POSAVINO MAJKO, U SRCU TE NOSIM SVOM…

Udruženje Posavina Berlin e.V. uspješno organiziralo treću po redu humanitarnu i zabavnu Posavsku večer.

prilog: Uredništvo HGB

Berlin/ Bila je to treća po redu humanitarna i zabavna Posavska večer u organizaciji udruženja Posavina Berlin e.V. koje vodi predsjednica Viola Šimić. Ujedno, bila je to prva zabava među berlinskim Hrvatima nakon dvogodišnje pauze i zastoja u bilo kakvom većem okupljanju radi epidemioloških mjera uzrokovanih Covidom.

Trebalo je i nešto hrabrosti upustiti se u ovaj, može se reći, organizatorski eksperiment. Hoće li se Hrvati odazvati pozivima i promidžbi ili još postoji strah i zazor od većih okupljanja?

Dakle, uspješno je organizirano i prošlo prvo veće okupljanje berlinskih Hrvata održano bez zaštitinih maski i svih drugih ograničenja. Organizator je nagrađen lijepim brojem posjetitelja, zabava je trajala do kasnih (ili ranih) sati. Brojni su uživali u tradicionalnoj, izvornoj glazbi, posavskim zvucima uz šargiju i violinu, plesu, tomboli i viđenju i druženju s ljudima koje odavno nisu vidjeli, niti sreli.

Viola Šimić, predsjednica Posavina Berlin e.V.:

Opet smo uspjeli! Bila je to jedna lijepa i uspješna večer. Hvala našim gostima iz Bosne i Hercegovine, našoj ministrici civilnih poslova Ankici Gudeljević i našem veleposlaniku Republike Hrvatske u Njemačkoj, Gordanu Bakota, našim mnogobrojnim sponzorima. Veliko hvala našem glavnom sponzoru Autohaus Berolina – Ante Ljubas. Imali smo oko 350 gostiju. Hvala puno pjevačima iz izvorne grupe Cerovački izvor, Draženu Ćorluka i Jurici Gogić i jedno veliko hvala za nastup Mario Mioč koji je napravio prekrasnu muzičku atmosferu. Nadam se da se uskoro opet vidimo, rekla je jutro nakon zabave, predsjednica udruženja Posavina Berlin e.V., Viola Šimić, navodeći svoj tim koji je pomogao u organizaciji: Mira Kiš, Ivonne Kiš, Silvia Stowe Pernull, Duško Grgić, Nela Jandrić, Mara Babić, Denis Novačić, Marijan Marinčić, Darko i Ivo Šoljić, Anđelko Jagnjić, Bernadet Mudri, Ana Pavisić, Biljana Vuković, Jasna Glavaš, Zdenka Novačić, Silvana Pejičić i Nada Pavičić.

Tijekom večeri je plesni podij bio ispunjen brojnima željnih pjesme i plesa. Bilo je vidno puno mladih i djece.

Uz ministricu iz BiH Ankicu Gudeljević i hrvatskog veleposlanika RH u Njemačkoj, Gordana Bakotu, Posavskoj večeri su nazočili i Ivana Karanušić, ministar savjetnik i Tino Klarić-Kukuz, prvi tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, voditelj HKM Berlin fra Zvonko Tolić, predsjednik SD Croatia Josip Begić, predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin Karmen Meić, brojni drugi gosti, organizatori i sponzori.

Na početku večeri je uvodnu i pozdravnu riječ rekla Viola Šimić, predsjednica Posavina Berlin, te dvoje gostiju, Ankica Gudeljević i Gordan Bakota.

Ministrica Gudeljević je pozdravila  okupljenje Hrvate, posebno Posavljake, podsjetila da je prije tri godine bila veleposlanica Bosne i Hercegovine u Berlinu i tad upoznala organizatore večeri te su prijateljstva ostala do danas.

– Drago mi je što se okupljate i što niste zaboravili odakle potječete, drago mi je što nastavljate njegovati vašu tradiciju, vašu kulturu, jezik hvatski, pjesme Bosanske Posavine… Čestitam vam na tome, nastavite i dalje, ne dozvolite da vaša djeca zaborave gdje su im korijeni. Da bi to njegovali i znali trebate i dalje nastaviti da se družite i da organizirate ovakve večeri. I na kraju, ono što mi leži na srcu. Iako znam, svi mi imamo i hrvatsko državljanstvo, hrvatske putovnice ali imamo kao Hrvati iz Bosne i Hercegovine i pravo na dokumenta iz Bosne i Hercegovine a to je osnov za pripadnost zemlji iz koje potječete. Poručujem vam da ih trebate nabaviti i vi i vaša djeca, da možete ostvariti svoja prava i u Bosni i Hercegovini iz koje potječete, rekla je Ankica Gudeljević.

Gordan Bakota, veleposlanik RH u Njemačkoj:

– Ovo je zaista jedno veliko i uzbudljivo večer. Nakon više od dvije godine smo skupa na ovakvoj priredbi i zaista je divno vidjeti jedno svehrvatsko jedinstvo. Ovdje koliko znam i vidim zaista imamo Hrvate iz svih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem vam da ste došli u ovako velikom broju, ovakve projekte treba podržati. U svakom slučaju iznimno je bitno da upravo danas možemo vidjeti kulturu i naslijeđe Bosanske Posvine, jednog važnoga dijela gdje žive Hrvati Bosne i Hercegovine, ovdje na djelu a još  je važnije da upravo mlađe generacije mogu biti osviješćene i vidjeti što je to kultura  iz područja otkuda dolaze njihovi roditelji, njihovi djedovi i bake. To je nešto na čemu moramo raditi i ja ti se Viola, doista zahvaljujem da ti je pri srcu kultura i tradicija Bosanske Posavine. Također, ono što mi se čini vrlo bitno u ovom kritičnom trenutku u cijelome svijetu, u Europskoj uniji kada smo svjedoci ruske agresije i kada su pred nama veliki izazovi, da je na djelu jedno hrvatsko jedinstvo, da se okupljamo ovdje zaista sa dobrom svrhom. Jako me veseli da ste svi došli u ovolikom broju jer je upravo sada solidarnost bitna a ona je posebno bitna u ovom trenutku i u Bosni i Hercegovini. Vlada Republike Hrvatske, čelništvo Republike Hrvatske posvećuje posebnu brigu za očuvanje i prezentiranje onoga što nam je bitno a to je ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. Zato mi je jako drago da je ovdje i ministrica Gudeljević, to je znak također koliko je bitno i u Njemačkoj prezentirati stavove o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Mnogi od vas upravo dolazite iz Posavine i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Mogu vam reći, niste zaboravljeni i Republika Hrvatska će se brinuti  i pomagati u onome što je bitno a to je da Hrvati postanu konstitutivni i ravnopravni narod u Bosni i Hercegovini a to je vaša domovina. Na kraju bih također rekao ono što je vrlo bitno, draga Viola. Jako je lijepo vidjeti da priredba ima humanitarno značenje, jako je lijepo vidjeti da ćete pomoći kulturi, obrazovanju ljudi u Bosanskoj Posavini, rekao je između ostalog Gordan Bakota,
zaželjevši još puno takvih događaja u budućnosti.

Prema riječima organizatora, humanitarna nota ove zabavne večeri bit će održana i ostvarena i o tome će biti odlučeno narednih dana kad se naprave svi obračuni, jer ima više potreba i zahtijeva za pomoći iz Posavine.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments