IGRAČKA VJETROVA

Dijana Mateša , za ATUI
t_3047265_igracka_vjetrova_tin_ujevic_pinkjeca_cool_vUdruga Augustin Tin Ujević Ineternational (ATUI) pokrenula je 30. lipnja ove godine pjesničku kolajnu.

Radi se o poetskim paketićima koji se svakog jutra dostavljaju u na email adrese oko 150 ljudi. Tako korisnici uz prvu jutarnju kavu mogu uživati i u pjesmama koje su im tog jutra dostavljene, i poezijom započeti dan.

Autori koji su uključeni u pjesničku kolajnu potječu iz područja pjesničkih muza – prostor između Cetine i Neretve bogat pjesnicima. Do sada su se u kolajni čitale pjesme Tina Ujevića, Jure Kaštelana, Josipa Pupačića, A.B. Šimića, Almina, Ivana Slamniga, Maka Dizdara, Petra Gudelja, Ljubice Benovic,Vlade Gotovca, Andjelka Vuletica, i drugih pjesnika, uključujući i one novije generacije.

Cilj kolajne je također istražiti pjesnike prevoditelje iz tog područja i uputiti na bogatstvo prepjeva iz svjetske poezije koji sada streme ko pružene ruke prema čitateljima.  

Na ovom portalu, objavljivat ćemo izbor poezije jednom tjednom, ovog puta to je pjesma Nikole Miličevića, rođenog u Zvečanju kraj Omiša, 1922. godine.

 

TRAŽIM

Tražim pjesmu u riječi i dan u čovjeku,
tišinu laganu i modru.
Reci mi, gdje pitome i jasne vode teku?
Gdje je ptica što pjeva na svom odru?

Tražim hlada, a sunce me peče
i ginem od svjetlosti i iskara.
Zna li netko gdje su krila koja donose veče,
ljubav što u ledu izgara?

Tražim drvored u kojem nitko ne šeta,
grad u kom se ne govori ni molim ni hvala.
Tražim malo ludosti na kraju svijeta,
jer mi je pamet dodijala.

Nikola Miličević (Zvečanje kraj Omiša, 1922.)

Prijedlog Udruge Augustin Tin Ujević International, skraćeno ATUI, prihvatismo. Za njihovu pjesničku kolajnu te druge informacije o radu i iz rada ovog udruženja, otvaramo rubriku naslova “Igračka vjetrova”. 

Samo naprijed ATUI!

Urednica

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dubravka
Dubravka
9 years ago

Ovo mora bit dobro.