SVI NA IZBORE

piše: Josip Mayer
evaTuristička sezona kakva je takva je, već je skoro pri kraju. Mogla bi biti i bolja kada bi se na njezinom produžetku i uređenju plaža više radilo, te uključilo više njih osim Ministra turizma i hotelijera, turističke zajednice, iznajmljivača i pojedinaca. Jedino oni zajednički najbolje znaju, kako teško je danas doći do turista.

Na godinu nam se na približavaju izbori, a ima ih i više vrsta od onih, državnih, parlametarnih, predsjedničkih, lokalnih i još kojih drugih …svi imaju svoje čvrste obavezne zakonske okvire, koje hrvatski građani trebaju ispunjavati.

Još uvijek sam mišljenja …ljudska je i moralna obaveza i pravo svih gađana izaći na izbore, kako bi mogli riješiti zajedno sa svojim izabranim političkim kanditatima neke od gorućih problema.

Politika nam može pomoći jedino djelomično, jer se ona svodi na povremene izbore i na javnost kao odnos političara,birača i medija. U ovom smislu hrvatski građani a to su ujedno i birači, ovisni su svakodnevno, trenutno ili dugoročno o svojim aktivnostima, zajedno sa svojim civilnim udrugama različitih vrsta.

Na sve te izbore hrvatski građani mogu otići različito …pješice, biciklom, skuterom, motorom, oobnim automobilom, autobusom, vlakom ponekad i sa avionom. Novi načim izbora i hrvatskim građanima omogućuje u domovini i u iseljeništvu da se izbori mogu obaviti bez velikog putovanja i troškova preko pošte, ili ispunjenog biračkog listića poslanog putem interneta, emaila.

Dakle, sve slično kao i u Europi. Bilo to masovno ili neki uzoran visok postotak birača, po mom mišljenju nije ni važno. Sve u svemu važnije je od mase birača, kolika je izabrano kvaitetnih aktivno radnih političara, koji će se za budućnost više zalagali za sveukupno građanstvo i za boljitak Hrvatske, a ne samo za pojedince.

Ipak je malo čudno da se danas hrvatski građani a obzirom da postoji preko 120 političkih stranaka, moraju  boriti osim protiv vještica i zlih duhova i sa manjim strančicama, koje im odnesu biračke poene.

Znati i saznati bi se također više trebalo, u školstvu i obrazovanju, te pisati u raznim informativnim broširama i listićima, na koji način hrvatski građani mogu prepoznati i procijeniti svog pravog izabranog favorita, koji bi ih za budućnost više mogao očarati nego razočarati.

Bude li sve to i dalje išlo po starim nasljeđu, nekadašnjeg totalitarnog režima, a hrvatski građani ne postanu nakon izbora, aktivniji kreatori svakodnevnici, teško je zamisliti „ali, tako je“ ni izbori nam neće puno pomoći.

Dobro je i pročitati i neke ankete o dosadašnjim obećanjima načina biranja, pod naslovom.. Istraživanje Hrvatski birači skloni umjereno korumpiranim lokalnim političarima. A, može se za budućnost i iz toga svega izvući nešto dobroga, kvalitetnoga, poučnoga i preuzeti,zar ne?

Više o tome: http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/255989/Default.aspx

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
9 years ago

Ivo, sve o svemu opet ovisi o izbornoj kvaliteti, neki nam u grupicama govore,da hrvati biraju svoje sebi slične političke favorite. Kamo li sreće da su svi više iskreniji, marljiviji i znanstveniji.Danas nam nebi trebalo gubiti,dragocijenou snagu ni vrijeme za ovakove jednostavne logične stvari. Nisam rekao da u jednoj tvrtki ne smiju raditi i članovi obitelji. Naravno je za pozdraviti sve tvrtke koje stvaraju obiteljska ozračja. Govorio sam o kočnicama i propustima vodećih u državnim resorsima,na lokalnoj, upravnoj i samoupravnoj razini. Na selima,otocima,gradovima,županijama,sa kojima vladaju par bogatih obitelji i na karaju. Podsjetimo se i onih 200 bogatih obitelji, koje vladaju… Read more »

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Danas je tajnik generalnog sekretar za Turizam u svijetu, inače Japanac rekao: “Vi imate sve, predivnu prirodu, čisto more, predivne ljude, ali sa svim time slabo upravljate. Uz turizam ide mneposredo Kultura, a vaš folklor, klapske pjesme i još mnoigo drugog je naprosto tu i još jednom vam kažem satim morate bolje upraviti.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Josipe, ja sam radio u jednoj od najjači svjetski firmi američkom multi koncernu, kojemu možemo sve ovo što se u IT industriji događa upravo njemu zahvaliti. I tamo su imali pravo upravo članovi obitelji da radu u IBM-u i zato nitko nije rekao Veterwirchafr, već mije rećeno kada sam 1973 u IBM-u poćeo raditi ovdje nema S”Sie”, jer smo mi jedna velika porodica. Bio sam jedini strranac, ali sam isto 20 godina bio povjerenik IGM, a naši sindikati su nikakvi i samo stavljaju velike pare u đep.

Josip Mayer
9 years ago

Dragi prijatelju Ivo

Slažem se sa Vama,da u našoj Hrvatskoj ima pre više raznih propusta.Osobno smatram,njemci tome kažu..Vetterleswirtschaft.. dokle će got na više glavnih vodećih funkcija, biti jedan čovjek,još k tome,obitelj,ujci, ujne, strici strine,teško ćemo sprovesti mnogočega na bolje,pa i kvalitetnije izbore.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Prijatelju ima kod nas mnogo nepotrebni propusta, evo tri primjera: Turista iz francuske uzme u Supetru taxi i poljubi u Domenikanskom muzeju u Bolu vratar, 2. primjer moj sin ide trajektom zs Makarsku, želi vidjeti znameniti muzej školjki, ali i Makarskoj alije i ovaj zatvoren. Dok je u Sumartin muzj čitavo ljeto zatvoren iako na tabli stoji vrijeme kd bitrebao biti otvoren. Pred par dana sretnem dugogodišnjeg žopnika i gvardijana fra Srečka Vekića i on se čudi da Muzej nije otvoren. Svi 9 godina kada je on bio na službi u Sumartinu, sve je bilo u redu, ali mi oćemo… Read more »