj, nosim svoju drugu domovinu Hrvatsku u srcu.

Rođena sam u Njemačkoj i živim u Njemačkoj.

Zahvalna sam što sam imala mogućnost u Njemačkoj govoriti hrvatskim jezikom s roditeljima i usavršavati hrvatski jezik na Hrvatskoj nastavi.…

više

KRASAN ČOVJEK

Iz naše arhive/ objavljeno 15.08.2016.

piše: Sonja Breljak
ruka-u-ruciBerlin
/  Samo što nisam krenula na godišnji odmor. Još malo, pa …autoput duž Njemačke, Austrija, Slovenija …a onda konačno, piše: Zagreeeeb! Doma!

O, da, mi smo oni što smo doma tamo i ovamo i još i onamo, pri dolasku i pri povratku. Uzajamna veza, trajna simbioza, povijest velike ljubavi iseljenika i domovine, trajnih sporazuma, a bome ponekad i nesporazuma.…

više