ALAJ ĆU SE KERIT I BEĆARIT

Bećarac, svatovac, drumarac, bušarac, poskočice…

Piše: Slavko  Žebić
DSC01842Šokačka je grana u Osijeku, u nedjelju 4. svibnja, organizirala prvo županijsko kvalifikacijsko natjecanje u pjevanju bećarca, tog vrckavog i raskalašenog šokačkog dvostiha, koji svoje porijeklo vuče odvajkada a Šokadija ga je dovela do umjetničke razine, pa ga je koncem 2011. godine, na prijedlog Ministarstva kulture RH, UNESCO stavio na popis nematerijalne kulturne baštine.

Ovo natjecanje uvod je u 3. BEĆARFEST, kojega pod nazivom „Alaj ću se kerit i bećarit“, organizira KUD „Mijat Strojanović“ iz Babine Grede u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nakana im je ovom manifestacijom očuvati šokasčku baštinu, bogatu narodnu tradiciju, običaje i šokačko narječje.

U Osijeku su nastupile muške pjevačke skupine iz Đakova, Semeljaca, Kešinaca, Ivanovca, Tenje, Duboševice i domaćin, MPS „Šokci“, Šokačke grane iz Osijeka. Nastupe je pratio stručni žiri; Mihael Ferić, muzikolog iz Slavonskog Broda, Franjo Slavko Batorek, muzički pedagog iz Osijeka i Ilija Babić, organizator Bećarfesta iz Babine Grede.

DSC01792Bećarac je jedan od tradicijskih slavonskih, šokačkih vokalno-instrumentalnih napjeva, nastao polovicom 19. stoljeća i zadržao se do današnjih dana. Ustvrdio je to sinoć Mihael Ferić, rodom iz Slavonskog Kobaša, a suglasio se s njim i prof. dr. Josip Užarević iz Gundinaca, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

On tvrdi da je bećarac jedan od najvećih lirski usmeno-književnih oblika, po čemu se ovaj žanr može uspoređivati sa narodnim izrekama, poslovicama, aforizmima i zagonetkama. Liričnost bećarca ogleda se u njegovoj usmjerenosti na emocije i unutarnje doživljaje (ljubav, strast, ljutnja, zavist, oduševljenje, zadirkivanje), mada je u njemu često izražen i socijalni osječaj ili čak filozofska sinteza iskustva životnih i međuljudskih odnosa.

DSC01821I revni sakupljač narodnoga blaga, Slavko Janković, u svoje tri objavljene knjige zabilježio je više od 6 tisuća tih šokačkih  pismica, koje se uglavnom pjevaju na deseterački napjev a on ih svrstava u nekih 5 – 6 vrsta; bećarac, svatovac, drumarac, bušarac, poskočice ili napjev u kolu.

Bećarac se zaorio dvoranom, skupine su se smjenjivale, raspoloženje je raslo a lijepa voditeljica Jelena Dragić je poticala na pljesak nakon svakog napjeva o lolama i bekrijama, bećarima i prevarantima, opakim i raskalašnim Šokcima, pijancima i ženskarima.

DSC01841Šteta što su propozicije predvidjele nastupe sa samo jednom izvedbom, jer vjerojatno bi se pjevalo do jutra, ali nakon nastupa sve je nastavljeno domjenkom nakon kojega su se skupine natpjevavale do iza ponoći.

I dok u Osijeku još uvijek traju Dani vina i turizma i Šokci su uživali u kulinu i prasetini a pivo i vino tekli su potocima. Baš su se kerili i bećarili!

Dok je žiri vijećao, revijalno su nastupile Šokice, ženska pjevačka skupina Šokačke grane i također pobrala žestoki pljesak. A onda je Mihael Ferić u ime žirija priopćio odluku; za nastup u Babinoj Gredi, 8. lipnja o.g. plasirali su se; MPS „Baje“ iz Ivanovca, MPS „Bećarine“ iz Đakova, MPS „Lipa“ iz Semeljaca te domaća skupina „Šokci“ iz Osijeka.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments