ŠOKICA U SABORU

Piše: Slavko Žebić

Osijek/Ovih dana mi se nadalo često se družiti sa Šokcima. Najprije smo zahvalili Bogu na plodovima zemlje, na već tradicijskim Danima kruha, onda je Šokačka grana upriličila 5. Njikoševe Dane u Osijeku, pa smo sa Muškom pjevačkom skupinom „Šokci“ proslavili izlazak novoga CD-a, a o tomu ću Vam već pisati, pa sam iznenada susreo šokačku snašu iz Višnjevca, koji je imala čak nekoliko iznenađenja.

Istoga dana najstariji sin Šima je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Osijeku, a ona se našla na listi za parlamentarne izbore. Ta ne dolaze Šokci baš svaki dan u priliku da se natječu za Hrvatski Sabor.

Ovaj uzlet šokačke snaše moram zabilježiti. Našla se na listi u IV izbornoj jedinici, a to je Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija i to na stranačkoj listi ORAH, Održivi razvoj Hrvatske, koja u programu ima boljitak Hrvatske i ravnomjerni razvoj svih njenih regija. Snaši Silviji Vukašinović tek predstoji natjecanje za Hrvatski Sabor, mada istini za volju, ankete njihovoj stranci i ne predviđaju budućnost. Ali, nada uvijek umire posljednja, a naša Snaša se uzda i u novinu u izbornom postupku – preferencijalno glasovanje. Ja joj od srca čestitam, može računati na moj glas i čvrsto stisnute palčeve.

Silviju i muža joj Darka upoznao sam kada smo osnivali Šokačku granu u Osijeku, dakle prije 10 godina, no obitelj Vukašinović znatno ranije, prije 20.tak godina, kada smo osnivali Zavičajnu udrugu Gibarčana. Upoznao sam Šimu Vukašinovića, ravnatelja Poslovne zajednice za stočarstvo u Osječko-baranjskoj županiji, kada sam s njim pravio reportažu za Agroglas, pa sam upoznao i Šimu čovjeka i prijatelja, nadasve poznatog i priznatog glazbenika, tamburaša i Šokca, koji je Gibarčanima svirao i na osnivačkoj skupštini i pratio ih na 32. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i odmah sljedeće godine na Đakovačkim vezovima.

Toliko o Šimi, zaslužio je, ali zaslužan je i što svi u obitelji Vukašinović uživaju u glazbi i svi sviraju tambure. Nekada se učiteljska škola nije mogla pohađati a da nisi svladao barem jedan instrument, a Silvija je završila Pedagoški fakultet, a poslije uz rad učiteljice razredne nastave završila i Učiteljski fakultet u Zagrebu, razrednu nastavu i likovnu kulturu pa danas radi u Osnovnoj školi „Višnjevac“ u Višnjevcu, zadnjih 5 godina, kao učitelj likovne kulture. Svi u obitelji sviraju tambure, a imaju troje djece, najstarijeg Šimu smo već spomenuli, jer nastavio je obiteljsku tradiciju i glede glazbe i glede medicine, jer i otac Darko je specijalizirao neurologiju i radi na neurološkoj klinici u KBC u Osijeku.

Silvija i Darko članovi su Šokačke grane od njenoga osnutka, a vodili su i KUD „Zlatni klas“ u Višnjevcu, bave se volonterskim aktivnostima, uživaju u radu u vrtu, što je zaloga zdravoga života i zdrave ishrane. Ta aktivnost i bavljenje ekološki proizvedenoj hrani i odvela je Silviju u novu stranku Održivog razvoja Hrvatske – ORAH, a kako su u stranci cijenili njeno zalaganje, ponuđeno joj je mjesto na listi za parlamentarne izbore.

Zahvalila se, jer čast joj je biti na listi sa časnim ljudima …

Želim svojoj prijateljici Šokici puno uspjeha, neka se i Šokački glas čuje jer Slavoniju su svi zaboravili.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments