TO JE UČKA

www.crckarije.com
crckarije_ucka4V
olite li lutati i istraživati?

Evo dobre ideje za sve pustolove! Iz mjesta Matulji, pokraj grada Rijeke, ipsilonom zapičite u smjeru Pazina.

Nakon nekih 8 kilometara vožnje, prije tunela Učke, stići ćete do velikog raskršća s kojeg ćete pratiti putokaz koji pokazuje smjer prema srednjovjekovnom gradiću Veprinacu.

Veprinac je smješten na obroncima Parka prirode Učka ili “dva prsta od neba”, kako kažu mještani, a pogled s njegovih vidikovaca puca kao iz aviona.

Nećete vjerovati, ali upravo je Veprinac mjesto s kojeg su navodno Hrvati prvi put ugledali more kada su došli na ove prostore (googlajte “Dolazak Hrvata” i pronađite sliku na kojoj s konjima stoje na vidikovcu gledajući more).

Ime su, ovome mjestu, nadjenuli po Veprini, bodljikavoj biljci od koje se danas izrađuju metle, a tamo je ima posvuda. Prastare kamene šumske kuće, pričaju svoje priče kao i Gradska vrata, Stari kaštel, crkve Sv. Ane, Sv. Jelene, Sv. Marije te zidine porušene vojarne. Od znamenitosti, tu  su još i vidikovac Brituh sa svojim srednjovjekovnim kamenim oltarom te crkva Sv. Marka koja noću žari od svijetala što iz daljine izgleda kao požar.

Često o tome pričaju Riječani, čiji balkoni na visokim neboderima gledaju prema Učki, smijući se kako su u počecima i vatrogasce dizali na noge.

crckarije_ucka1Dakle, Veprinac je obavezno stajalište, dobro ga istražite, a potom naprijed – gore u brdo kroz visoku šumu ili po cesti prema nekadašnjem ininom hotelu.

Kao prava šumska koliba, izgrađen je na 922 metra iznad mora, prije više od 30 godina kako bi služio kao odmaralište. Okružen, nevjerojatno gustim, šumama i prostranim livadama, mnogo je godina služio i kao hotel sa 27 soba.

Koliko li je samo ljudi onuda prošlo!! Snježne Nove godine su se slavile redovito. Tamo se feštalo, pjevalo, pilo i jelo. Bio je poznat i po posebnoj štrudli od višanja. Nakon dobre klope, boćalište s drvenim krovom, odlično je sjelo baš kao i mini golf nešto niže od boćališta te teniski, košarkaški i rukometni tereni na kojima su često trenirali i mnogi sportaši.

Danas objekt leži napušten, obavijen velom tajni i priča. Naime, početkom 21. st., u njemu se okupljalo nekakvo tajno bratstvo. U njega nije mogao ući svatko, a svjedoci govore kako su seanse bile bolesne. Novopridošle su dočekivali pljeskom i techno glazbom u pozadini, međusobno su se pozdravljali desnom rukom u zraku dok je lijeva bila ispružena prema zemlji i radila kružnice. Sve u svemu, brzo su svi završili u policiji, mnogi su zatvoreni na duže vrijeme, a čak je otkriveno kako su vršili i internacionalne prijevare.

Kako li je danas tamo, svakako provjerite pa nam javite u redakciju.

Malo niže od hotela, uz prašnjavi šumski put, nalazi se Bubač ranch s konjima koji se mogu  unajmiti i jahati po cijeloj Učki. Naravno, na ranču se može uživati u neizostavnoj odličnoj klopi u što sam se uvjerio prije koju godinu i sam, kada sam prvi put bio tamo.

crckarije_ucka3Ako ste pravi zaljubljenik u avanturu, oduševit će vas Učka i šume oko nje, a o napuštenim kamenim kućama, raznim ostacima iz 2. svjetskog rata poput aviona, ne trebam niti govoriti. Na vama je samo imati stalno otvorene oči i malo sreće. Nemojte se čuditi ukoliko naiđete na prave pravcate lovce na blago, vjerujte mi, u ovim šumama ih itekako ima. Navodno, neke od njih financira američka vojska koja, i nakon 60 godina, traga za svojim nestalima. Poučne staze i šetnice, poput staza “Plas” i “Slap”, iza svakog su brijega. Moja preporuka je najprije skoknuti u ured rendžera po kartu parka jer su u njoj obilježeni svi važni lokaliteti: Korita, sela Brgudac, Brest, Trebišća, kaštel Kožljak… Idemo dalje, prema vrhu!

Nekoliko kilometara iznad spomenutog Ininog hotela, uz samu staru cestu, svakako stanite na pijaču ili klopu. Restoran Dopolavoro, na 1000 metara visine iznad mora, nudi razna šumska jela, poput gulaša, paprikaša, gljiva i žaba. Kad se dobro naklopate, izađite na svjež zrak i, preko puta, posjetite napuštene kuće i štale. Možda ćete, baš poput mene, imati sreće pa i sami naći svoju potkovu za sreću. Krenite još kojim kilometarom dalje i  stići ćete na sam vrh, na visinu od 1.396 metara. Pripazite pri dolasku! Provalija je jako strma. Otkad znam za sebe, na vrhu su se uz vidikovac, nalazile TV antene raznih oblika i dimenzija, a danas je tu i veliki vojni radar kojeg nadzire vojska. Što li još reći o tom vrhu? Kada pogledate na jednu stranu, vidjet ćete more, otoke Krk, Cres i grad Rijeku, a ako pogledate na drugu stranu, Istra vam se pruža kao na dlanu. Predivno! To je Učka!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments