MARIJINIH 30 KNJIGA

tekst i foto: Alfred i Marija Matijašević
IMG_9079Stružec
/ 29.11.2014. održana je promocija 30 knjiga Marije Matijašević u Strušcu-Moslavina, u društvenom domu.
Pozdravnu riječ rekla je predsjednica  Likovne udruge “Moslavački štrk” gospođa Marija Pukec-Žigić. Ispričala je kako je prva Marijina pjesma nastala prije 45 godina u Hrvatskoj, a u Berlinu su nastale prve knjige, koje je Marija sve sama tiskala. Suprug Alfred je bio zadužen za tehničku obradu, slike i financije.
U Berlinu je počela i slikati, po uzoru na Bob Rossa iz Amerike.
Prva izložba je bila u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin sa 50 slika.
Do sada je Marija naslikala 500 slika i napisala 500 pjesama. Između pjesama je roman “Život jedne Marije”1.dio, “Kratka pisma iz domovine” berlinska knjiga, napisala je dva igrokaza, a za pjesmu “Ljepom našom” je dobila priznanje od “Erato”.
U Čikagu se predstavila sa 10 pjesama, koje je gospodin Stjepan Šešelj, dobro pohvalio, i one su u knjizi, koja se zove “S ove strane mosta”. Knjiga je predstavljena 2008. godine na Sedmoj večeri hrvatske iseljeničke lirike u Chicago-u, Illinois – USA. Tiskana je u New Yorku 2007. godine.
Na promociji Marijinih knjiga, došli su prijatelji riječi i slika. Djeca iz škole u Strušcu …Marijo, Josip, Dora, Natalija, Viktorija,  pročitali su nekoliko pjesama. Natalija je odsvirala himnu. Uslijedilo je još nekoliko muzičkih, poglavito sakralnih  točaka, koje su vrlo dobro odradile i Natalija i Viktorija, a obje uče svirati orgulje kod gopođe Marije.
Marija pročitala svoju prvu pjesmu “Sin” i svoju najljepšu “Vrati se sine”.
Na kraju je župnik vlč. Nedeljko Pišković rekao, da nije nikada vidio, da je netko napisao 30 knjiga, te da Marijin radni dan ima više od  24 sata, te još rekao par riječi kritike i pohvale i zapjevao pjesmu “Hvala”, koju su svi prihvatili.
Istovremeno su Marijine kolegice iz Radionice upriličile malu izložbu svojih uradaka.
Na kraju je Marija pogostila svoje goste, kiflama i Moslavačkim vinom.

Prema Marijinim riječima ...ona si uzima malu pauzu u umjetničkom stvaranju.

– Hvala svima koji  su došli na promociju!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
9 years ago

Bravo Marija!Iskrene čestitke iz Berlina,teta Liza