ZA KOGA JE ISUS UMRO NA KRIŽU

Ovaj narod časti me samo ustima, a srce njegovo daleko je od mene  (Matej 15,8)

napisao: Zvone Bračun
388_hGdje su sada oni, koje je čudom ozdravio? Gdje su oni, iz kojih je izgnao nečiste duhove? Gdje su njihova braća i rodbina? Gdje je onaj tko bi se zauzeo za Njega? Gdje je onaj koji bi stišao bijesnu viku zavedenoga naroda? Gdje je onaj koji bi se usprotivio huškanju i nagovaranju zlobnih pismoznanaca i farizeja?

Među stotinama i stotinama onih, koje je čudom ozdravio, kojima je otpustio grijehe njihove, nema nijednoga, koji bi Ga utješio, koji bi Ga pratio na Njegovom križnom putu, koji bi mu pružio gutljaj hladne vode.

Tek prečista djevica Marija, Njegova majka žalosna, sveti Ivan apostol, Marija Magdalena, i još nekolicina pobožnih žena, oni prate Ga na njegovu križnom putu i plaču nad Njim!!

O, velika li si nezahvalnosti i nestalnosti ljudska! Kako li je ta „ljudskost“ razarala presveto srce Isusovo. Da narod židovski nije Isusa prije štovao, divio mu se, ljubio Ga, ne bi Isusa tako bolila ta nepravda i krvožednost njihova.

Ali upravo to mu je zadavalo nove muke i nove boli; narod ovaj, kojemu je toliko dobra učinio, narod ovaj, koji je još prije pet dana vikao pred Njim: -Hosana, sinu Davidovu! i pred Njim po putu razprostirao haljine svoje, sada viče:

-Raspni ga, raspni ga!

Krv njegova za nas i krv djece naše.“ Da, bog, Isus je dobro znao za tu nezahvalnost i nestalnost židovskoga naroda, zato je već davno unaprijed prorekao po proroku:

Ovaj narod časti me samo ustima, a srce njegovo daleko je od mene.

Upravo iz tog razloga Isus vapije sa svoga križa:

-Puče moj, što učinih tebi da si pripravio križ Spasitelju svomu?

Ali bog, Isus nije samo Židovima izkazao svoju ljubav i dobrotu, On i nama iz dana u dan iskazuje svoju ljubav i i neprestano nas daruje svojim bezgraničnim dobročinstvima …a ipak smo mu toliko nezahvalni.

Tko poznaje svijet ovaj i ljude, taj dobro zna koliko vrijedi hvala i slava ovoga prevrtljivoga svijeta, a ljudska usta ne izgovorivši do kraja: Hosana …već čuješ:

Raspni Ga, raspni Ga!

Za nepovjerovati je da mi ljudi ne možemo shvatiti da svaki puta kada sudimo nekoga, kada izgovaramo besramne riječi, kada ogovaramo …iz naših usta se čuje samo jedno a to je –Raspni ga… jer riječ razara, ranjava, sablažnjava i kao što kaže sveti Pavao, svaki dan Ga iznova razapinjemo svojim griješnim životom…

 

Bože, sretan smo narod, jer izabrao si nas za narod svoj… to je razlog da uvijek kada hvalimo i slavimo Boga to izlazi iz našega srca, jer ono što usta naša govore, neka život i djela naša potvrđuju. Ne zaboravimo nikada Isusove riječi:

Neće svaki, koji veli: Gospodine, gospodine, ući u kraljevstvo nebesko, nego samo onaj koju vrši volju Oca mojega, koji je na nebu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan
Ivan
10 years ago

zahvaljujem na ovako lijepom čitanju Hvala