SAMO ZA TE, AMEN

tekst i foto: Sonja Breljak
019Berlin/ Bila je to ugodna večer i lijepa proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u organizaciji i u prostorima Hrvatske kulturno umjetničke i sportske zajednice.

A mene zapade ugodna dužnost prirediti, odnosno voditi program proslave. –Samo tebe volim draga nacijo, samo za te živim, oj, Kroatijo. Što si duša, jazik, majka, a ne znamen. Za te živim, samo za te, amen.

Pomolismo se simbolično kroz stihove Antuna Gustava Matoša, poznatog hrvatskog domoljuba i poetskog trubadura. Pa zapjevasmo uglas “Lijepu našu”

– Dobrodošli u prostorije Hrvatske zajednice, udruženja koje ove godine obilježava 30-tu obljetnicu postojanja i rada.

Ne zaboraviti jezik, glazbu, povijest i kulturu svoga roda i porjekla važnije je od poznavanja političkih opcija bilo kojeg stranačkog udruženja. Zato, kapa dolje za sve entuzijaste i volontere Zajednice, za one koji su u kuhinji, za šankom, za one koji imaju volju nakon napornog radnog dana, zaigrati u narodnoj nošnji, za upravni odbor koji nosi odgovornost, za predsjednika koji stoji ispred i primjer je i ugled, rekoj u uvodu večeri.

Potom je par rečenica o radu kao i budućnosti, rekao predsjednik  Zajednice, Ivan Salopek. On je predstavio i pozdravio veleposlasnika RH, Ranka Vilovića i njegovu suprugu Ivanku, predsjednika berlinskog ogranka HDZ-a, Krešu Urbana te sve članove drugih društava.

Par prigodnih rečenica rekao je i veleposlanik Vilović. Govorio je i o  teškoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj ali i o ponosu i zadovoljstvu postignutim u posljednjih 23 godine. – Što vam prigodnoga mogu reći?  U tom danu i onom što je Hrvatska postigla dio je doprinosa i svakog od vas. Čestitam vam (nam) Dan državnosti Republike Hrvatske, rekao je Ranko Vilović.

Vratit ću se moram doći, tu je moj dom/ moje sunce, moje nebo/ novi dan se budi kao sreća osvaja/ ti si tu, sa nama/ Moja domovina, ima snagu zlatnog žita, ima oči boje  mora, moja zemlja Hrvatska …zapjevasmo svi zajedno u Zajednici.

A potom je na podij stupio folklor Hrvatske zajednice. Slavonska kola i plesovi oduševili su publiku. Isto kao i repertoar hrvatskih, popularnih i domoljubnih pjesama što su ih svirali Damir Kozarić i Matej Husajina a u pjesmi im se i pridružila i Kornelija Kozarić.

Pjevalo se, plesalo, zabavljalo. U ugodnoj atmosferi, duže od planiranog, prema vlastitom priznanju, zadržao se u Hrvatskoj zajednici i bračni par Vilović.

Bilo je to vrlo lijepo, i reklo bi se, ove godine u Berlinu i jedino, obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske.

Dobro je da imamo naša hrvatska udruženja poput Hrvatske zajednice koja vatrom ljubavi ka kulturi i identitetu zemlje porijekla, održava aktivnosti i prostorije gdje su moguća ovakva okupljanja i ugodne proslave  poput netom doživljene.

Ponovilo se!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments