MAŠKARE OSVOJILE ZAJEDNICU

tekst i foto: Sonja Breljak
186Berlin/ Baš kao u naslovu, maske su doslovce osvojile prostore Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice.

Pokazala je ova zabava kako naši ljudi, pa i mladi i djeca još vrlo drže do ovakih tradicijskih, ničim opterećenih i opuštenih proslava.

Brojne, vrlo uspjele maske prošetale su Zajednicom. bake i djedovi su doveli i unuke pa je bilo i dosta djece i mladih. Vrlo vesela večer se protegla do tri-četiri sata u noći.

Redom, posjetitelje zabave pod maskama je pored voditeljice programa, potpisnice ovih redaka, pozdravila i Mira Kiš, dopredsjednica zajednice. Poželjevši dobru zabavu svima, puvala je gospođa Kiš, prisutne i na zabave i prigode koje uskor slijede u Zajednici. Primjerice, poziv je upućen članovima Zajednice na izbornu skupštinu, u nedjelju, 2. ožujka u 16 sati. Pored toga i svim posjetiteljima na skoro obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. ožujka u 20 sati te obilježavanje i proslavu 30-te obljetnice osnutka Hrvatske zajednice, 3. svibnja u 20 sati.

Potom su plesni podij zauzeli plesači. Ali kakvi!? Bilo je to pravo iznenađenje večeri. Na sceni su se našli folkloraši Zajednice ali u jednoj malo drugačijoj ulozi od one u kojoj smo ih navikli gledati. Pa maškare, su, vrijeme za pokazati i drugačije  lice. Umjesto narodnih nošnji i plesova Lijepe naše, folkloraši su zaplesali uz zvuke glazbe Majkla Jacksona. U tome ih je pripremio Santino Kušević, izvrsni mladi plesač Zajednice. A pravo iznenađenje je stiglo u liku “pravog” Jacksona,  Bio je to plesač Tomy Bossa. Baš posebno i izvrsno. Uživali su svi u ovoj prigodi.

Tijekom večeri su izabrane najprije najbolje dječije maske. A djece je, što raduje, bio više nego prošle godine. Prvo mjesto u stvari i nije dodjeljeno jer su sva djeca,  prema ocjeni  žirija (Prskalo, Frigan, Vrdoljak i Kiš), bila izvanredna. Tako su slatke nagrade i dobile sve dječje maske pa su svi i bili zadovoljni.

No, kod odraslih maski, bilo je drukčije. Morali su se natjecateli malo više potruditi. Dobili su natjecateljske brojeve pa su plesali i plesali, sve dok na plesnom podiju odlukom žirija, nisu ostale tri najuspješnije maske -prvo mjesto za vrlo uspjelu masku vještice (Jacksonova menađerica), drugo za Majkla Jacksona (Tomy Bossa) i treće za starca kojeg je vrlo uspješno cijelu večer “igrao” Ante Šolić.

Treba reći, Zajednica se, kao i uvijek, pokazala dobrim domaćinom, kuhinja je radila cijelu večer, jelo se po domaće, ukusno slano i sladilo tradicionalnim, pokladnim krafnima.

Sve komplimente zaslužili su i glazbenici, Boro i Kruno, grupa “Plamen” koja je svirala do jutarnjih sati.

Izvrsne maškare 2014. u Hrvatskoj zajednici u Berlinu!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments