ŠTO SE JOŠ MOŽE RADITI NA MORU

Iz drugih medija …crckarije.com
crckarije_namoru1Dnevni boravak starog barba Nikole.

Nalazi se na visini od 80-ak metara iznad mora, na Stenama u starom gradu Omišlja. Pogled iz njegovog dnevnog boravka puca daleko u daljinu, na otok Cres, planinu Učku, grad Rijeku, a podno njega su strme litice, šumetina i more.

Ima barba Nikola i kauč – drvenu klupicu ispod krošnje stare murve, na kojoj odmara već desecima godina čekajući nas – svoje goste. Uvijek nastoji boravak održati urednim pa se nerijetko može vidjeti kako ga čisti i brižno uređuje, a kad malo zastane kako bi uhvatio dah, vrlo rado će posjetitelju ispričati svoju priču o životu na, nekada izoliranom, otoku Krku koji je  imao samo dva stara Fićeka.

Nikola uvijek na tu temu kaže: Nevjerojatno! Na takvom prostranstavu, uspjeli su se sudariti.”. Nakon razgovora, nastavite dalje… zasigurno je već nekoliko murvica palo s drveta i ako ih se brzo ne opere… ostat će fleka do sljedećg ljeta, a novi gosti već stižu…

Vojni objekti i hoteli strave i užasa.

  Češka vila na Visu, vojarna Muzil u Puli, megahotel Haludovo u Malinskoj, hotel Učka u Omišlju… ma ima toga posvuda! Gušt je istraživati ovakve objekte, vidjeti kako se živjelo i radilo nekada, a možda i pronaći neki zanimljiv predmet za uspomenu.

Potraga za nepoznatim.

  U ovu potragu se možete zaputiti po bilo kojoj plaži na Jadranu, a najvažnije je naoružati se strpljenjem. More na plaže izbacuje sve i svašta, a između raznoraznog smeća, zna biti itekako korisnih i dobrih stvari. Prilikom jednog takvog lutanja, pronašo sam novu plastičnu kantu za smeće, baš onakvu kakvu možete vidjeti ispred kuća. Vjerojatno ju je bura iz neke primorske kuće šutnula u more ili je pak pala s broda koji prevozi smeće s udaljenih otoka (Susak, Unije itd.). Štobiste rekli na to kada bih vam priznao kako sam jednom prilikom čak našao i novac? Da, da! Isplati se krenuti u potragu za nepoznatim :).

Najuža ulica na svijetu.

  Ne, ona se ne zove Pusti me proć i ne nalazi se u Splitu, kako tvrde pojedini mediji, već u Vrbniku na otoku Krku. Širine je oko 50 cm, zove se Klančić i u nju može ući samo onaj mršavije građe dok oni, malkice deblji, nemaju nikakve šanse. No, našlo se nekoliko avanturista koji su se busali u prsa hvaleći kako mogu proći kao od šale. Na kraju su ipak zapeli, a kako su ih izvlačili, bolje ne pričati.

Posjet selima podno Velebita.

  Zavojita Jadranska magistrala, osim što je prepuna automobilskih olupina, bogata je i raznim selima smješnih imena kao što su Dušikrava, Živi Bunari itd. Mnoga od tih sela, smještenih podno velebitskog kamenjara, pričaju priču o nekim prošlim vremenima. Danas su zapuštena, a jedini stanovnik im je poneka zvjerka koja se spusti s Velebita. Idealan motiv za svaki fotoaparat.

Kupanje pokraj kontejneraša.

  Do Brajdice, kontejnerskog terminala u Rijeci, možete bez problema doploviti barkom kao što to čine, svakog dana u 6 ujutro, veslači Jadrana, a zatim se lagano približiti kontejnerskom brodu na vezu. Neka brod bude od kompanije Maersk Group jer će biti i najveći. Slobodno se bućnite u more, okupajte, dotaknite trup boda koji je preplovio sve svjetske oceane i uživajte! Adrenalinskim ovisnicima za povećanje straha u kostima, preporučam noćno kupanje uz brod u društvu planktona.

Čišćenje Gorskog Kotara.

  Samo pola sata cestom od Rijeke, Crikvenice i otoka Krka stiže se u Gorski Kotar. Prošla zima gaje opustošila više no ikoja prije. Šumska prostranstva uništena su zauvijek. Tamošnji se stanovnici i danas bore s posljedicama prirodne katastrofe čisteći i uređujući svoje vrtove, livade i šume. Pomozite im i vi! Aktivirajte se, poklonite im sadnicu pokoje voćke. Pomozite im očistiti šume od slomljenog drveća i granja.

DINA, zapuštena industrija u srcu Kvarnera.

  Nalazi se u Omišlju, na otoku Krku, pokrajJadranskog naftovoda. Loše poslovanje, nebriga države i preveliki novčani apetiti pojedinaca doveli su ovu plastičarsku industriju do užasnog stanja. Ukoliko onuda želite prošetati  i razgledavati tankove, dimnjake i postrojenja u kojima su nekada za kruh zarađivali hranitelji Omišaljskih obitelji, slobodno to možete, ali na vlastitu odgovornost. Za što bolji osjećaj jeze, preporuka su oblačni i kišni dani te noć.

Stari škverovi.

  Ima ih, i to dosta naročito na otocima Krku, Rabu itd. dok su najpoznatiji oni na otoku Murteru, u samom centru nautike i stare brodogradnje. Šetajući i istražujući mjesto Betinu, zasigurno ćete naići na poneki škver u kojem upravo stari barbić pitura i blanja kao što se to nekada radilo. Najpoznatiji murterski brodograditelj danas je Marko Bačvar. U njegovom brodogradilištu ste uvijek doborodošli gdje možete razgledavati brodove, kobilicu, propelu itd.. Zanimljiv je također i betinski veliki škver u kojem su radile generacije unazad. Tamo pak možete vidjeti prave gorostase: ribarske brodove, jedrenjake, policijske te brodove kapetanije itd.).

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments