VATIKAN NE MOŽE POMOĆI DON GRUBIŠIĆU

piše: Silvije Tomašević
Vatikan, gotovo sigurno, neće prihvatiti žalbu Ivana Grubišića na kaznu kojom ga je splitski nadbiskup Marin Barišić suspenedirao a divinis (zabrana ispovijedanja, propovijedanja, slavljenja mise i nošenja svećeničkog odijela). Nakon što će Grubišiću prestati saborski mandat, a kažnjen je zbog aktivnog ulaska u politiku, moći će ponovno odjenuti svećeničku odoru. Na takav epilog „slučaja Grubišić“ navode slični slučajevi u svijetu.

Govoreći redovnicama i redovnicima u Marijinoj bazilici u Guadalupu, u Meksiku, tijekom svoga prvog putovanja izvan Italije u siječnju 1979. papa Ivan Pavao II. je rekao: „Budite svećenici i redovnici, ne socijalni i politički čelnici ili dužnosnici svjetovne vlasti. Ne utvarajmo sebi da služimo evanđelju ako kušamo svećeničku karizmu razvodniti s pretjeranim zanimanjem za širok opseg svjetovnih problema”.

Papa ih je zatim upozorio da ne zaborave kako svjetovno vodstvo vrlo lako postaje izvorom rascjepa, a svećenik mora propovijedati bratstvo. Te preporuke Ivan Pavao II je naglašavao i kasnije pa je postala čuvenom slika iz zrakoplovne luke u Managvi (Nikaragva 1983. što je bilo njegovo 17. putovanje izvan Italije) kada je prstom ukorio isusovca patera Ernesta Cardenala zato što je bio ministrom kulture u sandinističkoj vladi i zatražio da je napusti. Cardenala je ostao u vladi, pa je suspendiran a divinis.

Jedan bivši biskup je trenutno predsjednikom države. Ponovno u Latinskoj Americi, u Paragvaju. Fernando Armindo Lugo Mendez imenovan je 1994. biskupom biskupije San Pedro Apostol, a 2008. je izabran za predsjednika Paragvaja. Koncem 2006. Mendez je obznanio kako je od Vatikana zatražio ostavku na status klerika zbog ulaska u politiku. Tadašnji pročelnik Kongregacije za biskupe kardinal Giovanni Battista Re (bio je pročelnikom do polovice 2010. kada je umirovljen)  odbio je Mendezevu ostavku, ali ga je suspendirao a divinis. No, nakon što je u travnju izabran za predsjednika i prije negoli je u kolovozu preuzeo tu dužnost, Vatikan je 31. srpnja 2008. prihvatio ostavku Mendeza na njegov status klerika zbog „inkopatibilnosti s njegovim političkim zaduženjem“. Kada je postao predsjednikom, Mendez se ispričao Katoličkoj crkvi, a posebno Benediktu XVI., zbog neposlušnosti prema Crkvi time što je ušao u politiku.

Don Luigi Sturzo je 1923. osnovao Talijansku pučku stranku, koja je kasnije postala Demokršćanska stranka, a godinu dana kasnije je morao otići iz Italije zbog fašističkih progona. Bio je u Londonu i New Yorku. Poslije rata se vratio u Italiju, a 1952. ga je predsjednik republike Einaudi, zbog antifašističkih zasluga, imenovao doživotnim senatorom. Sturzo je to prihvatio i ušao u senat, ali samo nakon što ga je papa Pio XII. odriješio. Dakle i prije negoli je usvojen dokument Drugog vatikanskog koncila Gaudium et spes (Radost i nada) 1965. kojim se brani svećenicima aktivno bavljenje politikom, Sturzo nije ušao u parlament bez Papine dozvole.

Don Gianni Baget Bozzo bio je članom Demokršćanske stranke, pa Socijelističke stranke, pa Berlusconijevim savijetnikom. Baget Bozzo je na izborima za Europski parlament 1984. bio kandidom Socijalističke stranke. Postao je europarlementarac, a Crkva ga je godinu dana kasnije suspendirala. Bio je u Eoroparlamentu tri mandata nakon čega mu je Crkva vratila svećeničku odoru, premda je postao Berlusconijevim savjetnikom.
Dvije su stvari, duhovnički status i politička dužnost, nespojivima.

„Crkva želi ostati slobodna s obzirom na sustave koji su međusobno suprotstavljeni te se želi opredijeliti samo za čovjeka. Čovječanstvo neće koračati prema boljoj budućnosti pomoću nasilja, političkim igrama ili političkim sistemima, nego pomoću istine o čovjeku”, rekao je Ivan Pavao II.

Grubišić nije suspendiran a divinis u znak osvete na kritike koje je uputio Crkvi u Hrvatskoj. Crkva jednostavno drži kako su dvije dužnosti inkopatibilne.

Ovaj post objavljen je na blogu Vatikan i okolica od Silvija Tomaševića

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments