ODRŽANA PRVA CRO AKADEMIJA

U organizaciji Hrvatskog foruma po prvi puta je u Makedoniji organizirana CRO Akademija sa sudionicima iz četiri makedonska grada i gostima iz Hrvatske.

prilog: Marko Vidaček, Hrvatski forum

U razdoblju od 25. do 27. studenog na Popovoj Šapci (Šar Planina) po prvi puta je u organizaciji Hrvatskog foruma organizirana CRO Akademija na kojoj je sudjelovalo 30-ak sudionika iz četiri grada iz Makedonije, kao i gosti iz Gimnazije „Fran Galović“ iz Koprivnice.

Ovo događanje bilo je prvi susret takve vrste, a cilj je bio međusobno povezivanje i uključivanje mladih Hrvata kroz upoznavanje hrvatske kulture, jezika i identiteta. Poseban poticaj akademiji dali su ravnatelj i profesori koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ koji su u tom razdoblju boravili u Tetovu, pa su bili pozvani na akademiji da predstave srednju školu i grad.

Kroz različite aktivnosti, predavanja i radionice, sudionici su imali priliku upoznati se s novim temama, događajima i ličnostima vezanim uz Hrvatsku, povijest, pravo i kulturu.

Na akademiji je održano ukupno sedam predavanja i izlaganja: Koprivnička gimnazija (Vjekoslav Robotić), dolazak pape u Makedoniji (Darijan Sotirovski), slavonska vlastelinstva u 18. i 19. st. (Marko Pavelić), Hrvati – utemeljitelji Medicinskog fakulteta u Skoplju (Simona Koprivnjak), lokalna, regionalna samouprava i županije Hrvatske (Marko Vidaček), Dubrovačka republika (Ljubiša Marković) i brendiranje MHD-a u Makedoniji i “Šaram” (Aleksandra Noveska).

Posebno zanimljivo za cijeli događaj bilo je to što je prostor u kojem se održavala Akademija bio ispunjen hrvatskom simbolikom: nekoliko bannera s hrvatskim nacionalnim cvijetom – perunikom, razglednica Popove Šapke upućena 1960. (poslana u Hrvatsku) kao i pregled hrvatskih županija.

Također, u prostoru su bila vizualno predstavljena najznačajnija mjesta, ljudi i događaji iz Hrvatske: Dubrovnik, Split, Trakoščan, Marija Jurić Zagorka, dalmatinski pas, otok Korčula itd. koji su akademiji poslužili kao radni materijal.

Aktivnosti financijski podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Hrvatski forum je udruga mladih koja je osnovana 2019. godine, a radi na povezivanju mladih iz obje države, promicanju hrvatske kulture i jezika te edukaciji o povijesti i starom pravu Hrvatske.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments