“REŠETARI” U MAĐARSKOJ

Književno likovno društvo „Rešetari” u posjetu hrvatskoj zajednici u Mađarskoj

teksta:Lidija Puđak
foto: Zdravko Lucić
10562497_1553953111501246_7292436787229791738_o (3)
Kroz idejnu misao i povezivanje pjesničkom riječju,ali i prijateljstvom Književno likovno društvo „Rešetari“ s predsjednikom Ivanom De Villom dogovorio je posjet Mađarskoj tj. jugoistočnom gradu Baji i selu Csávoly (Čavolj)  na čijim se prostorima bilježi brojna hrvatska zajednica, uglavnom iz skupine Bunjevaca.

U selu  Csávolyu  ugostili su nas u seoskoj knjižnici koje bi se mogao postidjeti svaki veći grad.

Dočekao nas je vrsni umjetnik, povjesničar  dr Mišo Mandić, pedagog, utemeljitelj Seoskog muzeja lokalne povijesti, nagrađen spomen-plaketom Mađarskog etnografskog društva ,ali i osamdeset sedmogodišnjak topla srca  koji nas je poveo svojom riječju  kroz povijest.

Također je bio prisutan i načelnik općine s kojim je pokrenuta otvorenja suradnja o potpisivanju povelje prijateljstva dvaju općina te knjižničari koji su nas oduševljavali svojom ikavicom.

Kld-Rešetari darovao je knjižnici preko 200 knjiga od čega je Školska knjiga darovala oko 100 naslova što je itekako veliki pothvat jer  smo se i sami uvjerili koliko je malo knjiga  na hrvatskom jeziku.

U Baji nas je dočekala naša novogradiščanka profesorica hrvatskog jezika i književnosti Morana Plavac. Provela nas je kroz Visoku školu Eötvös József u kojoj i radi, a s njom nam je o povijesti te škole s ponosom govorila profesorica Adela Manz.

Njima KLD -Rešetari također poklanja pedesetak svojih zbornika, a pedeset ostavlja na spomen knjižnici u sinagogi gdje smo i imali svoje predstavljanje. Tamo nas je dočekao i počastio svojim prisustvom predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, a pjesmom nas je oduševio Kud bunjevaca “Zlatna grana” pod vodstvom Ildike Filipović.

Uvodnom riječju predsjednik De Villa govori o radu društva te o oblicima suradnje sa mnogim društvima van granica Hrvatske. Profesorica Morana koja je i lektorica zbornika mladih govorila je o samom izboru pjesama te načinu na koji mladi razmišljaju pišući poeziju.

Pjesnici Snježana Josipović, Marija Radošić, Vesna Dumičić, Veronika Devčić i moja malenkost Lidija Puđak, čitali su iz različitih zbornika svoje pjesme te tako predstavljajući matično društvo podarili prisutnima dah i misao kojim pišu i kojim ponosno predstavljaju svoj zavičaj i svoju državu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments