TA DIVNA MAKARSKA NOĆ

Klapa “Kaše” pobjednik je odlukom glasova publike a klapa “Tramuntana”, odlukom stručnog žirija, 12. festivala klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj

tekst i foto: Sonja Breljak
DSC_0090Makarska/
Dok pišem ove redove, u eteru ovog čudnog virtualnog svijeta, još niti slovca o tome kako je bilo na 12. festivalu klapa uz manodoline i gitare u Makarskoj.

Dobro, bilo je kasno, potrajalo sve do u noć pa se ne stigne.

Ali, čujte skoro istovremeno, u jednoj od uličica ovoga grada odigrao se izborni skup jedne od trkačica hrvatskih triler izbora, pa (nu!) eno već cijelog izvješća i govora čitam čak i na stranicama onih koji se trse kako su medijski pokrovitelji Festivala. A o “klapanju” još niti riječi! Tako u nas skoro, uobičajeno, kultura izgubi utrku s politikom a da joj se niti ne da šansa mjeriti se po vrijednosti. Hoće li to tako trajati zadugo, ne znam. Nadam se, neće zauvijek.

O, da, je, to je kritika već na samom početku teksta. Ona koja na ovim našim prostorima i treba vrištati do neba. Pojede nas, brate politika. Pojede nam obitelj, kulturu, vjeru, turizam, prijateljstva, gospodarstvo, pojede nam dušu. Van s njom! Barem iz ovog teksta!

Dakle, konačno, bilo je to 12-to po redu (izvrsno!) izdanje Festivala klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj.

Prava je istina da mi, u tisuću kilometara dalekom Berlinu, naš odmor već godinama planiramo prema datumu održavanja ovog festivala u želji doživjeti kulturnu, glazbenu ljepotu, ono najljepše što imamo, da nas prati i traje cijelu godinu. I bi tako!

Mjesto radnje: pozornica ljetnog kina u centru Makarske. Organizator: Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske. Pokrovitelji:  predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Splitsko-dalmatinska županija.

DSC_0086Glazba, ta divna glazba došla nam je iz grla članova klapa: Hrvace (Izliči mi dušu pismo i Cviće), Bonaca (More sinje i Gdje si majko da me budiš),  Kampanel ( Šetale tri curice i Zvona moga grada), Čiovo (Jubav moja i Galeb i ja), Žrnovnica (Pod kapon dalmatinskon i Anđele moj), Kumpanji ( Da mi se providi i Čuješ li me jel ti drago), Srdela ( Samo za tebe i Kaleta), Tramuntana ( Pod ulikun truda i Galeb), Kamen ( Žuto lišće ljubavi i Dalmatinska elegija), Kaše ( Tamo di brnistra cvate i Tiho je negdje svirala mandolina) i Adriaticum (Šibenska balada i U našeg Marina).

Pozdravni govor održao je gradonačelnik Makarske Tonči Bilić. Program je vodila Lejdi Oreb. Gost glazbenik bio je Davor Radolfi. Nagrade je uručio gradonačelnik Tonči Bilić i direktor festivala, prof. Vedran Buble.

Većina glasova publike pripala je klapi Kaše iz Dubrovnika. Na zahtjev publike, nakon primitka nagrade, pjevali su pjesmu “Petrunjela” koja im je prošle godine jednoglasno, i prema glasovima publike i odlukom žirija, donijela pobjedu na ovom festivalu.

Žiri je i ove godine najuspješnijima dodijelio  brončane, srebrne i zlatne plakete. Bronca je pripala klapama:  Adriaticum i Kamen, srebro su dobili: Kumpanji, Srdela  a zlato: Kaše, Kampanel i Tramuntana.

Najviše bodova je žiri dodijelio klapi Tramuntana i  ona je pobjednica 12. po redu festivala klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj.

Bio je to izvanredan glazbeni doživljaj u prelijepoj, toploj, ljetnoj makarskoj noći. Cijeli red gledatelja do mene, u inače punom ljetnom kinu, pjevao je zajedno s klapama. I ja s njima. 

Priđoh na kraju čestitati direktoru festivala. Prof Vedran Buble, veli: –Sonja, uvažili smo neke vaše primjedbe od prošle godine. Imenovali smo slikarice čija su umjetnička djela dobili pobjednici. –Divno, velim, a pušenje, jeste li zabranili pušenje u vrijeme trajanja festivala? E, da, tome niti prof. Buble nije dorastao!

Lijepe riječi o festivalu, širili smo gdje god smo stigli, skoro se pretvorismo u nezvaničnog medijskog pokrovitelja. Ima se i čega.

Drago nam je da “naši” vani, u svijetu čuju kako vrijedi svoj ljetni kalendar usuglasiti s ovim glazbenim doživljajem. Ove godine, dovedosmo s nama još par ljudi iz Berlina. Pa i Nijemaca. E, pa, u glazbenoj pauzi ovog skoro trosatnog glazbenog programa, potražiše oni toalet u krugu ljetnog kina. Izvijestiše nas kako ništa slično, UPOTREBLJIVO, ne pronađoše. Ono što su vidjeli, vele, nije  za  detaljniji opis niti upotrebu. Eto opet posla za organizatore!

S još više prijatelja (glazbe, Makarske, Dalmacije i Hrvatske), stižemo i dogodine! Uz male (higijenske) popravke, (sve) ponovilo se!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments