KAD TOPOVI MIRUJU

Leptiri požeškog kraja …terra papilonia

Piše: Đuro Ružičić
IMGP0124Zamislite ovo: profesionalni vojnik i leptiri, kakav kombinacija.

Umirovljeni vojnik Hrvatske vojske Goran Letić, kako bi djeci fotografirao i pokazao prvog leptira prije 4 godine odlučio se nakon oduševljena djece nastaviti i fotografirati svih „desetak“ vrsti leptira koji postoje na područje jednog manjeg dijela Požeštine oko Donjih Emovaca malog mjesta tik uz Požegu.

Ali da to nije tako, vrlo brzo se uvjerio i Goran. Sa svojom strpljivošću i ustrajnošću otkrio je čak 81 vrstu leptira u krugu od samo par kilometara.

Iphiclides_feisthamelii_maleDanje leptire je moguće sresti prilikom šetnje požeškim krajem, ili kako rekoše Rimljani „Zlatnom dolinom“. Koliko je vrijedno Goranovo istraživanje govori podatak da je otkrio iznad 40% od ukupnog broja vrsta danjih leptira zabilježenih u Hrvatskoj.

Kako mi kaže Goran ima još nekoliko vrsta koje nije  uspio fotografirati ali da radi na tome i da po nekoliko sati dnevno promatra prirodu ne bili u tome uspio. Ovaj zaljubljenik u leptire darovao nam je saznanja o bioraznolikosti  jednog gradskog područja još uvijek sačuvanog od raznih kemikalija i pesticida koji uništavaju prirodna staništa.

cipkasti-leptirDanas zahvaljujući Goranu imamo jednu predivnu knjižicu koja se zove „Leptiri požeškog kraja“, fotografije leptira sa gornjom i donjom stranom krila što je zahtjevalo jako puno strpljenja i volje, a da mu trud nije bio uzaludan pokazali su i iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja podržavši izdavanje knjige, a na izložbi koja je održana 21.03.2014. godine u Gradskom muzeju Požega svojim dolaskom to je pokazala dr.sc. Iva Mihoci Viša kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koja je i jedan od recenzenata knjige.

Kad sam autora upitao od kuda toliko strpljenje, volja, želja za ovim uratkom odgovorio mi je:

Odumro mi je dio mozga koji mi je govorio da odustanem.

Zahvaljujem prvenstveno autoru Goranu Letiću što nam je podario zaista zanimljivo štivo i neočekivano bogatu zbirku faune leptira požeškog kraja i nakladniku Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske  županije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments