PRVI TEREN ZA BOĆANJE

Što nam rade i čime se bave naši u Makedoniji

www.zhrmku.org.mk 
DSC00952aKumanovo
/ Nakon godinu dana pripreme kumanovski ogranak Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji (ZHRM), na svečanom otvaranju, pustio je u upotrebu prvi teren za boćanje u Kumanovu i Republici Makedoniji.

Teren za boćanje izgrađen je donacijama sponzora, od kojih generalan sponzor je Elektrane Makedonije, zatim Općina Kumanovo koja je obezbijedila elitnu lokaciju terena na Gradskom keju, građevinska firma „Rotomak 2000“ koja je za donirani iznos izvela radove, arhitektonski biro „Vektor TT“ koji je izradio nacrt terena i ostali sponzori: SoftMak Kumanovo, Metal –Net Kumanovo, DBD komerc Kumanovo, Stokić Home Centar Kumanovo i Boćarski savez Republike Hrvatske.
Na svečanom otvaranju, pokraj brojnih građana Kumanova i članova kumanovskog ogranka ZHRM-a, bili su prisutni i uvaženi gosti, gradonačelnik Zoran Damjanovski, članovi Predsjedništva ZHRM-a Siniša Ivanković, Ljerka Toth Naumova, Sonja Čreslovnik i Snježana Trojačanec, predstavnici Makedonsko Hrvatskog Društva Tetovo i predstavnici tvrtki sponzora.
Teren za boćanje je dar građanima Kumanova od naše male zajednice i besplatan je za korištenje.
 
DSC00991„Ne samo za kumanovce, za sve Hrvate u Makedoniji znači puno zato što boćanje u Hrvatskoj ima vjekovnu tradiciju. Ponosni smo što je naš ogranak u Kumanovu prvi, očigledno su im se kocke posložile, jer je inicijativa krenula prije nekoliko godina u Tetovu, međutim imali su neke probleme, i na žalost još uvijek tamo nemamo terene. Od tuda je sve započelo i vjerujemo da će se inicijativa prenijeti i na Tetovo a mi ćemo iz Skopja ići u druge gradove igrati, i malo u Kumanovo, malo u Tetovo. …
… Nadam se da dogodine neće biti samo jedna staza nego dvije tako da se može održati pravo takmičenje.“
Snježana Trojačanec
član Predsjedništva ZHRM i
član Savjeta za Hrvate izvan RH
DSC00957Pri obraćanju prisutnim brojnim gostima, gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je istaknuo:
 
„Poslije nekoliko susreta i inicijative vaše građanske udruge uspjeli smo realizirati ovaj projekat. Želim istaknuti da imamo posebnu suradnju s Republikom Hrvatskom i želim ovom prigodom napomenuti reciprocitet što hrvatska država daje makedonskim građanima u Republici Hrvatskoj za realiziranje njihovih aktivnosti. U nekoliko gradova u Hrvatskoj sam posjetio naše udruge koje imaju odlične uvjete obezbjeđene od strane Vlade Republike Hrvatske za njihove aktivnosti. Ovo je jedan skroman doprinos općine Kumanova u smjeru davanja potpora svim građanskim udrugama bez razlike na nacionalnost.
Spomenut ću i najnoviji potez Republike Hrvatske koja je dala dozvolu Makedonskoj praoslavnoj crkvi za izgradnju crkve u Hrvatskoj, mi ćemo ovih dana izdati dozvolu za izgradnju Katoličke crkve u ovom gradu.“
Zoran Damjanovski
Gradonačelnik Kumanova
Vidan je bio izostanak potpore Veleposlanika ili predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Makedoniji ovoj značajnoj aktivnosti hrvatske zajednice u Republici Makedoniji.
Predsjednik kumanovskog ogranka ZHRM-a Ivan Šerkinić podijelio je svim sponzorima zahvalnicu i majicu s logom kumanovskog ogranka ZHRM, a gradonačelniku je dao prvu boću da baci i otvori teren za boćanje.
Na kraju je Predsjednik kumanovskog ogranka ZHRM, Ivan Šerkinić, pozvao sve prisutne goste i članove zajednice na sljedeću aktivnost našeg ogranka, izložbu slika Vlahe Brangjolice, Kalamota-Dubrovnik ¸¸Daleko od svjetla”, planiranu 27. studenog 2014. godine u 19.30 sati u Domu kulture Trajko Prokopiev.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments