SUBOTIČANI U OSIJEKU

Rezultat nije važan …važno je druženje

piše: Slavko Žebić

DSC00942

Lijepo je vrijeme nagovijestilo proljeće, koje će za koji tjedan zakucati na prozore, pa je subotnji dan u Osijeku odisao proljećem, baš kad su Subotičani boravili u gradu prijatelju.

Subotica i Osijek već su desetljećima gradovi prijatelji, no prvi puta u Osijek dolaze članovi HAŠK-a Zrinjski a domaćini su im osječke udruge, NK „Gibarac 95“ i ŠK „ETF-Osijek“ a razlog posjete su međusobni prijateljski susreti nogometne i šahovske momčadi.

Domaćini su goste dočekali uz domjenak u Gradskoj četvrti Ivana Meštrovića i nakon izmijenjenih zdravica pošlo sa na posao. Nogometaši put Gradskog vrta, jer nogometni je susret održan na umjetnom travnjaku NK „Osijek“, a šahisti put Sokolskog doma, gdje su u dvorani ETF-Osijeka ukrstili figure.

DSC00916Cjelovečernje je druženje nastavljeno u dvorani G.Č. Retfala u Osijeku, na zajedničkoj večeri, uz slastan zalogaj, bijelo baranjsko vino. Kako druženje prijatelja ne može proći bez dobre glazbe, Gibarčani su doveli novi tamburaški sastav, pa su mlađani glazbenici raspoloženje doveli do usijanja.

A kako je sve počelo, pojasni je Miroslav Šišić, alfa i omega gibaračkih nogometaša. Prije tri godine, gibarački su nogometaši bili nositelji obilježavanja 20. obljetnice osnutka DSHV-a u Gibarcu, no nažalost, proslava je, umjesto u Gibarcu, održana u Čepinskim Martincima, a prije toga je održan prijateljski nogometni susret sa reprezentacijom Hrvata iz Vojvodine. Susret je završio neodlučeno 3 : 3, a prigodom uzvratnog susreta u Tavankutu, ekipe su ponovno podijelile bodove rezultatom  0 : 0.

DSC00919Kako rezultati u ovakvim susretima nisu primarni, Šišić je današnji susret ocijenio kao logičan slijed, a ovoga puta u goste su došli članovi HAŠK-a Zrinjski i on je uvjeren da će ovo polako ali sigurno prerasti u pravo prijateljstvo i tradiciju međusobnih susretanja. Šišić je zahvalio gostima ali i NK Osijeku, Retfali, dugogodišnjim prijateljima Gibarčana i općini Čepin, koja svesrdno pomaže klub.

U nastavak prijateljstva viruje i Marinko Miković, predsjednik udruge HAŠK-Zrinjski i istoimenog šahovskog kluba, koji je s ponosom istaknuo da su slijednici udruge sa hrvatskim predznakom osnovane u Subotici 1. siječnja 1932. godine, čiji je rad zamro kada na ovim prostorima nije bilo zgodno spominjati Hrvate ni hrvatsko.

DSC00953Obnoviteljsku skupštinu održali su 6. siječnja 2011. i okupljaju ljude koji su ponosni na povratak povijesnog predznaka i viruje da će duh hrvatstva, unatoč teškoćama u kojima žive prenijeti na mlađa pokoljenja, na ovu mladost koja se večeras opušteno zabavlja u Osijeku, koji su zaloga toga virovanja.

I Marinko je otkrio razlog otkud baš Gibarac i Gibarčani, jer on je prije dvije godine, na nogometnom susretu u Tavankutu, bio sudac.

DSC00962Zlatko Ifković iz Subotice također je zadovoljan susretom u Osijeku, tim prije, što su i jedni i drugi Vojvođani, ali sticajem nasilnog slučaja razdvojeni, pa Subotičani Gibarčanima dolaze u Osijek, a dijelili su iste prostore i okupljali se oko istih stvari. Zlatko je jedno vrime živio u Osijeku ali vratio se u rodnu Suboticu, vratio se korijenima i ne kaje se.

I on viruje da je ovaj susret tek početak istinskog i pravog prijateljstva, a rado dolaze u Hrvatsku i već su dogovorili susrete u Vukovaru i Vinkovcima.

DSC00972Što se šaha tiče, izgubili su sa 13 : 3, ali rezultat i nije važan, pogotovu jer su Osječani članovi I hrvatske lige, imaju nekoliko velemajstora, bili su prvaci Hrvatske i aktualni su vicešampioni.

Predsjednik ŠK „ETF-Osijek“, Branimir Jukić, također jedan od domaćina, iznimno je zadovoljan susretom i toplo je zahvalio Subotičanima. Najprije se pohvali kako je klub nedavno obilježio 60. obljetnicu i u tih 6 decenija bilježio je brojne rezultate, među koje je svrstao i prijateljstva sa brojnim klubovima, pa i on vjeruje da bi ovo moglo prerasti u tradiciju.

Rezultat susreta je sekundaran, primarno je druženje i prijateljstvo, a Subotičani će vjerojatno uzvratiti pobjedom na uzvratnom susretu.

DSC00999Moji Vojvođani su očarani susretom. Dr. Grgo Dulić porijeklom je Subotičan ali već dugo radi u Kliničkoj bolnici Osijek i kaže da je odigrao partiju sa Antalom Hagadušem, s kojim, za divno čudo do sada nije igrao.

Ostale dobro poznaje i odigrali su nebrojeno partija u Subotici. Matija Dekić rođen je u Beregu a u Osijeku je od kasnih 60.-tih. On je odigrao sa Belom Kopilovićem i pobijedio s 2 : 0, ali rezultat nije važan, važno je druženje. Đura Žanić porijeklom je iz Golubinaca  i u Osijeku je od 70.-tih.

Divno se proveo te subote, ispričao se s prijateljima a Stantić radi skupa s njegovom sestričnom u hrvatskoj redakciji RTV u Novom Sadu. On se susreo sa Zlatkom Pinterom, prvu su partiju remizirali a drugu je pobijedio, no tko mari za rezultat.

I četvrti, Miroslav Jelačić, bio je na susretu, ali tek da se pozdravi s gostima, jer morao je na posao. Bit će još susreta, poručio je.

DSC00925Što se nogometa tiče, predsjednik gibaračkog kluba, Davor Babić je zadovoljan, unatoč pobjedi gostiju. Ma nije sve u rezultatu, već u prijateljstvu i druženju, istaknuo je Babić podižući glas da nadglasa tamburaše.

Suglasio se i predsjednik nogometaša Zrinjskog, Petar Tikvicki, još uvijek pod lijepim dojmovima današnjega dočeka, a istini za volju i pobjede u gostima, pa je pohvalio dečke koji su poentirali, kapetana momčadi Buljovčića i strijelca drugog gola Marija Celića.

Za dva tjedna im počinje prvenstvo, trenutačno su u vrhu prvenstvene tablice bez imperativa da budu prvaci, ali sve što budu mogli pobijediti, pobijedit će.

Ovakvi susreti su najbolji za male, amaterske klubove i volio bi da se nastave, a njihova je deviza, budi i ostani prijatelj i na travnjaku i van njega.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments