PRIČA O GRADU MAHAGONNY

tekst i foto: Sonja Breljak
014Berlin/ Sjedim sasvim naprijed, u drugom redu dvorane Staatsoper im Schiller Theatar i s uzbuđenjem očekujem početak predstave.

Dvorana se polako puni, posjetitelji, ljubitelji klasične glazbe, zauzimaju svoja mjesta.

I ja sam to, ljubitelj klasične glazbe. I novinarka.

Da sam tu gdje jesam, u drugom redu ove ugledne kuće, zahvaliti mogu nositeljici glavne uloge komada koji se izvodi: Evelin Novak kao Jenny Hil u predstavi “Uspon i pad grada Mahagonnya.

Svjetla u dvorani se gase. Tišina. Čarolija može početi …

Riječ je o operi u tri čina Kurta Weilla, rađenoj prema tekstu Bertolda Brechta. Orkestrom Staatskapele Berlin ravna Wayne Marshall koji izvrsno govori hrvatski jezik naučivši ga u vrijeme studija od …kako bi mi nekada rekli …cimera.

Na pozornici se odvija prava drama.

016

Dva muškarca i jedna žena osnuju grad Mahagonny želeći ga učiniti idealnim gradom, rajem na zemlji gdje vlada idiličan život i gdje se ljudi sa zlatne obale (tragači za zlatom) mogu odmoriti, uživati u jelu, piću i ženama.

Jedan od njih, Jim Mahoney, u noći kad se očekuje udar tajfuna, donosi novi propis po kojemu ništa nije zabranjeno, propis koji glasi: Smiješ sve!  Čovjek smije sve, ali ako i kad plati. I sam Jim Mahoney žrtva je takvog propisa -osuđen na smrt jer nije platio piće koje je naručivao. Njegovo uklanjanje  je povod velim demonstracijama koje na kraju označe i kraj grada. To je priča o gradu Mahagonyu.

Bio je pravi užitak pratiti ovu predstavu, posebno, našu Evelin Novak u ulozi Jenny Hill. Izvrsna glazba, solo dionice, koreografija, kostimografija.

Predstava traje 3 i pol sata. Sljedeća izvedba  je 20. i 25. lipnja u 19 i 30. sati. 

Na izvedbi uloge  i ostvarenju lika Jenny Hill, čestitamo našoj Evelin. Pravi je to uvod i za novu, veliku predstavu u devetom mjesecu, poznatu Verdievu “Traviatu” u kojoj Evelin  Novak ima glavnu ulogu Violette Valery.

To s radošću i  nestrpljenjem očekujemo!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments