SVE ĆU VAS REĆI BOGU

Oprosti mi dječače i ja sam te ubio

Piše: Antonio Gavran
1_209740-Sve ću vas reći Bogu!
…ovim riječima sirijski trogodišnji dječak napustio je svijet kao žrtva ljudske gluposti i pohlepe koja u svim ratovima prevladava stavljajući materijalnu korist iznad čovjekoljublja.

Ovaj dječak simbol je stradavanja svih nevinih. Žrtva je jadnog ljudskog roda, krvnika nad krvnicima, smeća nad smećem od svih živih bića. Čovjek je zaista najjadnije stvorenje koje hoda ovim svemirom, najveći neprijatelj svega što krasi Zemlju.

Proklet bio dan kad nam je Bog odlučio podariti život i gospodarenje nad Zemljom. Vjerujem da se mnogo puta grdno pokajao ako uopće i On sam nije odustao od Čovjeka u masi prodanih duša.

Ne mogu vam opisati koliko me ova vijest potresla. Čime se bavimo kada na ovakve strašne vijesti svijet šuti kao da se nikoga ne tiče, a dobro znamo da se tiče svih nas.

Ubiti dijete gore je od svih zala ovoga svijeta. Ubiti maloga čovjeka koji je tek počeo živjeti i pritom ne osjećati grižnju savjesti, koliki monstrum moraš biti da to učiniš?

Uvijek sam vjerovao da u svakome od nas leži neko dobro biće. Sve više prestajem vjerovati u bajke koje sam slijepo smišljao u svojoj glavi mašte, šteta a baš sam nadao da postoji šansa za Čovjeka. Ne, snaga zla prevladava, pitam se gdje je moj dobrostivi Bog?

U kojem on filmu živi da dopušta ovakve tragedije. Možda kao i ja slijepo vjeruje u čovjeka, u njegovu istinsku dobrotu. Ovaj dječak, ova patnja koju je proživio i koju proživljava stotine tisuća njemu sličnih živi su dokaz da sve dobro umire.

Ponekad poželim novi potop. Nek ode sve k vragu pa opet ispočetka. Možda će čovjek tada shvatiti svoje pogreške i usmjeriti se novim smjerovima u kojima će graditi društvo i odnose.

Oprosti mi dječače i ja sam te ubio. Ubili smo te svi mi koji šutimo, ponekad nešto komentirajući, ali riječi su nedovoljne ako nisu potkovane djelima. Oprosti mi dječače, i ja sam jednak nečovjeku koji ti je oduzeo život, tebi i svoj ostaloj djeci svijeta.

Oprosti mi dječače što god rekao to neće biti dovoljno da opravdam tvoju smrt. Reci nas Bogu, a Bog ako je pravedan neka  kazni svakoga tko ravnodušno gleda trulež svijeta i na to slijega ramenima govoreći kako kao pojedinac ne može ništa učiniti.

Bože, ako postojiš, ako si zaista svemoguć usliši riječi ovoga dječaka i kazni svijet, a njemu podari mir u svojem Kraljevstvu. Amen!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
brodja
10 years ago

Odličan članak…ali kao primjer,samo je još jedan od bezbroj kroz povijest čovječanstva…on je samo krajnji rezultat ljudskog zla i pohlepe:
“Sunce, Mjesec i zvijezde bili bi već davno nestali

da su na dohvat ljudskoj pohlepi”.

(Ellis)