PLAMEN OBIČAJA I TRADICIJE

piše: Žarko Delač 
kolan24_bNovalja/ Vjerojatno je većini vjernika poznato kako su se vlč. Sucu za vrijeme službovanja u Novalji otvorile stigme. No manje je poznato kako je ovaj grad općenito posvećen tradiciji.

Mogli bi kazati da je u neku ruku i sinonim za konzervativnu sredinu.

Pri tome ne mislim na ništa loše i manje vrijedno, što smatram potrebnim naglasiti, obzirom da aktualna politička garnitura na konzervatizam gleda posprdno, s visoka i s omalovažavanjem.

Riječ je dakle o tradicionalnim, kršćanskim i ljudskim vrijednostima koje su duboko urasle u ovoj sredini i predstavljaju bogatsvo u današnjem multietičnom i kulturološki ispremreženom svijetu.

Zbog toga nije čudno da je ovogodišnja svetkovina Antonje (blagdan Sv. Antuna) trajala tjedan dana jer je to ujedno i Dan grada.

Isto tako prošlotjednim obilježavanjem blagdana Tijelova s procesijom još smo se jednom u praksi mogli osvjedočiti kako veliki broj vjernika  sudjeluje u tom crkvenom obredu. Naravno kako su i Sv. mise i pričesti nezaobilazni dio života mještana Novalje što se baš kao što je svima dobro poznato, ne može reći za sve sredine u Hrvatskoj.

I upravo ta činjenica pobuđuje pitanje kako je moguće u ovakvoj jednoj sredini gajiti i upražnjavati nemoralni, a s druge strane niskoprofitni turizam.

Skoro sam zaboravio napomenuti kako je tijekom procesije veliki broj turista sa zantiželjom promatrao opustjele inače vrlo prometne ceste koje su okupirali vjernici. Među njima zapazio sam i dvije djevojke koje su se držale za ruke te se cerekajući  gurale prste u usta!

Čista suprotnost mirnom i poniznom skupu i zajedničkoj molitvi za sve pa tako i za ove dvije, nadam se strankinje. U stvari možda su i domaće jer lobi homo prijateljstava je trenutačno i kod nas vrlo aktivan, agresivan i naravno dobro financijski potpomognut.

I da se vratim na srž pitanja koje se odnosi, na rekli bi, nemoguću korelaciju između svjetskih liberalnih i anarhističkih aktivnosti u jednoj vjerničkoj utvrdi.

Kako je moguće da svjetski poznati okupljalište anarhista, liberala i svih vrsta slobodarskih ideja i ponašanja pusti svoje korijenje upravo u takvom okruženju?

Odgovor je u stvari vrlo jednostavan i proizlazi iz riječi Biblije gdje se govori o sotoni koji je uvijek najaktivniji tamo gdje ima najviše vjernika. I nije čudno kako se u vrijeme proklamiranih jednakosti i tolerancije najviše napada crkva. Institucija koja je stoljećima uz hrvatski narod i čuvar nacionalne baštine i povjesnih tekovina.

Zbog toga Novljanima treba biti na čast da se godinama uspješno odupiru trenutačnim i prolaznim pošastima jeftinih blagodati i životu bez granica i ograničenja.

Srećom u tome nisu usamljeni jer dobro je poznato kako Hrvati stoljećima nisu i neće dopustiti da se ugasi plamen njihovih običaja i tradicije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments