U POVODU OBLJETNICE VELIKOG RATA

 Otvorena izložba naslova” Život u Osijeku u okolnostima Prvog svjetskog rata”      

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC02537U Osijeku je, u zgradi Glavne straže, u četvrtak 11. rujna otvorena izložba „Život u Osijeku u okolnostima Prvog svjetskog rata“. Autori izložbe su Vesna Božić-Drljača i Danijel Jelaš, organizator je Hrvatski državni arhiv u Osijeku a glavni pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Među važnijim događajima koji su u znatnijoj mjeri obilježili povijest grada Osijeka, Prvi svjetski rat je ostao pomalo zaboravljen, zanemaren i uvelike zasjenjen turbulentnim zbivanjima nakon njega.

Strahote i razaranje u vrijeme Drugog i posebice Domovinskog rata ostavile su u kolektivnoj svijesti Osječana dublji i bolniji trag, pa su sjećanja na jedan, sada već davni sukob, ma koliko on povijesno bio važan, postupno blijedjela kako je broj živih svjedoka toga vremena bivao sve manji.

DSC02546Ipak, treba naglasiti da je upravo Prvi svjetski rat odredio putanju i dinamiku društvenog, demografskog, gospodarskog, kulturnog i urbanističkog razvoja Osijeka u 20. stoljeću“, rekla je na otvaranju izložbe Vesna Božić-Drljača.

Stotinjak i više izložaka ilustriraju namjeru autora a arhivski izvori su, Gradsko poglavarstvo, Zbirka Crvenog križa, Zbirka zemljopisnih karata, Zbirka planova i nacrta, Zbirka fotografija i razglednica, Kazališni plakati i oglasi te zbirka osmrtnica.

Danijel Jelaš također je nadahnuto govorio o ovoj, trećoj u nizu, izložbi koju Arhiv organizira u povodu 100. obljetnice Velikog rata, ali prve, koja sveobuhvatno govori o Osijeku u to vrijeme i nametnutim okolnostima.

Pet je osnovnih tema: Grad, vlast i građani u ratno doba, Vojnici, domicilni i ratni zarobljenici, Humanost u ratno doba, Kultura u ratno doba i javno informiranje i propaganda.

DSC02545Kako je iste večeri u Muzeju Slavonije u Osijeku otvoren izložba minijatura, tih ljupkih čuvara uspomena, Zvonka Makovića, književnika i sveučilišnog profesora iz Zagreba, zamolio sam za dojmove sa otvaranje ove prethodne.

Cijela Hrvatska dostojno obilježava 100. obljetnicu Prvog svjetskog rata, od zagreba i Splita, do Rijeke, Varaždina, Dubrovnika i Osijeka, i to na različite načine. To jest događaj od prvorazrednog značaja za Hrvate i Hrvatsku, ali svakako i za Suboticu i općenito Vojvodinu, koja je također bila unutar sustava Austro-ugraske monarhije, jer taj je događaj uvjetovao promjenu sustava i stvaranje novoga poretka i novih država, pa ga i stoga treba obilježiti“, rekao je Maković.

DSC02562Osijek i ovoga puta daje svoj prinos, no Osijek će uskoro imati još jednu obljetnicu, 25. godina održavanja Krležinih dana u Osijeku.

Znamo da je nemjerljiv doprinos Krleže promatranju i propitivanju toga vremena, što ga dovodi u red najmarkantnijih europskih književnika.

Ali, Krležu ne časte i slave samo u Osijeku i diljem Hrvatske, prošle i ove godine postavljene su dvije važne izložbe vezane za Krležin opus, jedna u Beču i druga u Münchenu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments