POSJET IZ BERLINA

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše:
Marija Matijašević
Stružec/Zvoni telefon …glas  malo drugačije zvuči, nego iz Berlina. Između ostalog … mi bi došli sutra u 13,00 sati. Drago mi. Sutradan …naložim roštilj, neka bude sve gotovo, da bude više vremena za razgovor. Stižu …Sonja, Brane, Mihaela i Bernard …u dogovoreno vrijeme.  Meni jako drago, jedva zadržavam suze. Najeli se …pa kaže najmlađi  …sada popijemo još kavu! Svi se smiju. Lijepo im tu na selu. Muškarci se zavalili u njihaljku,

na  ležaljku a mi ženske oko stola. Razgovaramo …Sviđa im se stara drvena kuća preko puta. Vele …drvene kuće dulje traju od zidanih, a i zdravije su. Stalno zapitkuju …koliko ima kilometara do Siska …koliko do Kutine …koliko do Popovače?
Objašnjavam …ovdje je sve blizu i nema u blizini nikakovih tvornica. Moslavačka gora je na sjeveru, Lonjsko polje na istoku, na jugu kilometrima duga šuma Brezovica, iza nje je Sisak. Na zapadu …zalaz sunca  kakovog se može samo vidjeti u Strušcu s brijega, dalje je Zagrebačka gora …
Onda …žele proći po selu, da vide moju klupu na livadi i moju zaustavljenu rijeku Obžev, stare drvene katnice, trijemove …jedan je star 700 godina. Nedaleko njega se Obžev ulijeva u Lonju. Žao im zapuštene rijeke.
Dolazimo do starog drvenog mosta, koji se potpuno srušio, stalno se borim za njega, pa ću valjda i uspjeti. Naime nacrt je već gotov, pa još samo radovi.
Slikamo se pored trijema a gospođa poslika svaku kuću i svaki lijepi motiv. Usput …proba svaku slatku šljivu. Na bajeru rijeke čaplja, ali prije nego je aparat škljocnuo …ona je odletjela. Plastični čamac privezan za drvo i krave koje pasu, lijepi su motivi.
Sviđa im se položaj sela i zato što je mirno i zeleno. Dijete bi i ostalo tu. Pošli su u podrum i divili se svakom izloženom predmetu moje starine. Djeca se upisuju u knjigu utisaka.
A onda padne pljusak …tako tuče po limenom krovu, da se ne čuje niti jedna izgovorena riječ. Stalno se smijemo.
Kada su pred noć pošli kući, kažu …sada ćemo preko Siska selima do Gorice, da vidimo stare drvene trijemove. Jedan prekrasan nezaboravan dan, upisan u knjigu. Hvala na posjetu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Štovana gospođo Marija Matijašević Iz moje strane gledišta vjerojatno i nekog drugoga ovakovih međusobnih posjeta nam nikad ne bi smjelo da nedostaje a one iznenadne se još bolje uklapaju u obiteljsko veselje. Vrlo mi je poznata Sisačko-moslavačka županija rado dođem u taj kraj ponekad se sjetim i onih tamnih stvari, tamo smo još u početku domovinskog rata puni nevjerice i straha od Jugo vojske i neprijatelja, dizali od supruge domovnicu. Neka mijesta i gradove koje vi spominjate sam i sam par puta prošao uključujući Požegu i Grubišno Polje. Oni koji su nam stvarno bili prijatelji vidit će se vrijeme će… Read more »