KOLONIJA U ERNESTINOVU

Kolonija koja je Ernestinovo upisala na kartu svijeta

piše: Slavko Žebić
DSC01252Mala kolonija, kako od milja zovu: Međunarodna kolonija mladih u Ernestinovu,  po jedanaesti je puta okupila 150 i više djece  i mladeži, ovoga puta iz čitave Hrvatske, Njemačke, Slovenije i Srbije. Održava se kao i obično, u vrijeme uskrsnih blagdana.

To je naglasio i načelnik općine Ernestinovo, Matija Greif i poručio kako je ernestinovačka kolonija mladih nasljednica općepoznate kiparske kolonije koja bilježi već više od 4 decenije. Obje su zajedno pridonijele da Ernestinovo proširi svoje granice i bude čuveno i diljem Europe i diljem svijeta.

Suglasan je s njim i voditelj Male kolonije Damir Škrlec, inače i ravnatelj istoimene osnovne škole u mjestu.

Kada nešto preraste prvih deset godina s pravom se može nazvati tradicijom, a u posljednjih deset godina kroz koloniju je prošlo više od 2 tisuće djece i mladeži iz čitave Hrvatske i susjednih zemalja, i ne samo susjednih, primjerice iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Italije, Švicarske.

DSC01257Ovu 11. godinu obilježilo je nekoliko novina, od suvremenog otvaranja i sastava Ritmos sa urnebesnim afričkim ritmovima te glazbeno-scenski prikaz „Megabajta“ koji govori o nasilju u obitelji koje se širi poput raka i zahvaća i Internet preko društvenih mreža, čime je ukazano na još jedan problem u društvu.

I ove je godine desetak radionica koje vode kompetentni voditelji, od kojih su neki i po desetak puta u Ernestinovu. Ove će godine koloniju posjetiti vrtičarci i osnovnoškolci a održan je i okrugli stol školskih knjižničara i na kraju završna izložba svih sudionika.

Megabajt je pripremila profesorica Stela Macokanja-Bačić sa učenicima Geodetsko-graditeljske škole i zaslužila komplimente, a inače je i voditeljica dramske radionice u kojoj je sudjelovalo 22 učenika sa raznih strana i među njima i dvije učenice iz Tavankuta.

DSC01252Već godinama traje prijateljstvo osnovnih škola u Tavankutu i Ernestinovu, pa je godinama ovdje radila i slamarska radionica, koju je prvotno vodila Jozefa Skenderović a poslije i Kristina Kovačić, koja u Ernestinovo dolazi već 9. put, a dovodila je djecu iz Tavankuta, Ljutova, Male Bosne, Žednika i Subotice. Ove je godine dovela dvije djevojčice pa je red da ih predstavim.

Lucija Buza dolazi iz Tavankuta i prvi je put  Ernestinovu, ali zaljubila se na prvi pogled, U mjesto, u školu, u ozračje koje prati koloniju i poveliko društvo koje dolazi sa raznih strana. U školi pohađa folklornu i dramsku sekciju, svakako i slamarsku, a sa folklorom već za 1. maj ide na gostovanje u Mađarsku.

Za dramsku se radionicu odlučila iz razloga jer glumi i u školi, pa je nastupila u Dječjem kazalištu za Dan škole. –I ja također …uključila se u razgovor i Milica Vuković iz Ljutova, koja također pohađa OŠ Matija Gubec u Tavankutu, i bila je pripovjedačica u predstavi „Ždribac sa zlatnom grivom“ Balinta Vujkova. Milica je već dolazila u Osijek, sa natjecateljima u recitiranju, a u Ernestinovu je prvi puta i veoma joj se sviđa.

DSC01274Mato Tijardović, akademski kipar i voditelj kiparske radionice, pohvalio se da ove godine ima 26 djece iz raznih sredina. Počeli su rad u razredu i to reljef, a odabrao je grupu onih koji dolaze već nekoliko put, s njima će u dvorištu raditi toteme u trešnjinim trupcima.

Trešnja je podatna mladim umjetnicima, nije za vanjsko izlaganje ali u zatvorenom prostoru nema roka trajanja. Mato je rekao da je u deset godina kroz radionice prošlo 200 do 300 djece a već njih desetak je nastavilo školovanje u srednjim strukovnim školama i 5 ili 6 je već upisalo akademiju, što je opravdalo njihov naum da na maloj koloniji stvore sebi nasljednike.

DSC01275Još je dodao da su ih posjetili umjetnici sa zagrebačke akademije, dopalo im se to što ova djeca rade, i za petu godinu male kolonije izišla je Monografija,  jedno prekrasno izdanje.

I Rajko Srok iz Viškova je već 9. put u Ernestinovu i dovodi nadarenu djecu s njihovog područja, pa ih je kroz Malu koloniju već prošlo 30 ili 40.

Između njih je i mladi umjetnik Mate Mrša iz Viškova, koji u Ernestinovo dolazi već 8. put i doživio je da baš u Ernestinovu, tom centru kiparstva ima prvu samostalnu izložbu.

Ima 17 godina, učenik je Klasične gimnazije u Rijeci, a ova je izložba na neki način retrospektiva njegovih radova, tu je treći rad kojega je napravio baš u Ernestinovu i posljednji, kojega je prošloga tjedna završio u Viškovu, a izloženo je ukupno 24 rada koji svjedoče o njegovom sazrijevanju.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments