PRVI ADVENT S WELLEBITOM

teksti i foto: Sonja Breljak
vidi foto
Berlin/Kako lijepo provedena nedjeljna večer prvoga adventa! U Kapernaum Kirche, malenoj i u ovoj hladnoj berlinskoj noći, ugodno toploj,  crkvici u općini Wedding, održan je tradicionalni adventski koncert u izvedbi Tamburaschen Chor Wellebit 1902.
Kakva slučajnost …prema riječima svećenika Hansa Zimmermanna …i ova evangelička crkva, sagrađena je 1902.godine, upavo one  kada je i Hrvat Franc Krznar, svojevremeno u Berlinu osnovao tamburaški orkestar, Nijemcima neobična naziva -Velebit.
Vremenom je ime poprimilo dosta od prostora i naroda među kojima se našlo pa danas glasi -Wellebit! – Naučili smo večeras što znači i gdje se nalazu Velebit, rekao je Hans Zimmermann, pozdravljajući, u ime domaćina, crkve Kapernaum, redovite adventske goste.
Za njima je ove godine pristigao i  popriličan broj gostiju tako da je crkva bila popunjena do posljednjeg mjesta.
-Ovo je pravo osvježenje!- komentirao je brojnu posjetu, Horst Budde, voditelj Wellebita, ugodno razgovarajući u pauzi koncerta s Ivanom Bitunjcem, predsjednikom Brođana koji su  na koncert došli u većem broju te s pažnjom saslušali njemačke prijatelje, znalce tamuburice.
Bila je to svojevrsna uzvratna posjeta. Naime, članovi Wellebita, nedavno su bili gosti na slavonskoj zabavi Brođana.
Iz ovih uzajamnih posjeta, po svemu sudeći, proisteći će Wellebitov nastup na narednoj Blistavoj noći klasike u organizaciji Saveza hrvatskih društava Berlina.
A da će Wellebit imati i na tom koncetu što pokazati, potvrdio je i adventski koncert u Kapernaum Kirche. Zasvirali su članovi Wellebita, kao što i uobičavaju, najprije, niz hrvatskih pjesama … Oj ti vilo Velebita …Za tvoje crne oči …Na obali Save … Za jedan časak radost i …Nevjerna je moja draga.  Solo dionice pjevala je Milica Kräft. U drugom dijelu programa, pokazali su kako dobro zvuče i klasična djela izvedena tamburicama.
Pohvališe se voditelji Wellebita  tijekom koncerta kako su nedavno dobili par novih instrumenata od hrvatskog ministra kulture …pozdraviše ispred pune crkve …upravo hrvatske novinare …predstaviše se odjeveni u tradicionalnu odjeću kakvu su nosili i njihovi prethodnici prije cijelo stoljeće …nastupiše s notnim bilježnicama na kojima su boje hrvatske zastave …
-Sa jedan ca zak ra do zti…sricao je voditelj programa …ne ide najbolje, a vježbao sam cijeli dan …našalio se.
Kako ugodna adventska večer u društvu Wellebita …kakvi komplimenti hrvatskoj kulturi.
Ponekad to drugi rade i bolje od nas samih.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments