NE DAJ BOŽE GOREGA

 ili …Muko moja prijeđi na drugoga

Nikola Bašić,

upitnikVis/ Pa sad ti budi pametan! Za koga glasovati od kandidata za predsjednika RH?

Više nisam pametan! Zapravo znam za koga neću glasovati. To mi je bar lako, i tu nemam što dodati; bilo pisati bilo s kime raspravljati.

Moram glasovati između dva kandidata, tj. odlučiti se, takoreći u zadnji čas, za jednoga odnosno jednu od(dvoje) njih.

Po meni, ni jedno od njih ne zadovoljavaju moje kriterije. Oprostite(dragi čitatelji), neću spominjati ime nijedno od njih; a  neka mi i Bog oprosti, ako ovdje činim kakvu griješku ! No o tome ću nešto kasnije pisati, a sada malo iznenađenja. Idem odmah na in medias res (usred stvari ili u sredinu stvari).

Republici Hrvatskoj, kao maloj zemlji, više bi odgovarala, u međunarodno pravnom poretku da ju se prihvati kao kneževinu ili kraljevinu; dakle monarhija, uz dosadašnji ustroj, što se tiče parlamenta, vlade i oružanih snaga.

Ali tu bi se rotirali knezovi odnosno kraljevi nakon svake godine dana. No za izbjeći česte troškove izbora na nivou države moglo bi ih se odmah izababrati najmanje petoricu, ali da samo jedan bude aktivan godinu dana, pa ga naslijedi slijedeći po abacednom redu. Pantovačak neka se proglasi knežev ili kraljev dvor. Troškovi dvorskog budžeta neka su u visini jedne četvrtine sadašnjeg predsjedničkog budžeta. Dakle plaća ista, kao predsjednička.

Od uposlenika: tajnik, voditelj ureda(dvora), zapovjednik straže odnosno 5-6 osoba zaštite i objekta i kneza-kralja. Voditelj ureda dočekuje visoke goste i neka poznaje najmanje 4 svjetska jezika. Za kandidaturu bi se mogli isticati ispred izbora oni koje predlože stranke koje su u Saboru(parlamentu) dotične godine, kao i neke institucije na državnoj razini, kao što su akademija, sveučilišta u većim metropolama koje imaju stanovništvo preko 100 tisuća.

Ali ukupan broj kandidata da ne prolazi više od broja 15. Jednostavno; prolaze petorica koji imaju najviše glasova, a starta na dužnost onaj prvi među njima s najviše glasova, a budući po abacednom redu ili pak kako je red više osvojenih glasova. I za sam početak neka bi svi kandidati trebali steći određene uvjete da bi mogli preuzeti mjesto kneza odnosno kralja.

Naime, svi kandidati moraju proći školu (kurs) diplomacije, vojne izobrazbe, i još poneku kratku akademsku izobrazbu., a za svaku ovu opciju u trajanju do tri mjeseca.

No, u utrku svakako mogu ući tek oni koji imaju najmanje visoku izobrazbu i poznavanje odnosno vladanje najmanje 3 svjetska jezika.

Kod ugošćavanja visokih gosta iz drugih zemalja imati u pripremi, izvježbani, počasni vod vojske koja je tu u Zagrebu pri nekoj vojarni, ili kako bi se nazivala kneževa odnosno kraljeva garda. O ovlastima kneza ili kralja drugi put; a za kraj neka bi i žene konkurirale na mjesto o kojemu je riječ ta zar ne bi bilo lijepo imati kneginju ili kraljicu Hrvatske odnosno RH.

Naša domovina ima lijepo ime, tj. zazivamo i nazivamo je Lijepa Naša. Pa neka nam se dogodi da ponekad, pa i više imamo i lijepu kneginju-kraljicu  Lijepe Naše. Nije dobro da sve sada bude napisano, jer ne smijem vam sve reć, a i ma puno toga!

Ali, kako vam sakriti mogućnost da malo produžimo mandat kneza na dvije godine, a kad bi se odlučili za kralja onda njegov mandat neka bude tri godine, jer kralj je veća titula od kneza. Pa bi i onda i izbori bili rijeđi, tj. za kneza svakih 10 godina a za kralja 15 godina. Koliko bi, vidite, tu bilo uštede. Budimo u svijetu poznati po ovome izboru, orginalnome, svojih monarha kao što smo poznati u svijetu po kravati.

Kraljevi u drugim državama imaju svoju dinastiju, tj. oni imaju svoje nasljednike iz kraljevske obitelji, ali u Hrvatskoj bi se birao na demokratskim izborima svakih 15 godina, ali pet kandidata(podkraljeva) koji bi imali trogodišnji mandat kroz smjenjivanje. I sve mislim da sam dogotovio članak, ali evo sitnicu o ovlastima po ustavu. Neka imaju iste ovlasti kao sada predsjednik republike ili pak čak i smanjiti ako je to prikladno.

A o tome neka se oglase drugi kako bi moglo izgledati. E a, ali kava bi bila svečanost krunjenja za kralja?

To bi bio posebno svečan dan u mašoj prvostolnici-katedrali u Zagrebu. Zamislimo malo povorku od banskih dvora s kočijama i konjanicima u starim odorama i naravno jedna istaknutija kočija s novim kraljem ili kraljicom, povorka koja ide prema prvostolnici. I naravno uvečer vatromet kako u Zagrebu tako i u gradovima odakle su izabrani kandidati. I dakako, u povorci su dijelovi slavnih vojno ratnih brigada, kao i druge vojne postrojbe iz prijašnjih vremena odnosno stoljeća.

To bi bilo zdravo za duh nacije da se tu okupi i u slavlju restarta sve pozitivne ambicije i energije prema budućnosti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
9 years ago

Interesantna priča

Nisam siguran da bi Kraljevina ili Banovina urodila plodom,jer kraljevi se ne mješaju nigdje u politiku.

Oni što rade predstavljaju državu.

Pa bi to po mom mišljenju bilo dodatno opterećenje za hrvatski proračun,a toga ima i onako previše.