JEDINSTVENA IZLOŽBA U REŠETARIMA

Sve ovo je dar od Boga

Emil Cipar
251786_180538838668667_6463578_n
U utorak, 18. ožujka 2014. u Galeriji „Petrović“ u Rešetarima, otvorena je izložba Josipa Pintarića Puce. Autor izložbe je Ivan de Villa, a upriličilo ju je Književno likovno društvo Rešetari.

Tko je Josip Pintarić Puco?

Josip Pintarić Puco već dugo nije samo ime u širokim prostorima naše naive, jer to ime danas označava jedan specifičan svijet, koji ima svoje samosvojne pejzaže, svoju faunu i svoju floru, svoju tipologiju ljudi u kojima se praiskonsko i elementarno prelijeva u stvarnost sadašnjeg, a ta sadašnjost, ispričana kistom, rastvorila je neprimjetno opnu realnog i trenutnog, te mit, mašta i istina stvaraju nove zakone postojanja. Nedavno je izdao CD slavonskih šansona sa svojim stihovima, glazbom, vokalnom interpretacijom i mapom ilustracija

253563_180538668668684_7374407_nRođen je 19.03.1927.u Novoj Gradiški. Nakon završetka osnovne škole, izučava stolarski zanat i radi kao stolar. Talentiran i samouk violinist i kompozitor nastupa na raznim priredbama u Hrvatskoj. slikarstvom se počinje baviti 1960.

Ravnatelj Hrvatskog Muzeja prepoznaje njegovu nadarenost i uskoro mu organizira prvu izložbu. Josip prestaje raditi kao stolar i potpuno se posvećuje slikarstvu. Prve slike prikazivale su svatove i svatovske običaje, a prema seoskom običaju kupovale su ih buduće mlade.

U isto vrijeme počinje slikati za sebe, obično pejsaže i seoske običaje koje voli. Detaljno oslikava svaki list, grančicu, formirajući mnoštvo luksuzne vegetacije, često mješajući nebo i plodnu zemlju. Slike Josipa Pintarića Puce reflektiraju duhovnu osobu čiju su ljubav prema prirodi i čudnovatom prepoznali kolekcionari diljem svijeta. Slika, svira tamburu i šeta svojom Novom Gradiškom.

254872_180538472002037_848471_nJedan je od najvećih i najoriginalnijih majstora hrvatske naive, koji ne pripada ni podravskom ni zagorskom krugu.

I jedan je od onih majstora hrvatske naive čije slike je vidio gotovo čitav svijet –od SAD-a do Australije.

– Moje slike su putovale, a ja sam uvijek tu, vjeran Slavoniji i svojim „gibanjima“- kaže Puco.

Izloženo je osam Pucinih akrila koji pokazuju slikareve preokupacije tijekom godina stvaranja. Uz pejzaže to su običaji, slavonski čovjek sa svim svojim radostima, tugama, sudbinama…

Pokazuje Puco svojim slikama i razmišljanje o smrti, vjeri, ljubavi, sreći, prijateljstvu… Upravo ova izložba bila mu je poklon za 86. rođendan, a puno radosti donijeli su mu i članovi Hrvatske pjevačke skupine „Slavča“ s kojima je i zapjevao vlastitu pjesmu „Jesen u mom kraju“.

254944_180538765335341_3832879_n– Sve ovo je dar od Boga. Najprije napišem riječi pjesme, onda je ispjevam, pa naslikam – kaže Puco i dodaje kako je najljepše u životu raditi ono što voliš. Podsjetimo, napisao je Josip Pintarić Puco više od 2000 tekstova za pjesme, mnoge uglazbio, svira gitaru i violinu. I što je najvažnije voli ljude i uživa u životu.

O Puci, ali i o namjeri KLD-a Rešetari da ugoste izložbe i drugih hrvatskih „naivaca“ govorio je Ivan de Villa predsjednik Društva, a izložbu je otvorio načelnik općine Zlatko Aga izražavajući zadovoljstvo što će u Pucinim slikama moći uživati svi gosti koji će tijekom Rešetaračkog proljeća i Dana općine posjetiti Rešetare.

Ako vas put nanese kroz Rešetare ne propustite ovu jedinstvenu izložbu, jer ovakve prilike su vrlo rijetke i ne pružaju se svaki dan.

To možete učiniti svakim danom od 8 do 12 sati u u Galeriji „Petrović“ u Rešetarima, samo se morate javiti kod Kaje Dokuzović u zgradi općine u Rešetarima.

Izložba je otvorena do 12. svibnja 2014.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments