GOSTIONICA “METLA”

Idemo u „Besenwirtschaft“ ili u „Gostionicu Metla.“!

Piše: Josip Mayer
seljacki-stol-cetiri-stolice-slika-30400685Winnenden/Upravo prije par dana pročitah na ovom portalu tekst pod naslovom“SIROTINJSKI SENDVIČ“.

Bože, koliko sam šnita masnog kruha pojeo u životu! Pomislih, čitajući. Naravno, to me potaklo i na daljnje razmišljanje.

Stvarno se ne mogu ni sam sjetiti, kada mi je netko u hrvatskoj gostionici ponudio kruh i mast na jelovniku, ili krvavicu s kupusom i slanim krompirom ili što drugo od kolinja.

Zato sam odlučio te moje misli staviti na papir.

Često puta se pitamo gdje se proveseliti,  proslaviti te pojesti nešto domaćega i dobroga a da se ne mora pri tome poseći duboko u džepove.

I sam sam bio ugostitelj pa mi je dobro poznato ovo o  čemu govorim i pišem.

Osobno, mene privlače te kod mene prednjače, ispred hotela i modernih restorana, više seoska, mala, jednostavna ugostiteljstva.

1624834_677059092341626_352439796_nEh, gdje sve Nijemci prilagode i preurede u ugostiteljske prostorije, ponekad svoje stare sjenike, neki i štale! Ima i onih koji isprazne svoje vlastite kuće, te se povuku u neke druge prostorije na stanovanje, a gostima prepuste na raspolaganje svoje dnevne i spavaće sobe na raspolaganje, postave stolove, stolice i klupe za ugodno blagovanje. Pojedina bogatija gospodarstva imaju takove prostorije već unaprijed pripremljene i ukrašene u raznoraznom seoskim rustikalnom smislu i stilu.

Obično su takove ugostiteljske prostorije vrlo često posjećene, te su interesantne mnogima jer u njima poslužuje i rade od bake i djeda  pa do unuka, svi u obitelji, ponekad i šira rodbina. Neke od njih su toliko prenatrpane gostima da im je potrebno zaposliti dodatnu poslugu.

Tako sam već više puta…slično i ove godine …i sam proslavio moj rođendan sa obitelji u jednom njemačkom seljačkom ugostiteljstvu. Nijemci ga nazivaju ..„Besenwirtschaft“. Po našem bi to bilo … e, pa sad nije baš sve ni lagano prevesti što se po njemačkom rimuje i na hrvatski jezik.

Pa si mislim … o Bože, takvo što bi moglo i na hrvatskim seoskim gospodarstvima funkcionirati …samo kada bi ih netko potaknuo na takovo nešto. Naravno,  potrebno je tu s velikim žarom i ljubavlju za sebe i gosta, neumorno raditi.

Gostionica “Metla“ „Besenwirtschaft“ …i stvarno, prava,  brezova metla, ponekad  i neka druga, zataknuta je uz cestu pokraj jelovnika, na ulaznim vratima. Ponekad su izvješene i dodatne metle  radi putokaza. Tako je bilo još puno prije …poput nekog prometnog znaka.

Sva  na jelovniku ponuđena hrana, može  se i prilagoditi novčaniku. Cijene su većinom od 5-6 € ..na dolje, poput Schlachtplatte …ili Njemci je zovu još drugačije Metzgete) Kolinjski tanjur ili plata..

Sastoji se od (bauchspeck) ..svinjske trbušine, jedne kobasice (blutwurst) krvavice … i (leberwurst) ..jetrenje kobasice ,..kao dodatni prilog obavezmo se stavi (sauerkraut),  kuhani kiseli kupus ..po želji i kuhani slani krumpir. Može se ona kombinirati …zavisi od njemačkih pokrajina i na različite druge načine.

1961484_677059079008294_580059536_nRecimo, umjesto trbušnog kuhanog špeka,..može i kuhano slano meso iz rasola,..neki bi rekli iz paca, ..može i dimljeno od šunke ili lopatice,..a tko to možda ne voli.. može zamjeniti ..krvavicu i jetrenju kobasicu,..za mesnatu kobasicu,..ili svako posebno, ..tako recimo par kobasica sa kuposom.. prođe se još i jeftinije.. sa..ca 4€ ..po pojedinačnoj porciji.Tu se serviraju i prodaju i druga njemačka domaća jela, poput restane maultasche ili na juhu, za.. ca 3,50 € ..može se dobiti ..(käsespätzle),..špecle sa sirom,..te razne plate od šunke i sira,.. još jeftiniji su negdje oko ..2,50 €.. razni namazi ..kao što su upravo kruh i mast, te na sitno mljevenim čvarcima,od masti postoji i drugih načina namaza ..i koješto drugo.

U stvari, tu se servira sve što seljak domaćin može i zna stvoriti i iskoristiti od svojih proizvoda iz  vinograda i svinjskog kolinja…

E, da ne zaboravimo …i…raznu našu pokrainsku .. .kotlovinu …koja se također može servirati …na platama …ili ..svako posebno …svinski odrezak …kobasica …te sa raznim prilozima …uz rižoto ,..đuveđ ,..sa slanim krumpirom ,i ..da puno ne košta…a ima je različite ..od Slavonije,..Baranje,..Zagorja i diljem cijele Hrvatske.

„Besenwirtschaft“ ili u „Gostionicu Metla.“ a što je to ?

E sada će se netko upitati … zašto baš „Gostionica Metla:..Besenwirtschaft ?

Nijemci naime dozvoljavajusvojim seljacima,.. koji mogu dokazati da su ujedno i Vinceri,..oko dva puta u godini ..po zakonu..to traje negdje oko, četiri mjeseca po sezoni,..da  prodaju svoje domaće proizvode,..uz to serviraju i svoje vlasto domaće,..različito ..bjelo,..crno i roze..te koje drugo vino,..razne vrste ..likera i rakije, ..kojeg također prodaju u flašama ..za uličnu trgovinu.,uz koja kakva druga ..bezalkoholna pića.

U stvari …prodaju sve …pa izgleda kao da pometu sve svoje zalihe iz spremišta, do druge sezone. To seljačko ugostiteljstvo specifično po prodaji vlastite proizvodnje nazvano je  „Gostionica Metla“ ili.. Besenwirtschaft.
Tu su čak dozvoljena neka posebna izuzeća: Recimo …kod zatvorenog društva, kao što su razna društvena te obiteljska i pojedinačna okupljanja, grupne fjeste i slavlja.

Mogu se naručiti pojedina skupna jela, …kao što je mješana pečenka … ili goveđi odrezak s pečenim lukom ,..(Schwäbische rostbraten). Sve u svemu i Nijemci rado fjestaju pogotovo kada je domaća spiza dobra i jeftina. Vjerujem da i Hrvati …tj. a tko ne  bi ?

Valja također napomenuti  da takova seljačka ugostiteljstva u Njemačkoj.većinom posjećuju osim starijih ljudi.. i umirovljenici,..te gosti slabije novčane moći ,..ali i svi oni od mlađih  generacija,..koji žele uživati u domaćim specijalitetima,..i jeftinoj hrane i piću, ..u stvari svojih baka i djedova.

Za, povjerovati je da bi takova ugostiteljstva funkcionirala i više na hrvatskim seoskim imanjima kako u Slavoniji, Zagorju, Dalmaciji i Primorju.

Slično i u mojoj Rečici koja se nalazi  na prostoru Karlovačke županije, u stvari diljem Lijepe naše Hrvatske.

Iako mi je i samome poznato, da takovih sličnih ugostiteljstva ima i postoji negdje u Hrvatskoj ,.. malo se o tome u stvari piše, na taj način čuje promiče,predstavlja i znade. ..A sigurno bi povuklo još više.. uz domaće i strance.. moguće i turiste iz obljižnih raznih hrvatskih gradova..pa se je i za nadati …da nas netko i u „Hrvatski Glas Berlin“ i čita…puno uspjeha..

Za sve one koji vladaju uz hrvatski i njemačkim jezikom..pomaže i Wikipedija..

 

Više..http://de.wikipedia.org/wiki/Besenwirtschaft

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
9 years ago

Tako je Gospođo Števka

Važno je da čovjek pri tome ne misli neprekidno na novac,već više na goste i njihove ukuse.
Te da se sve servira friško po domaće od vlasite proizvodnje a ništa iz konzerve.
Također je važno da se tu postigne domaći,ugostiteljski abient i da se gosti ugodno osjećaju.

štefka jovanović
9 years ago

Odlična ideja. Pogotovo ako je kruh domaći. Ja svoje goste počastim slanim srdelama u maslinovom ulju, domačom šibenskom rakijom, mogu brat smokve i jagode. Ne mora u butigu po peršini ni rigu. Sve su to sitnice koje čovjeka vesele uz čašu domaćeg vina.

Josip Mayer
Josip Mayer
10 years ago

Gospođa Milica Schmidt,

mi je stvarno skorom oduzela dah,..što sad reći na to sve…Metla ima ponekad ćak i više značaja..Treba je doći i u Zagreb po ćvarke za 120 kuna..
Nebi li bilo lakše ..da su čvarci na selu jeftiniji ..pa i drugi proizvodi..pa da zagrebčani dođu po njih,us put popiju i koju čašu dobrog domaćeg vina,
..netko možda uzme i koju litru sa sobom.. ili koje što od domaćih proizvoda…Recimo od konzerviranog različitog nareska,..paštete, gulaš,..šunke,..domaće masti..do gotovih kobasica,..krvavica,..sve ono u stvari.. što se može proizvesti na kolinju od svinje..

Milica Schmidt
Milica Schmidt
10 years ago

Ma, večina Hrvata žive kao “bubreg u loju” uživaju u domačoj hrani i piču…pojedu i popijeju svoje proizvode večinom sami sa svojim obiteljima…. i ne ostane ništa za prodaju….A oni koji bi prodali neće prijaviti ili pak nemaju tako dobru kvalitetu proizvoda. Ali jučer na Trug Bana Jelačića se moglo puno toga domačeg kupiti naprimjer čvarki….poslastica za 120,00 Kuna kila….. Dobar tek!
Lijep pozdrav! Milica