U ZAGRLJAJU LIKE I DALMACIJE

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja Breljak i Dragan Kopić
076Berlin/ Dok u noćnim satima sa subote na nedjelju pišem ove redove, zabava u prostorima Hrvatske zajednice sasvim sigurno još nije privedena kraju.

Lijepa zabava. I to ne bilo kakva, već ona koja je posjetitelje odvela u zagrljaj Like i Dalmacije -naslova: Dalmatinsko-lička večer.

Program je vodila potpisnica ovih redaka te u uvodu podsjetila na sve ono što pojmovi Like i Ličana, Dalmacije i Dalmatinaca znače, što obuhvataju, čime se odlikuju

…kroz faktografiju, kroz šalu i kroz pjesmu.

Posjetiteljima Dalmatinsko-ličke večeri obratio se i  predsjednik Hrvatske zajednice, Ivan Salopek, pozdravljajući  predstavnike Zavičajnog kluba “Brođani”, posebno njihova predsjednika Ivana Bitunjca i dopredsjednicu Elizabetu Kopić.

Predsjednik Ivan Salopek  je najsrdačnije, i po prvi puta u prostorima Zajednice, pozdravio novog voditelja Hrvatske katoličke misije Berlin, fra Franu Čuguru i njegovog subrata fra Ivana Macuta. 

Fra Frano Čugura se potom, biranim, vrlo lijepim riječima obratio nazočnima, te istaknuo kako je danas drugo vrijeme nego nekad u vrijeme prvih iseljeničkih generacija, kako je svima i sve dostupno putem nove eletronike i tehnike pa ljudi nisu više okrenuti samo dtruženju i  društvima, ni crkvi, ni propovijedi te zbog toga treba i još više njegovati okupljanja i zajednička druženja i rad, poput i onog kojeg ostvaruje i oko kojeg se svojski trudi Hrvataka zajednica.

Fra Franin govor su brojni ocjenili vrlo pozitivnim te, u tom smislu poželjeli, kao i on sam, u buduće imati ćešće kontakte, zajednički rad i druženja.

Potom je pred posjetitelje istupila ženska klapa “Adria”.  Vodi ju Martina Čulina. Zapjevali su: “Ovo mi je škola” i “Znaš neviro kako si se kleja”te dobile lijep pljesak a bome i po koju ponudu za novi nastup.

I folklor Hrvatske zajednice je primio zasluženi pljesak. Zapjevali su dvije pjesme i zaplesali tradicionaalni “Šotić”. Lijepe nošnje splitskoga kraja, upotpunile su ugođaj ove Dalmatinsko-ličke večeri.

Posjetitelje su spretni konobari Hrvatske zajednice poslužili i dobrim vinima te gastronomskim specijalitetima Like i Dalmacije. A sve su do kasnih (ili ranih) sati izvrsno glazbom i pjesmom zabavljali Kornelija i Damir Kozarić.

Predsjednik Hrvatske zajednice je tijekom večeri pozvao i na skoru novu zabavu. Nova zabava u organizaciji Hrvatske zajednice je veselo Martinje, a ono se održava 15.11. 2014. Kako su sva mjesta na ovoj zabavi uvijek popunjena potrebno je ranije rezervirati, kupiti ulaznicu.

Dobrodošli u Hrvatsku zajednicu Berlin, poručuje njen upravni odbor.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments