SLOGA KUĆU GRADI

Ja tako mislim

Piše: Josip Mayer
racionalna-i-iracionalna-uverenja1-300x225Već godinama pokušavam studirati i razmišljati kako ojačati međusobno suradnju kroz bolje i kvalitetnije sporazumljevanje, te pokušati možda čak i taj problem i riješiti postavljaući kockice na svoja mjesta.

Pratim i gledam Nijemce kao primjer, kako se oni brižno i skrbno ponašaju sa svojim ulagačima, pa čak se brinu i o onim iseljenicima, koji s par tisuća eura isele u prekooceanske zemlje, prate ih medijski, snimaju ih  kamerama te objavljuju u posebnim programima, kako oni žive, čime se bave, kako se snalaze i studiraju kako im pomoći ako nešto zatreba i negdje zapne.

Od njih trebamo i mi učiti. Jer, tko će nam drugi prije pomoći, društveno i gospodarski, ako sami sebi međusobno ne pomognemo?!

Gorući problem u Hrvatskoj je pronalaženje ulagača, posla i zaposlenja, kako  bi uz svoje pošteno zarađene mjesačne plaće hrvatski građani mogli pristojno živjeti, a mlade generacije se ne bi u tolikoj mjeri morale  iseljavati u druge zemlje.

Kako i sami vidimo Hrvatska još nije demokratski razvijena moderna gospodarska zemlja. Neki čak govore da je još uvijek zaglibljena duboko u komunizmu.  Da bi došlo do željenog poboljšanja imaju se još pune ruke posla.

Potrebno nam je mobilizirati sve aktere, iz znanosti, umjetnosti, iz politike, društva, i gospodarstva, iz unutrašnjosti i izvan zemlje, one koji znaju o čemu je riječ, što govore i rade.

Posla bi bilo na više strane kada bi se više otvorilo prostora, uz domaće, i za strane ulagače, te im se išlo više na ruku. Pomoglo bi brže rješavanje potrebne papirologije, po potrebi treba  primiti ulagača za ruku, učiniti mu uslugu, te ga odvesti na odgovarajuće mjesto, pomoći da čim prije otvori željenu tvrtku, trgovinu ili neko drugo samostalno poslovanje.

Taj trud i rad će nam ulagači uzvratiti sa svojim marljivim radom i kvalitetnim poslovanjem i zapošljavanjem potrebne mu, naše domaće, stručne i radne snage.

Ulagati bi mogli pojačano i naši mladi iseljenici, zajedno sa svojim patnerskim vršnjacima iz raznih zemalja europe i svijeta u kojima su stekli prijatelje, naobrazbu i radnu praksu.

Da bi se mogao dogoditi prvi iskorak u poboljšanju potrebne su nam za dobro razumljevanje i kvalitetne medijske povezanosti, koje bi uz domaće vijesti na jednom mjestu obavještavale i o važnim pitanjima iz hrvatske dijaspore.

Da ne udugovlačim, što želim reći …mislim na pojačani HTV-Dnevnik, mislim kako bi na 1 programu uz domaći Dnevnik bilo potrebno uvesti i Dnevnik iz hrvatske dijaspore. Vani imamo također dosta stručnih i obrazovanih novinara u raznim, društvenim i gospodarskim pravcima, vidi se to i na njihovim portalima i mjesečnim izdanjima. Valjalo bi to, na korist svima, objediniti na jednom medijskom mjestu.

Stvarno ne znam da li još netko razmišlja na ovaj način kao ja, ali vjerujem da bi nam to pridonijelo još više, zajedničkom zbližavanju, društvenom, političkom i gospodarskom patnerstvu i poslovanju.

Možda još nekog ovakve ideje oduševljavaju?!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments