BERBA JE …

Započela berba žlahtine 2014.

piše: Josip Mayer
 BERBANovi Vinodolski/  Započela je berba grožđa različite sorte, diljem hrvatskih vinograda.  Na redu je žlahtina.

Ova godina biti će posebno zapamćena po nenormalno velikim količinama kiše, poplavama, vremenskim nepogodama, kako diljem hrvatskih vinograda tako i u Novom Vinodolskom.

U Vinodolu se očekuje  berba autohtone vinske sorte bijelog grožđa, već je završena berba chardonnaya, a nakon žlahtine na redu je cabernet sauvignon. U Pavlomiru se nadaju da će ih lijepo vrijeme pratiti još nekoliko dana.

Na otvorenju berbe žlahtine sudjelovali su: Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog Gospodin Neven Pavelić. U nazočnosti direktora Vinarije Pavlomir, Miroslava Palinkaša i članova Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola te djelatnika Vinarije Pavlomir, započeli su berbu grožđa žlahtine u vinogradima Pavlomira.

Početak berbe Žlahtine u Vinodolu je ujedno i veliki dan povratka Žlahtine u svoj kraj, Vinodol.

Žlahtina je naša autohtona sorta po kojoj smo prepoznatljivi, zaštitni znak Kvarnera i Primorsko-goranske županije.

IMAG0953_BURST001– Naime, naš turizam počiva i treba počivati na Žlahtini – i ne samo turizam nego i naša kulturna baština, rekao je župan Komadina.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog Neven Pavelić kazao je kako Grad Novi podržava Vinariju Pavlomir, koja je jedan od značajnijih gospodarskih subjekata na području Grada i Primorsko – goranske županije, a koja svojim vrhunskim vinima promovira Grad i Županiju.

Posebno je zahvalio djelatnicima Pavlomira, koji su svojim dolaskom, u ratnim godinama na područje Vinodola oplemenili zapuštene površine u postojbini žlahtine te vratili vinovu lozu u Vinodolsku dolinu.

Također, zahvalio je Vinariji Pavlomir na podržavanju rada braniteljskih i ostalih udruga na području Grada Novog Vinodolskog.

I sam sam član udruge Ružice Vinodola, vinara i vinogradara te sam uz druge vinare i vinogradare imao prilika sudjelovati u započetoj berbi žlahtine.

Jednostavno smo svi zajedno s gostima uzeli škare i otišli smo u Pavlomirski vinograd na posao u berbu grožđa.

Naši vinari i vinogradari govore: – Iako je kiša padala i pada kao ni jednoj godini, žlahtina će ipak dobiti svoju određenu kvalitetu.

Naravno, svatko i nemože biti vinar, pa ne može ni delati kvalitetno vino kojimu je ipak potrebno prići, uz ljubav, i stručno i kvalitetno, potvrdio nam je domaćin gospodin Pelinkaš.

Valja napomenuti da su upravo uz druge pojedine vinare i vinogradare u društvo udruge „Ružice Vinodola“ i Pavlomirska vina dobitnik mnogih zlatnih i srebrnih odličja i priznanja za kvalitetu te nose etiketu vrhunskih i visoko kvalitetnnih vina.

U vinogradima Pavlomira na 35 hektara zasađeno je 140.000 čokota vinove loze koja svake godine daje i do 150.000 visoko kvalitetnih vina.

I da ne ostane zaboravu!

U natoč svojim strahotama, Domovinski rat u Hrvatskoj (1991-1995.) na tom je polju za Vinodol učinio nešto korisno.

Vukovarci, prognani stanovnici vinorodnog sjeveroistoka Hrvatske, bili su za vrijeme rata smješteni na ovom području. Sposobni i marljivi kakvi već jesu, zasadili su u Pavlomiru, pokraj Novog Vinodolskog, nove vinograde i pokrenuli modernu proizvodnju vina.

Berba chardonnaya je završena, vjerujemo da je završila dok ovo pišem i uspješna berba žlahtine. Na redu su ostale sorte grožđa.

Naravno …samo ako neće cijeli ovaj vikend pa i tjedan padati kiša, Inače će berba grožđa postati još teža vina će biti manje i nešto slabije kvalitete, u što su se brojni složili i uvjerili.

I na kraju, zua otvaranja berbe vina krenula i zajednička pjesma uz  domaće pjevače, na čelu s Josom Butorcempoznatim pjevačem primorske domaće zabavne, festivalske i klapske glazbe, koji nas inače zabavlja na raznim priredbama i festivalima diljem morske obale.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments