PITANJE CRKVENOG RAZVODA

Kako je papa svojim izjavama o Crkvenom razvodu podijelio katolike

Piše: Antonio Gavran

 

Ne mogu ne primjetiti zainteresiranost medija o izjavi pape Franje kako će se pozabaviti pitanjem crkvenog razvoda. Ne želim ništa konkretizirati jer vrlo je jasno svima kako novinari “žutih medija” funkcioniraju, po načelu “samo neka je senzacije”, a papa dokumente još nije objavio.

No kako je tema aktualna želim o istoj i progovoriti, ne kao stručnjak jer nisam teolog, već iz perspektive običnog građanina/ pučanina.

Crkva nas uči da je brak neraskidiva svetinja i taj pojam stoji još od pradavnih vremena, papine izjave o promjeni takvog načina razmišljanja izazvale su burne rekacije, od pozitivnih reakcija liberala do negativnih reakcija konzervativaca.

Kako vjerujem da papa Franjo zna što radi, iako neki mediji govore drukčije odlazeći u toliku krajnost da ga smatraju mogućim “rušiteljem Katoličke crkve”.  Moram, stoga, stati u obranu ovog poniznog i skromnog mirotvorca.

Zar je netko stvarno toliko prostodušan da vjeruje senzacionalnom naslovu koji kaže: “Nikad lakše do crkvene rastave …” Pa nije papa Franjo nekakav bezveznjak koji eto tako bitne stvari mijenja u potpunosti, kršeći načela koja Crkva njeguje već stoljećima.

Mišljenja sam da jednostavno poput Dobrog pastira papa želi “izgubljene ovce vratiti na pravi put …” Dosadašnjim odbacivanjem rastavljenih Crkva se nije ponašala očinski prema svima jednako kako je to činio Isus Krist.

Naravno da ni sada neće biti praksa ako se razvedeš sudbeno da ćeš se odmah moći razvesti i Crkveno jer to bi dovelo do raskola moralnih vrijednosti, a kao što rekoh razlika između senzacije medija i istine uvijek je ogromna.

No s druge strane u potpunosti podržavam papinu odluku koja nije konzervativna i otvara Crkvu svijetu.

Zašto pitat će se konzevativci?

Objasnite mi molim vas na koji način možemo riješiti razvode koji se dogode zbog učestalog preljuba jednog od supružnika, razloge u kojima jedan od supružnika fizički i psihički maltretira svoga ženidbenog druga. Zar u tom slučaju postoji drugo rješenje nego razići se na svojim životnim putovima. Bojim se da bi svako ostajanje samo produbljivalo agoniju i na kraju dovelo do tragičnih posljedica.

Isto tako se slažem da se ljudi danas zaista rastaju zbog gluposti, Crkva je to dosada znala prepoznati i ne sumnjam da će drugačije biti i u budućnosti. Vjerujem da se ovom mjerom želi pomoći onima koji su nevini odbačeni jer ih je netko drugi prevario rekavši im svete riječi: – U dobru i zlu. zdravlju i bolesti …” a onda ih mjesec ili dva kasnije pretukao na mrtvo ime.

Kako god bilo temelji koje je postavio Isus Krist zagovaraju milosrđe, sjetite se samo Marije Magdalene, tko bi ju danas od crkvenih vjerodostojnika prihvatio, zasigurno samo rijetki …

Ova papina gesta poruka je kršćaninu da ga bez obzira na sve nedaće svijeta njegov Bog uvijek čeka raširenih ruku poput oca u prispodobi o “Izgubljenom sinu” iz Novoga zavjeta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Roko Dobra
Roko Dobra
8 years ago

Ma, odmah sam ja. već na samu početku naše komunikacije, zapazio da ste. osim zrela, formirana intelektualna osobnost, poštovani i vrli Antonio, i dobar, pače izvrstan žurnalist. S radošću sam Vam pročitao ovo Vaše razmišljanje “o izjavi pape Franje kako će se pozabaviti pitanjem Crkvenog razvoda …” Naravno, ovo je, s obzirom na jednostavni, pitki stil Vam i na smislenost izrečenog, puno više od obične sklonosti pisanju. Čestitam! Odano Vaš suradnik Roko Dobra